Ο Γιώργος Στάσσης της ENEL Ρουμανίας νέος επικεφαλής της ΔΕΗ - Τι είχε αποκαλύψει το bankingnews

Ο Γιώργος Στάσσης της ENEL Ρουμανίας νέος επικεφαλής της ΔΕΗ - Τι είχε αποκαλύψει το bankingnews
Ο κ. Γιώργος Στάσσης, μηχανικός, στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ
Ο κ. Γιώργος Στάσσης, μηχανικός, στέλεχος του πολυεθνικού ενεργειακού ομίλου ENEL είναι ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η πρόταση για τον κ. Στάσση θα υποβληθεί επίσημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε. («Υπερταμείο») στη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ που πρόκειται να συνεδριάσει σύντομα.
Συνεργάτες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ο Γιώργος Στάσσης είναι μάνατζερ από το χώρο της ενέργειας, έχει κάνει καριέρα σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία, έχει εμπειρία σε αναδιάρθρωση ενεργειακών επιχειρήσεων, είναι νέος σε ηλικία και είναι ένας Έλληνας, που επιστρέφει από το εξωτερικό για να βοηθήσει στην προσπάθεια της κυβέρνησης».
Ο νέος μάνατζερ της ΔΕΗ καλείται να αντιμετωπίσει σειρά προκλήσεων που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ζημιογόνα αποτελέσματα, το υψηλό κόστος από πεπαλαιωμένες μονάδες παραγωγής, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την επίσπευση των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές, κ.α.

Ακολουθεί το βιογραφικό του

O Γεώργιος Ι. Στάσσης από το 2016 έως και σήμερα κατείχε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στη Εnel Romania SrL, τη μεγαλύτερη εταιρία ενέργειας στη Ρουμανία.
Ο κ. Στάσσης εργάστηκε στον ιταλικό όμιλο ενέργειας ENEL SpA, όπου από το 2007 διετέλεσε επικεφαλής της Εnel Green Power για την Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή, υπεύθυνος μεταξύ άλλων για τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, και Αίγυπτο.
Διαθέτει περισσότερα από 13 χρόνια εμπειρίας στη αγορά της ενέργειας και έχει αναλάβει σημαντικές θέσεις σε οργανισμούς και φορείς του κλάδου.
Από το 2001 έως και το 2006 εργάστηκε στην Tellas Telecommunications S.A., ως μέλος της Διοικητικής Ομάδας και ως Executive Director of Strategic Projects and Procurement.
Σήμερα κατέχει επίσης τη θέση του Αντιπροέδρου του ΔΣ του Συλλόγου Ξένων Επενδυτών (Foreign Investments Council) στη Ρουμανία, είναι Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη της Ρουμανίας (Coalition for Romania's Development), ενώ παράλληλα συμμετέχει στο Δ.Σ. του ACUE (Association of Utilities ), στο Board of Trustees του Αspen Institute Romania, και στο ΔΣ του Κέντρου Ενέργειας Ρουμανίας (CRE).
Επίσης έχει διατελέσει μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), μέλος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του G20Y.
O κ. Στάσσης σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Kingston στη Μεγάλη Βρετανία και είναι κάτοχος MBA στο Construction Management. Έχει συμμετάσχει σε executive προγράμματα με αντικείμενο την αειφόρο ανάπτυξη στο ELIS Management Academy, καθώς και Executive Leadership στο Harvard University.
Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Τί έγραφε το bankingnews.gr την Κυριακή 28/07/2019 - 15:12

Έλληνας του εξωτερικού από τον κλάδο ενέργειας ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ, 4 οι ενδιαφερόμενοι

Έλληνας του εξωτερικού, που δραστηριοποιείται στον κλάδο της Ενέργειας θα είναι τελικώς ο νέος επικεφαλής της ΔΕΗ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές.
Οι ενδιαφερόμενοι για την θέση του Προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ είναι 4 αλλά φαίνεται ότι μεταξύ των υποψηφίων έλληνας του εξωτερικού που γνωρίζει καλά τον χώρο της Ενέργειας φαίνεται ότι θα αναλάβει την διοίκηση της ΔΕΗ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται 31 Ιουλίου ή 1η Αυγούστου 2019 και ακολούθως η Γενική Συνέλευση θα επικυρώσει την νέα διοίκηση.
Σε πρώτη φάση Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ θα είναι το ίδιο πρόσωπο, αλλά στην πορεία εξετάζεται σοβαρά να διαχωριστούν οι αρμοδιότητες και η ΔΕΗ να έχει διαφορετικό Πρόεδρο και διαφορετικό διευθύνοντα σύμβουλο.
Εν τω μεταξύ εμπλοκή φαίνεται ότι υπάρχει για το διοικητικό δίδυμο στην ΔΕΗ καθώς οι αναφορές ότι θα αναλάβει Πρόεδρος ο Ε. Βιδάλης και διευθύνων σύμβουλος ο Ι. Κοπανάκης υφιστάμενο στέλεχος της εταιρίας… δεν φαίνεται ότι θα επιβεβαιωθούν.

Το σχέδιο εξυγίανσης

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ οριακά καλύπτει την μαύρη τρύπα 1 δισ και απέχει από την κάλυψη κεφαλαίου 2 δισ
Η αλήθεια είναι ότι πολλές από τις προτεινόμενες λύσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά εμπόδια.
Οι περισσότερες από τις προτεινόμενες λύσεις δεν είναι λύσεις, είναι «προσωρινά μερεμέτια» που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ΔΕΗ στην ουσία του.
Ποια είναι τα δεδομένα απέναντι στις εξαγγελθείσες λύσεις.

1) Η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ υποχρεωτικά πρέπει να επισπευστεί ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα της ΔΕΗ περί τα 450 εκατ.

Η Pimco έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταβάλλει τα 450 εκατ ευρώ.
Η τιτλοποίηση που ισοδυναμεί με ρευστότητα είναι υποχρεωτική.

2) Από την πώληση μέρους του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας περίπου 30% με 40% η ΔΕΗ δεν θα μπορούσε να αντλήσει άνω των 100 με 110 εκατ ευρώ

Με βάση τα EBITDA του ΔΕΔΔΗΕ η συνολική αποτίμηση κινείται μεταξύ 130 με 150 εκατ και συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου, για το 40% το μέγιστο που θα μπορούσε να προσφέρει ένας επενδυτής είναι 100 με 110 εκατ ευρώ.

3) Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ δεν μπορούν να καταργηθούν

Το μοντέλο αυτό (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité) επιβάλλει σε κάθε επιχείρηση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας την υποχρέωση να πουλάει ορισμένη ποσότητα της ενέργειας που παράγει στους ενδιαφερόμενους προμηθευτές για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Στην Ελλάδα τα ΝΟΜΕ υιοθετήθηκαν με το 3ο μνημόνιο και επιβάλλουν στην ΔΕΗ να πουλάει με τιμή εκκίνησης στο κόστος παραγωγής συγκεκριμένη ποσότητα ηλεκτρικού ρεύματος.
Η Commission θα αντιδράσει και θα μπλοκάρει σχέδια κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ με βάση καλά ενημερωμένες πηγές.

4)Για τα ΥΚΩ δηλαδή Υπηρεσίες Κοινής ωφέλειας επίσης δεν μπορούν να υπάρξουν πολλές αλλαγές κυρίως γιατί συνδέονται έμμεσα με την τιτλοποίηση.
Εάν υπάρξουν αλλαγές είναι βέβαιο ότι θα πρέπει η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισεκ. να επαναξιολογηθεί εκ του μηδενός καθώς αλλάζουν οι μελλοντικές παραδοχές που σχετίζονται με την τιτλοποίηση.

Με βάση όλες αυτές τις παραμέτρους η ΔΕΗ δεν μπορεί να εξασφαλίσει πάνω από 600 εκατ ευρώ ενώ χρειάζεται για να καλύψει την μαύρη τρύπα 1 δισεκ. το ελάχιστο και μέγιστο 2 δισεκ. ευρώ.

Ποιες είναι οι λύσεις;

Οι λύσεις είναι δύο όχι πολλές
1) Ξεπούλημα ασημικών, η ΔΕΗ για να πουλήσει τις τοξικές λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει να αυξήσει την περίμετρο των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων και να συμπεριλάβει και 3-4 υδροηλεκτικές μονάδες.
Οι υδροηλεκτρικές μονάδες είναι από τα καλύτερα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ.
Θα ήταν λάθος αυτή η επιλογή.
2) Να αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ κατά 15% κατ΄ ελάχιστο με ένα διαστρωματικό μοντέλο ώστε οι σταθερά συνεπείς να μην πληρώσουν για τα λάθη του παρελθόντος.
Η λύση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση μεριδίων της ΔΕΗ που ωστόσο νομοτελειακά δεν μπορεί να αποτραπεί, η εξέλιξη αυτή, λόγω δέσμευσης στην Commission.
3) Μια άλλη λύση θα ήταν αναδιάρθρωση δανείων και νέος δανεισμός σενάριο που πρέπει να αποκλειστεί καθώς καμία τράπεζα δεν εξετάζει καν… το ενδεχόμενο να αναδιαρθρώσει τα δάνεια προς την ΔΕΗ.

Συμπέρασμα

Ορισμένοι στο πλαίσιο της κερδοσκοπίας υποστηρίζουν ότι η κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο θα φθάσει στο 1 δισεκ. από 660 εκατ την τρέχουσα περίοδο.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κυρίως γιατί οι λύσεις για την ΔΕΗ δεν είναι τόσο εύκολες όσο παρουσιάζονται.
Τα εμπόδια και η δομή των προβλημάτων δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Θα υποχρεωθεί ο έμπειρος Χατζηδάκης να λάβει πολύ δύσκολες αποφάσεις.
Επίσης οι αναφορές ότι η αγορά δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στα σχέδια εξυγίανσης θα υποστηρίζαμε ότι η ΔΕΗ είναι ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα.
Οι προσδοκίες θα πρέπει να μετριαστούν για τις λύσεις και το μοντέλο εξυγίανσης.

Υποσημείωση

Ο όμιλος της ΔΕΗ με 14 δισκ. ενεργητικό και 3,9 δισ κεφάλαια έχει 16.700 εργαζόμενους και 10.000 φθάνουν σε επίπεδο ομίλου

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS