Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγόρασε το 4% του Ελλάκτωρα από την Amber Capital μέσω Insinet;

Η Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγόρασε το 4% του Ελλάκτωρα από την Amber Capital μέσω Insinet;
Να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest γνωρίζει πολύ καλά τον Ελλάκτωρα καθώς στο παρελθόν ήταν σε επαφές με τους βασικούς μετόχους ώστε να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό
Η Reggeborgh Invest που ελέγχει το 27% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγόρασε το 4% του Ελλάκτωρα με βάση πληροφορίες που ωστόσο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Με βάση ενδείξεις οι πιθανότεροι μνηστήρες είναι η Reggeborgh Invest και ένα αμερικανικό fund από το Manhattan.
Εάν όντως είναι η Reggeborgh Invest πρέπει να σημειωθεί ότι γνωρίζει πολύ καλά τον Ελλάκτωρα καθώς στο παρελθόν ήταν σε επαφές με τους βασικούς μετόχους ώστε να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό του Μπόμπολα και Κούτρα αλλά δεν ευδοκίμησε το deal. 
Στις 2 Αυγούστου στις 15:31 μέσω
πακέτου διακινήθηκε το 4% του συνόλου των μετοχών της Ελλάκτωρ στα 2,20 ευρώ ανά μετοχή, συνολικής αξίας 18,8 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο είχε πωλητή την Amber Capital, μέσω ένος βρετανού broker, του Insinet.
Το πακέτο αφορούσε 8,55 εκατ. μετοχές.
Σημειώνεται πως η Amber Capital είχε μειώσει στις αρχές Ιουνίου το ποσοστό της στην εταιρεία κάτω από το 5%
Ο αγοραστής του πακέτου που αντιστοιχεί στο 4% του Ελλάκτωρα είναι ο Ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest που είναι στρατηγικός επενδυτής της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 27%.
Το βασικό ερώτημα είναι εάν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο Ελλάκτωρας θα μπορούσαν στο μέλλον να συγχωνευθούν αλλά ακόμη ένα τέτοιο σχόλιο θα ήταν πρόωρο.
Ωστόσο μπορεί να ειπωθεί ότι στις κατασκευές αναμένονται μεγάλες συγχωνεύσεις και δεν θα αποκλειόταν στο μέλλον Ελλάκτωρας και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να συγχωνευθούν... υπό την αίρεση ότι θα πουλήσουν περαιτέρω ποσοστά οι βασικοί μέτοχοι.

Ο σχεδιασμός του επενδυτικού fund Reggeborgh Invest

Το επενδυτικό fund Reggeborgh Invest (ολλανδικών συμφερόντων) το οποίο έχει καταστεί στρατηγικός επενδυτής στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ελέγχει το 27,0229%.
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υπό την ηγεσία του Γιώργου Περιστέρη, οδήγησαν την Reggeborgh Invest B.V., στην απόφαση να αυξήσει τη συμμετοχή της, ως μακρυπρόθεσμος επενδυτής.
Παράλληλα επισημάνθηκε η βεβαιότητα της Reggeborgh Invest για περαιτέρω ανάπτυξη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη της στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Reggeborgh Invest είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους στην Ευρώπη.
Είναι επενδυτικό «όχημα» της ολλανδικής οικογένειας Wessels, η οποία ελέγχει την κατασκευαστική εταιρεία VolkerWessels.
Η VolkerWessels συμπεριλαμβάνεται στους ισχυρότερους κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης, με παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία και Βόρεια Αμερική και έσοδα περί τα 5,7 δισ. ευρώ το 2017.
Η Reggeborgh Invest έχει σήμερα συμμετοχές σε αρκετούς κλάδους μεταξύ των οποίων και η ενέργεια.
Στην ανακοίνωσή της για την αύξηση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανέφερε τα εξής:
«Η απόφασή μας να αυξήσουμε τη συμμετοχή μας ως μακροπρόθεσμοι επενδυτές στο μετοχικό κεφάλαιο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε. οφείλεται στην ιστορία της Εταιρείας, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό και στην πορεία της, υπό την ηγεσία τα τελευταία χρόνια του Γιώργου Περιστέρη.
Οφείλεται επίσης στην πίστη μας στις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης της Eταιρείας με την παρούσα Διοίκηση, την οποία με κάθε τρόπο θα στηρίξουμε, όπως και στη βαθιά εμπιστοσύνη μας στις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Τι είχε αναφέρει στο παρελθόν το bankingnews

Όταν ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest που αποτελεί οικογενειακό fund αποφάσισε να αποκτήσει το 27,02% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ καλλιεργήθηκε η εντύπωση ότι οι ολλανδοί κινούνται επιθετικά θέλουν να ελέγξουν την εταιρία και να υποβαθμίσουν τον Γιώργο Περιστέρη τον CEO και μέτοχο της εταιρίας.
Μεταξύ ανταγωνιστών και χρηματιστηριακών εδώ και εβδομάδες κυκλοφορεί το σενάριο ότι ο Περιστέρης που κατέχει το 14,13% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα χάσει τον έλεγχο και άλλα πολλά…
Όμως τίποτε από όλα αυτά δεν έχει βάση.
Ισχύει το ακριβώς αντίθετο.
Πολύ σύντομα κινήσεις των ολλανδών θα αποδείξουν – όπως πληροφορούμαστε – ότι θέλουν να ισχυροποιήσουν τον Γιώργο Περιστέρη στον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνοντας του ψήφο εμπιστοσύνης.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest επένδυσε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ένα βασικό στόχο να εκμεταλλευτεί την δυναμική της εταιρίας και την ευρωστία της καθώς είναι ο πλέον εύρωστος όμιλος στις κατασκευές και προφανώς ο Περιστέρης θα είναι το κεντρικό πρόσωπο.
Επειδή το μεγάλο παιχνίδι στο εγγύς μέλλον θα είναι στις παραχωρήσεις εκεί θα εστιαστούν οι ολλανδοί η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι βέβαιο ότι θα ισχυροποιηθεί σε ένα ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο.
Όμως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει αποκτήσει ένα μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών το οποίο το έχουν ήδη διαγνώσει.
Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh Invest έχει σε ρευστό πάνω από 2,1 δισεκ. ευρώ και με ένα τέτοιο στρατηγικό μέτοχο είναι βέβαιο ότι η αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Όταν θα ανοίξει πιο επιθετικά το κεφάλαιο των παραχωρήσεων στα έργα θα απαιτηθούν κεφάλαια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα εμφανίζεται στο τραπεζικό σύστημα εντός και εκτός Ελλάδος με ισχυρή πιστοληπτική ικανότητα θα δανείζεται ευκολότερα και με χαμηλά επιτόκια.
Αυτό το πλεονέκτημα το έχουν διαγνώσει οι ανταγωνιστικές εταιρίες.

Θα υπάρξει δημόσια πρόταση;

Η Reggeborgh Invest κατέχει το 27,02% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει το 7,65% που κατέχει η York Finance.
Εάν αυτό συμβεί θα ελέγχει το 34,67% οπότε εκ του νόμου υποχρεούται σε δημόσια πρόταση.
Το πιθανότερο σενάριο είναι να αποκτήσει το 34,67% και να πουλήσει το 1,68% ώστε να διατηρεί ποσοστό 32,9%.
Ωστόσο λόγω των θετικών προοπτικών του ομίλου δεν αποκλείεται να υπάρξει και δημόσια πρόταση με στόχο το 51% με την πλήρη και ομόφωνη γνώμη του Γιώργου Περιστέρη.
Εν τω μεταξύ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην άποψη ότι το upside δηλαδή τα ανοδικά περιθώρια στην κεφαλαιοποίηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι μεγάλα.
Σε μια διετία εκτιμούν ορισμένοι αναλυτές θα μπορούσε να έχει διπλασιάσει την αξία της να φθάσει δηλαδή το 1 δισεκ. κεφαλαιοποίηση από 537 εκατ την τρέχουσα περίοδο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης