Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Ο Μητσοτάκης πρέπει να αποφύγει το τραπεζικό ατύχημα - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει με τη διοίκηση του ΤΧΣ

Reuters: Ο Μητσοτάκης πρέπει να αποφύγει το τραπεζικό ατύχημα - Η στρατηγική που θα ακολουθήσει με τη διοίκηση του ΤΧΣ
Σε δημοσίευμα του Reuters σχολιάζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να προωθήσει την αλλαγή ηγεσίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
«Ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει κάνει πολύ καλή αρχή.
Θα ήταν κρίμα για τον πρώην τραπεζίτη της Chase να επιβραδύνει αυτή την προσπάθεια στην προσπάθεια του για αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας».
Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters Breakingviews σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής ηγεσίας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Όπως αναφέρεται, η ηγεσία του ΤΧΣ, που ιδρύθηκε για την επίβλεψη της κρατικής συμμετοχής στις τέσσερις από τις μεγαλύτερες τράπεζας της χώρας, μεταξύ του οποίου το 40% της Εθνικής Τράπεζας και το 26% της Τράπεζας Πειραιώς.
Ως γνωστόν πριν από δύο χρόνια, το ΤΧΣ όρισε τον Αυστριακό, Martin Czurda, ως διευθύνοντα σύμβουλο.
«Αυτή η επιλογή ενόχλησε τους Έλληνες τραπεζίτης και πολιτικούς.
Αλλά ήταν απαίτηση των θεσμών της ευρωζώνης που συμμετείχαν στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, μεταξύ των οποίων η ΕΚΤ και ο ESM.
Το fund χρειαζόταν κάποιον να ασκήσει πίεση στις τράπεζες, ο οποίος δεν θα ερχόταν σε σύγκρουση συμφερόντων που θα μπορούσε να αποκλείσει ένα πρώην ή μελλοντικό στέλεχος της εγχώριας τραπεζικής βιομηχανίας» σχολιάζει το Reuters.
Τα θετικά αποτελέσματα αυτής της απόφασης ήταν εμφανή στη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας, όπου οι μέτοχοι ενέκριναν την διεύρυνση του διοικητικού συμβουλίου με δύο ακόμα μέλη εκ των οποίων ο ένας είναι ο πρώην τραπεζίτης, Γκίκας Χαρδούβελης.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων της ομάδας του Czurda, κι αν υπήρξαν αντιδράσεις από τον πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας (αλλά και άλλα μέλη), έτυχε θερμής υποδοχής από τους διεθνείς επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η μετοχή της τράπεζας έχει υπερδιπλασιαστεί κατά το 2019.
«Η νέα κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει δημοσίως την αλλαγή ηγεσίας στο ΤΧΣ.
Ωστόσο, η ιδέα να αναλάβει το τιμόνι Έλληνας αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην τραπεζική κοινότητα.
Μία άλλη πρόταση θα ήταν το ΤΧΣ να ενταχθεί στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) μια εταιρεία συμμετοχών για την κρατική περιουσία, κάτι που θα περιορίσει την ανεξαρτησία του ΤΧΣ» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.
Ωστόσο, τονίζεται πως οποιαδήποτε εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση κάποιων μελών της ΕΚΤ.
Επίσης θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το έργο που έχει επιτελέσει το ΤΧΣ, σε συνδυασμό με την Τράπεζα της Ελλάδας, για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.
Παράλληλα «θα υπενθυμίσει στους επενδυτές την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που το 2016, ανάγκασε σε παραίτηση τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς».
Τέλος το Reuters επισημαίνει ότι η θητεία του Czurda λήγει τον Ιούνιο του 2020, δύο χρόνια πριν το ΤΧΣ καταργηθεί.
«Για να αποφύγει ένα αυτογκόλ, ο Μητσοτάκης θα πρέπει να περιμένει το πλήρωμα του χρόνου» καταλήγει το δημοσίευμα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης