Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πως θα γίνεται το «κούρεμα κεφαλαίου» στις αναδιαρθρώσεις - Έρχεται νομοθετική ρύθμιση Αδ. Γεωργιάδη

Πως θα γίνεται το «κούρεμα κεφαλαίου» στις αναδιαρθρώσεις -  Έρχεται νομοθετική ρύθμιση Αδ. Γεωργιάδη
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση να βελτιώσει αισθητά τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού
Εννέα στις δέκα επιχειρήσεις δεν προχωρούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης οφειλών καθώς οι έως τώρα αποφάσεις που έχουν εκδοθεί δεν είναι οι προσδοκώμενες με αποτέλεσμα 54.570 επιχειρήσεις να περιμένουν στην «ουρά» για κάτι καλύτερο.
Οι πιο τολμηροί επιχειρηματίες έφθασαν στο τελικό στάδιο αλλά  ανέρχονται μόλις σε 2.107 από τους 6.877 που έχουν ολοκληρώσει τα ηλεκτρονικά βήματα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ρύθμισης οφειλών.
Οι σχετικά χαμηλές επιδόσεις στις ρυθμίσεις χρεών σε τράπεζες στην εφορία και  τα ασφαλιστικά ταμεία αποθαρρύνουν τους ενδιαφερόμενους  να φθάσουν στο τελικό  στάδιο.
Αρκούνται μόνο στην προστασία που προσφέρει η διαδικασία από τους πιστωτές κερδίζοντας χρόνο,  ο οποίος όμως κάποια στιγμή τελειώνει και ο επιχειρηματίας  θα αναλάβει τη διάσωση της εταιρείας ή θα προτιμήσει να ρίξει «κανόνι»
Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων  εργάζεται πυρετωδώς προς την κατεύθυνση να βελτιώσει αισθητά τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού μηχανισμού βάζοντας πιο βαθειά το «μαχαίρι» των ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπηρεσίες του υπουργείου επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση  η οποία θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα στη ρίζα του και κυρίως θα δίνεται η δυνατότητα  για «κούρεμα» του αρχικού  κεφαλαίου που θα προέρχεται από τράπεζες ή την εφορία ενώ μέχρι σήμερα γίνεται μόνο σε ποσά που προέρχονται από τόκους του κεφαλαίου.
 Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων  κ. Άδωνις  Γεωργιάδης μετά τις πρόσφατες  συναντήσεις που είχε με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τον διοικητή  της ΑΑΔΕ είχαν ως σκοπό να αντιμετωπισθούν  οι κίνδυνοι και οι φόβοι των στελεχών να  υπογράψουν πιο γενναίες αποφάσεις για χρέη  προς τις Τράπεζες την Εφορία και  τον ΕΦΚΑ.
Αξίζει να σημειωθεί  ότι ο νόμος 4.469/2017 δεν απαγορεύει  το «κούρεμα»  κεφαλαίου αλλά δεν έχει εφαρμοσθεί διότι ποιος θα κρίνει το ποσοστό  του κουρέματος  που θα γίνει στο αρχικό  κεφάλαιο;
Το  ερώτημα  που δεν έχει απάντηση  μπορεί  να οδηγήσει  τον υπάλληλο  στη Δικαιοσύνη  με κατηγορητήριο  καθώς αποφάσισε  κούρεμα 80% και όχι  20%  επι του κεφαλαίου.
Η νομοθετική  παρέμβαση που προετοιμάζει  ο υπουργός Ανάπτυξης και  Επενδύσεων   κ. Άδωνις  Γεωργιάδης  θα  έχει ως στόχο να απελευθερώνει νομικά   τους αρμόδιους υπαλλήλους και να  προχωρούν  στη  υπογραφή για  «κούρεμα» κεφαλαίου  χωρίς να κινδυνεύουν να βρεθούν ως κατηγορούμενοι σε κάποια δικαστική αίθουσα.
Η ρύθμιση  θα ορίζει το «κούρεμα» με βάση μία αλγοριθμική εξίσωση η οποία  θα ορίζεται με νόμο έτσι όσοι  θα χειρίζονται ανάλογες  αποφάσεις  θα  επικαλούνται το νόμο ο οποίος πιθανότητα να έρθει προς ψήφιση  στη Βουλή από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Από το «κούρεμα» του κεφαλαίου  για παράδειγμα από την εφορία  σήμερα  έχουν  χαρακτηρισθεί ως ανείσπρακτά  ενώ οι τράπεζες έχουν πάρει  αντίστοιχες  προβλέψεις
Τέλος  να σημειωθεί  ότι σκληρή στάση κρατούσε  η ΑΑΔΕ τα  τελευταία  χρόνια  ακόμη  και στο κούρεμα  χρεών  που προέρχονταν  από πρόστιμα  και  προσαυξήσεις  και χρειάστηκε  νέα νομοθετική παρέμβαση  για να ξεπεραστεί το πρόβλημα.
 
Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr  
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης