Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σχεδόν βέβαιη η μείωση των επιτοκίων από τη Fed - Ποια τα επόμενα βήματα το πραγματικό ερώτημα

Σχεδόν βέβαιη η μείωση των επιτοκίων από τη Fed - Ποια τα επόμενα βήματα το πραγματικό ερώτημα
Το πραγματικό ερώτημα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας δεν είναι τόσο εάν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και πόσο, αλλά το τι θα ακολουθήσει
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα (31/7/2019) την πρώτη μείωση των επιτοκίων της από το 2008, εν μέσω της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Παρά την «υγιή» αμερικανική οικονομία και το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ κάτω από το 4%, οι αγορές έχουν προεξοφλήσει μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά 25 μονάδες βάσης.
Η μείωση των επιτοκίων από τη Fed κατά τη διήμερη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα μπορεί να θεωρείται βέβαιη.
Αυτό που δεν είναι βέβαιο είναι εάν μια μείωση τώρα θα «εγκαινιάσει» μια σειρά μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης, που θα μπορούσαν να συνεχιστούν στο επόμενο έτος, κάτι που περιμένουν οι αγορές.
Ο λόγος που αυτό δεν είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν υπάρχει σαφής συναίνεση από τους αξιωματούχους της Fed σχετικά με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να μειώσουν τα επιτόκια, όταν το ποσοστό ανεργίας των ΗΠΑ βρίσκεται κοντά σε χαμηλό 50 ετών και η αμερικανική οικονομία καταγράφει τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών.
Θα ήταν μια κίνηση ασφάλισης έναντι των κινδύνων που δημιουργεί η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και των εμπορικών εντάσεων;
Ένα βήμα για την ενίσχυση του υποτονικού πληθωρισμού;
Μια προσπάθεια περαιτέρω ενδυνάμωσης των αγορών εργασίας;
Ή απλά μια προσπάθεια κατευνασμού της «κόντρας» με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump, και ικανοποίησης των αγορών;
Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν προσπαθήσει να πείσουν ότι μια χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής δεν θα ήταν μια αντίδραση στις πιέσεις του Trump.

Τι έπεται;

Το πραγματικό ερώτημα στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας δεν είναι τόσο εάν η Fed θα μειώσει τα επιτόκια και πόσο, αλλά το τι θα ακολουθήσει.
Οι επενδυτές θα προσπαθήσουν να αναζητήσουν ενδείξεις σχετικά με τις μελλοντικές κινήσεις νομισματικής πολιτικής στις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell.
Από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, έχουν ανακοινωθεί ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας ήταν καλύτερα των προσδοκιών, ενώ οι παραγγελίες διαρκών αγαθών σημείωσαν «άλμα» τον Ιούνιο.
Παράλληλα, οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες «βοήθησαν» την αμερικανική οικονομία να «αναπτυχθεί» κατά 2,1% στο δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας μια μικρότερη επιβράδυνση από ό,τι αναμενόταν.
Από την άλλη, ωστόσο, η μεταποίηση παραμένει αδύναμη εδώ και μήνες, οι εξαγωγές υποχώρησαν, ενώ τη Fed συνεχίζει να ανησυχεί ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός.
Την ίδια ώρα, οι αυξανόμενες ενδείξεις οικονομικής αποδυνάμωσης σε Ευρώπη και Κίνα, καθώς η αύξηση των προοπτικών για ένα άτακτο Brexit μετά την ανάληψη καθηκόντων πρωθυπουργού από τον Boris Johnson, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες για μειώσεις των επιτοκίων στο εξωτερικό, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αναμένεται ευρέως ότι θα προβεί σε νομισματική χαλάρωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Μειώσεις των επιτοκίων στο εξωτερικό, αυξάνουν τις πιθανότητες μείωσης και στις ΗΠΑ.
Όλα αυτά δημιουργούν ένα «θολό» τοπίο, που στέλνει μεικτά μηνύματα και θέτει προκλήσεις για τους αξιωματούχους της Fed.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης