Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Η Θεωρία των Παιγνίων στηρίζει τη σκληρή γραμμή του Boris Johnson

El-Erian: Η Θεωρία των Παιγνίων στηρίζει τη σκληρή γραμμή του Boris Johnson
Ο El-Erian υποστηρίζει ότι η τακτική του Johnson θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στο αδιέξοδο του Brexit
Τη στάση του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας, Boris Johnson, όσον αφορά το Brexit σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, σε άρθρο του με τίτλο «η Θεωρία των Παιγνίων στηρίζει τη σκληρή γραμμή του Boris Johnson».
Ο El Erian εστιάζει στη δέσμευση του Johnson ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου χωρίς «εάν» και «αλλά».
«Κάποιοι θα μπορούσαν να θεωρήσουν αυτή τη στάση ως ανεύθυνη -είτε γιατί δένει πρόωρα τα χέρια της χώρας σε πιθανές δύσκολες διαπραγματεύσεις με την ΕΕ είτε γιατί αναγκάζει τον Johnson να "σπάσει" μια υπόσχεση μέσα σε λιγότερες από 100 ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Ωστόσο, στο πλαίσιο της Θεωρίας των Παιγνίων, η προσέγγιση του Johnson ενδεχομένως να προσφέρει τόσο στην ΕΕ όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο έναν τρόπο ώστε να ξεπεραστεί το αδιέξοδο που βλάπτει και τις δύο πλευρές» επισημαίνει ο ίδιος.
Σύμφωνα με τον El Erian η στάση του Johnson (Brexit ό,τι και να γίνει) ενδεχομένως να ισχυροποιήσει τη θέση του στο βρετανικό κοινοβούλιο και κατά συνέπεια να αυξηθεί η στήριξη από τους βουλευτές.
Σε αυτή την περίπτωση, η ΕΕ θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί, δηλ. η ΕΕ να συμφωνήσει σε μια διαδικασία πολλών σταδίων όπου θα συνδυάζεται ένα επίσημο Brexit στις 31 Δεκεμβρίου με διάφορες μεταβατικές συμφωνίες ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι μιας άτακτης εξόδου.
Ωστόσο, ο El-Erian υποστηρίζει ότι η προσέγγιση του «όλα ή τίποτα» από τον Johnson συνεχίζει να παρουσιάζει κάποια προβλήματα.
Η συνειδητοποίηση, όμως, ότι το κόστος μιας αργής διαδικασίας Brexit θα είναι υψηλότερο από ένα σκληρό Brexit ή την απόφαση για ένα απροσδιόριστο δημοψήφισμα, θα αποτελέσει για το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ τον βασικό λόγο για ένα εφικτό και ανθεκτικό συμβιβασμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης