Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA, Morgan Stanley: Έρχεται ύφεση και στην… εταιρική κερδοφορία – Τα στοιχεία

BofA, Morgan Stanley: Έρχεται ύφεση και στην… εταιρική κερδοφορία – Τα στοιχεία
Η δυσάρεστη εικόνα των θεμελιωδών δεδομένων αρκετών επιχειρήσεων αυξάνει την απαισιοδοξία των αναλυτών
Καθώς η ανακοίνωση εταιρικών μεγεθών β’ τριμήνου 2019 βρίσκεται στο ζενίθ της, είναι γεγονός ότι τελικά το εν λόγω διάστημα δεν ήταν τόσο τρομακτικό όσο περίμεναν οι αναλυτές.
Εκ των εισηγμένων εταιρειών στον S&P 500, υπάρχουν 217 που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα τα οποία έχουν κατορθώσει να είναι ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις.
Αιτία κυρίως κορυφαία ονόματα της τεχνολογίας, όπως οι Alphabet και Facebook αλλά και του κλάδου ημιαγωγών όπως οι Intel και Texas Instruments, σύμφωνα με στοιχεία της Bank of America.
Όμως εάν τα μεγέθη εξετασθούν σε ετήσια (β’ τρίμηνο 2019 με β’ τρίμηνο 2018) βάση τότε καθίσταται σαφές ότι υπάρχει υποχώρηση του ρυθμού.
Ακόμη πιο δυσάρεστη είναι η εικόνα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Morgan Stanley, καθώς στο α’ τρίμηνο 2019 και σε ετήσια βάση τα κέρδη ανά μετοχή των εταιρειών του S&P 500 υποχώρησαν -0,3%.
Για το β’ τρίμηνο 2019 η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι θα υπάρξει υποχώρηση κατά -2,6%.
Στο α’ τρίμηνο 2019 οι πέντε εκ των 11 κλάδων του S&P 500 βρέθηκαν σε αρνητική τροχιά, ενώ για το β’ τρίμηνο εκτιμάται ότι οκτώ κλάδοι θα ακολουθήσουν ανάλογη πορεία, πάντα σε ετήσια βάση.

Ο αμερικανικός χρηματοπιστωτικός όμιλος εκτιμά ότι το γ’ τρίμηνο 2019 θα είναι ένα από τα χειρότερα, ενώ αν και θα ακολουθήσει ανάκαμψη της κερδοφορίας, αυτή δεν θα είναι τόσο επιθετική όσο εκτιμούν ορισμένοι άλλοι αναλυτές.

Ανάλογα απαισιόδοξη είναι και η εκτίμηση της Bank of America, η οποία τονίζει ότι οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το β’ εξάμηνο 2019 έχουν υποχωρήσει κατά 1%.

Την ίδια ώρα το ειδικό μοντέλο παρακολούθησης της εταιρικής κερδοφορίας που διατηρεί η Morgan Stanley υποδεικνύει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αναλυτές είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξοι και ως εκ τούτου θα υπάρξουν σαφείς απογοητεύσεις το επόμενο διάστημα.

Ένα ακόμη πρόβλημα, όπως τονίζει ο Mike Wilson, αναλυτής της Morgan Stanley έγκειται στο γεγονός ότι ακόμη και σε μικρές αστοχίες στις ανακοινώσεις των εταιρικών μεγεθών, οι επενδυτές έχουν την τάση να αντιδρούν υπερβολικά, κάτι που μπορεί να πλήξει το επόμενο διάστημα και τη Wall Street.

Κατά τον Wilson «τα θεμελιώδη ήταν απογοητευτικά από την αρχή του έτους και όπως όλα υποδεικνύουν θα γίνουν χειρότερα και όχι καλύτερα το επόμενο διάστημα».
Ο αναλυτής της Morgan Stanley εκφράζει, επίσης, την μεγάλη του ανησυχία γιατί αρκετές φορές οι επενδυτές μοιάζουν να μην «διαβάζουν» ορθά τις ανακοινώσεις των επιχειρήσεων και ακολούθως απογοητεύονται ακόμη πιο πολύ.
Προσθέτει ακόμη ότι οι μειώσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed παρότι υποστηρικτικές δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αποτελέσουν πανάκεια για οικονομίες και επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης