Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed - Στο -1,24% ο Dow

Ισχυρές πιέσεις στη Wall Street μετά τη μείωση των επιτοκίων από τη Fed - Στο -1,24% ο Dow
Oι αγορές είχαν ήδη προεξοφλήσει μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed
(upd) Σε αρνητικό έδαφος κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) ότι προχωρά σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, όπως αναμενόταν, επαναλαμβάνοντας ότι θα δράσει όπως αρμόζει για να διατηρηθεί η ανάπτυξη. 
Ο Dow Jones υποχώρησε κατά -1,24% στις 26.861 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,08% στις 2.980 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 1,19% χαμηλότερα, στις 8.175 μονάδες.
Image
Οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, στο εύρος 2% - 2,25%, αλλά αυτό που φαίνεται να απογοήτευσε τους επενδυτές είναι η υπόνοια που άφησε ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, ότι η Fed δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε επιθετική μείωση επιτοκίων, με την τρέχουσα «να μην αποτελεί την αρχή ενός trend, αλλά μία αναγκαία κίνηση, δεδομένων των συνθηκών στην παγκόσμια οικονομία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση δεν ήταν ομόφωνη, καθώς δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας επιθυμούσαν το βασικό επιτόκιο να παραμείνει αμετάβλητο στο 2,2% - 2,50%.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα και οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν περιορίσει τα κέρδη τους μετά την είδηση ότι ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των Αμερικανών και Κινέζων αξιωματούχων για το εμπόριο, έχοντας διαρκέσει μετά βίας μισή ημέρα, μία ημέρα μετά τη νέα επίθεση του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στο Πεκίνο.
Ο Trump κατηγόρησε χθες την Κίνα ότι δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της για αύξηση των αγορών αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, ενώ υποστήριξε ότι οι Κινέζοι καθυστερούν τις εμπορικές συνομιλίες, ελπίζοντας να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2020 στις ΗΠΑ ο Δημοκρατικός υποψήφιος.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Στήριξη στις αμερικανικές μετοχές προσφέρουν, ωστόσο, τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την απασχόληση στις ΗΠΑ, μετριάζοντας τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 156.000 νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο του 2019, περισσότερες από τις 150.000 που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούνιο αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας αύξηση κατά 112.000 θέσεις εργασίας, αντί των 102.000 που είχαν δείξει αρχικά.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Apple είχε «άλμα» άνω του 2%, καθώς, παρά την πτώση, τα τριμηνιαία της κέρδη ξεπέρασαν τις προβλέψεις, ενώ οι προσδοκίες της για το τρίτο τρίμηνο είναι καλύτερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Από την άλλη, η μετοχή της General Electric είχε πτώση -0,7%, μετά τις ζημίες και τα μειωμένα έσοδα που ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία για το τρίτο τρίμηνο. 
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει τριμηνιαία αποτελέσματα σχεδόν το 60% των εταιρειών του S&P 500, το 76% εκ των οποίων έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Στάση αναμονής στις ευρωαγορές

Με μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στις αποφάσεις της Fed.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,17% κι έκλεισε στις 385,77 μονάδες, ενώ χθες κατέγραψε τη χειρότερη ημερησία επίδοση των τελευταίων σχεδόν τριών μηνών, καθώς οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές επηρεάστηκαν από τις νέες σκληρότερες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, για την Κίνα.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,2%, στον απόηχο των αποτελεσμάτων ευρωπαϊκών τραπεζών, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωσαν πτώση 0,1%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ενισχύθηκε κατά 0,34% κι έκλεισε στις 12.189,04 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε κατά 0,78% στις 7.586,78 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ενδυνάμωση της στερλίνας, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με άνοδο 0,14% στις 5.518,90 μονάδες.

Image

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,56% στις 21.398,19 μονάδες.
Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της BNP Paribas ενισχύθηκε κατά 1,6%, στον απόηχο των αυξημένων κερδών και εσόδων που ανακοίνωσε η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Την ίδια ώρα, «άλμα» άνω του 2,3% κατέγραψε η μετοχή της Credit Suisse, στον απόηχο των καλύτερων από ό,τι αναμενόταν αποτελεσμάτων της ελβετικής τράπεζας.
Από την άλλη, απώλειες 3,2% κατέγραψε η Lloyds Bank, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε μειωμένα κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2019, με τα αποτελέσματά της να αποδεικνύονται κατώτερα των προσδοκιών.
Οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί μετά και από ορισμένα αδύναμα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της ενιαίας νομισματικής ένωσης αυξήθηκε κατά 0,2%, έναντι ανάπτυξης 0,4% του πρώτου τριμήνου του 2019.
Παράλληλα, επιβράδυνση κατέγραψε και ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 1,1%, από 1,3% τον προηγούμενο μήνα.

Απώλειες στις αγορές της Ασίας με τα «βλέμματα» σε Fed και εμπόριο

Με απώλειες έκλεισαν οι αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τόσο τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, όσο και τη συνεδρίαση της Fed, η οποία ολοκληρώνεται αργότερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες 0,86% στις 21.521,53 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και SoftBank υποχώρησαν κατά 2% και 0,9% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Sony ενισχύθηκε κατά 5,3%.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi υποχώρησε κατά 0,69% στις 2.024,55 μονάδες, με τη μετοχή της Samsung να υποχωρεί κατά 2,6%, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία υποχώρησε κατά 0,47% στις 6.812,60 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 1,31% στις 27.777,75 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 10.823,81 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,67% στις 2.932,51 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component κατέγραψε πτώση 0,77% στις 9.326,61 μονάδες.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου τον Ιούλιο του 2019, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε οριακή άνοδος σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 49,7 μονάδες, από 49,4 τον προηγούμενο μήνα, παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες, οι οποίες διαχωρίζουν την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Ωστόσο, τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας αποδείχθηκαν καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι προέβλεπαν η άνοδος του δείκτη να περιοριστεί στις 49,5 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης