Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων και μάκρο - «Βουτιά» -2,18% για DAX

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω αδύναμων αποτελεσμάτων και μάκρο - «Βουτιά» -2,18% για DAX
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,47% κι έκλεισε στις 385,12 μονάδες
Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (30/7/2019) τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για το αναπτυξιακό outlοοκ και το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη, καθώς και μιας σειράς εταιρικών αποτελεσμάτων που δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Image

Οι αγορές βρίσκονται, εν τω μεταξύ, εν αναμονή των αυριανών αποφάσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) για τα επιτόκια.
Παρά την «υγιή» αμερικανική οικονομία και το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από το 4%, οι επενδυτές αναμένουν ευρέως ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, προχωρώντας στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από το 2008.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν, επίσης, να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής της Fed και με το εάν η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προβεί σε περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων εντός του τρέχοντος έτους.
Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησε και η νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στην Κίνα,κατηγορώντας την ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για αύξηση των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Ο Trump υποστήριξε, παράλληλα, ότι οι Κινέζοι καθυστερούν τις εμπορικές συνομιλίες, ελπίζοντας να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός υποψήφιος.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 1,47% κι έκλεισε στις 385,12 μονάδες, με τους κλάδους αυτοκινήτων και τραπεζών να «ηγούνται» της σημερινής πτώσης, καταγράφοντας απώλειες 2,3% και 2,4% αντίστοιχα.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX «βούλιαξε» κατά 2,18% κι έκλεισε στις 12.147,24 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,61% στις 5.511,07 μονάδες, ενώ ο FTSE MIΒ στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,99% κι έκλεισε στις 21.278,24 μονάδες.

Image
Image
Image

Πιέσεις στον DAX άσκησαν οι μετοχές των Bayer και Lufthansa, που έκλεισαν με απώλειες 3,7% και 6% αντίστοιχα.
Η γερμανική φαρμακευτική εταιρεία Bayer ανακοίνωσε ότι δύσκολα θα επιτευχθεί ο στόχος της κερδοφορίας για το 2019, λόγω των πλημμυρών που έπληξαν τις ΗΠΑ και της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, ενώ η γερμανική αεροπορική Lufthansa ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Μικρότερη ήταν η πτώση για τον FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος υποχώρησε κατά 0,52% στις 7.646,77 μονάδες, δεχόμενος ώθηση από τη νέα υποχώρηση της στερλίνας.

Image

Η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε κατά 3,1%, καθώς η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Σημερινά στοιχεία έδειξαν πως το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη κατέγραψε περαιτέρω πτώση τον Ιούλιο του 2019, παραμένοντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν υποχώρησε στις 102,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2016- από 103,3 μονάδες τον Ιούνιο του 2019.
Στη Γερμανία, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος του ινστιτούτου GfK κατέγραψε πτώση τον Αύγουστο για τρίτο συνεχόμενο μήνα, υποχωρώντας στις 9,7 μονάδες, από 9,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Απογοητευτικά στοιχεία ανακοινώθηκαν και για τη Γαλλία, όπου η ανάπτυξη κατέγραψε επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, εν μέσω απροσδόκητης μείωσης στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 0,2% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου 2019, έναντι ανάπτυξης 0,3% του προηγούμενου τριμήνου, την στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει σταθερός στο 0,3%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης