Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Επιδείνωση της ζωής των πολιτών προκάλεσε το QE της ΕΚΤ

Γερμανία: Επιδείνωση της ζωής των πολιτών προκάλεσε το QE της ΕΚΤ
Νέα επίθεση στην ΕΚΤ από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης
Η επιδείνωση της καθημερινότητας του πολίτη ως «παράπλευρη απώλεια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης», προβλημάτισε έντονα τους δικαστές του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης στη Γερμανία, κατά τις ακροάσεις που διενήργησε χθες 30 και σήμερα 31 Ιουλίου, για υπόθεση αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 2,6 τρισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Bloomberg οι δικαστές τόνισαν ότι, τα χαμηλά επιτόκια που επιβάλλει η ΕΚΤ επηρεάζουν αρνητικά την αποταμίευση και ανεβάζουν τις τιμές αγοράς και ενοικίου των ακινήτων.
Και όπως αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Andreas Vosskuhle, «δεν θα’πρεπε η ΕΚΤ να λάβει σοβαρά υπόψη της αυτά τα αποτελέσματα; […] δεν μιλάμε για λίγα ευρώ, αλλά για τις ζωές των ανθρώπων.»
Οι Γερμανοί δικαστές παρέπεμψαν την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2017, αλλά οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους έκριναν τον Δεκέμβριο του 2018 ότι το πρόγραμμα "ποσοτικής χαλάρωσης" της ΕΚΤ ήταν σύμφωνο με τις συνθήκες της ΕΕ.
Σύμφωνα με το γερμανικό σύνταγμα, οι Γερμανοί πολιτικοί και ακαδημαϊκοί ισχυρίζονται ότι η ΕΚΤ έχει παραβιάσει κανόνες κατά της "νομισματικής χρηματοδότησης", ή ότι η κεντρική τράπεζα χρηματοδοτεί κρατικές δαπάνες με επιπλέον εκτύπωση χρημάτων.
Εάν οι Γερμανοί δικαστές αποφανθούν υπέρ των εναγόντων, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα μπορούσε να αποκλειστεί νομίμως από τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα για την ΕΚΤ στο μέλλον, καθώς ο Draghi ο επικεφαλής της ΕΚΤ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την επανενεργοποίηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, σε περίπτωση που η οικονομία της ευρωζώνης δεν ανακάμψει τους προσεχείς μήνες.
Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που οι σκεπτικιστές του ενιαίου νομίσματος στη Γερμανία στρατολόγησαν το συνταγματικό δικαστήριο κατά της ΕΚΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης