Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Περιμένω να εγκριθεί με 300 ψήφους η διάταξη για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες όπου ζουν

Θεοδωρικάκος: Περιμένω να εγκριθεί με 300 ψήφους η διάταξη για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες όπου ζουν
"Η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα", αναφέρει ο Τ. Θεοδωρικάκος
«Περιμένω ότι η διάταξη (στον νέο εκλογικό νόμο) που αφορά το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από τις χώρες στις οποίες ζουν θα πρέπει να εγκριθεί με 300 ψήφους», υπογραμμίζει ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής.
Στο ζήτημα του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές, ο υπουργός Εσωτερικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ «να ξεφύγει από την εμμονή της απλής αναλογικής» και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει «σε ουσιαστική συζήτηση με τις πολιτικές δυνάμεις  για να πετύχουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και τη συναίνεση στην αλλαγή του».
«Είναι ευθύνη όλων να συνδράμουν», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «η απλή αναλογική όχι μόνο δεν είναι λύση, αλλά μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας στη χώρα».
Κάνοντας αναφορά στο νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων που καταθέτει, το οποίο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που θα δίνουν τη δυνατότητα στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη να έχουν την πλειοψηφία σε κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, αλλά και τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στον δήμο, τονίζει πως «δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρειες».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, με την προωθούμενη νομοθετική πρωτοβουλία « ενθαρρύνουμε τη συνεργασία δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων, με μόνη προϋπόθεση τη συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου ή του περιφερειάρχη στη συνεργασία.
Δίνουμε επίσης στον εκάστοτε δήμαρχο και περιφερειάρχη τη δυνατότητα να έχουν πλειοψηφία σε πολύ κρίσιμες επιτροπές για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ, όπως η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, καθώς και τα νομικά πρόσωπα που υπάγονται στον δήμο».
Τέλος, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται να μετατραπούν οι επιτροπές αυτές σε υπερ-όργανα που θα παρακάμπτουν τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια.
«Δεν έχουμε σκοπό να πειράξουμε τη βασική αρχιτεκτονική λειτουργία των αιρετών οργάνων της Αυτοδιοίκησης.
Το δημοτικό και το περιφερειακό συμβούλιο εξακολουθούν να αποτελούν τον πυρήνα της λειτουργίας των ΟΤΑ, αλλά δεν θα αφήσουμε ακυβέρνητους δήμους και περιφέρεις», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης