Τελευταία Νέα
Διεθνή

Akinci: Το φυσικό αέριο δεν είναι προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους

Akinci: Το φυσικό αέριο δεν είναι προϋπόθεση για διαπραγματεύσεις με τους Ελληνοκύπριους
Ο Akinci δήλωσε πως προσέρχεται με «ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα στη συνάντηση με τον Αναστασιάδη στις 9/8
«Το φυσικό αέριο δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Λευκωσία» δήλωσε ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων M. Akinci λίγες ημέρες πριν από τη συνάντησης του με τον Νίκο Αναστασιάδης στις 9 Αυγούστου.
Μια συνάντηση στην οποία ο Akinci δήλωσε πως προσέρχεται με «ανοικτή καρδιά» και την επιθυμία να βγει ένα θετικό αποτέλεσμα.
Στην πρώτη του συνέντευξη στο ΚΥΠΕ, ο Akinci μίλησε και για την τριμερή με το ΓΓ του ΟΗΕ, την άτυπη πενταμερή αργότερα, και το πώς οι όροι αναφοράς της Jane Hall Lutte μπορούν να ολοκληρωθούν όπως επιθυμεί και ο ΓΓ.
Για το θέμα του φυσικού αερίου, ο Akinci είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για να αρχίσει μια διαπραγματευτική διαδικασία, αλλά το πολιτικό κλίμα ως έχει σήμερα δεν βοηθά σε κάτι τέτοιο. Διέξοδο, πρόσθεσε, αποτελούσε η πρότασή του για κοινή επιτροπή που απορρίφθηκε από την ε/κ πλευρά, αλλά μπορεί να συζητήσει και άλλες επιλογές, όπως την ιδέα για μορατόριουμ που είχε υποβάλει ο Νίκος Ρολάνδης. Θα θέσει, είπε, το θέμα προς συζήτηση στις 9 Αυγούστου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να θέσει όποιο θέμα θέλει, όπως αυτό των Βαρωσίων.
Οποιαδήποτε κίνηση αφορά την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, δεν πρέπει να αποκλείει τα ΗΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνει τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το διεθνές δίκαιο, προσθέτοντας ότι θέλει να συζητήσει ΜΟΕ.

Συναντήσεις και συνομιλίες

Αναφερόμενος στις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο ηγετών στις 9 Αυγούστου, ο M. Akinci είπε ότι εδώ και ένα χρόνο η προσπάθεια της Lutte για την ολοκλήρωση των όρων αναφοράς δεν έχει τελεσφορήσει, πλησιάζει η ΓΣ του ΟΗΕ, ο ΓΓ των ΗΕ μίλησε τηλεφωνικώς με τους δύο ηγέτες και υπάρχουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
"Τα μάτια όλων έχουν στραφεί προς αυτήν τη συνάντηση.
Μας το επεσήμανε αυτό και ο κ. Guterres, αναφορά (στη σημασία της συνάντησης των ηγετών) έκανε και ο κ. Μητσοτάκης όταν ήρθε στη ‘νότια’ Κύπρο", κατά την έκφρασή του.
Απασχολεί και την κοινή γνώμη στις δύο κοινότητες, πρόσθεσε, λέγοντας ότι όλοι βλέπουν πως η πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα δεν είναι καλή και εάν δεν πετύχουμε θετικές εξελίξεις στο νησί, αυτό θα επηρεάσει το κλίμα και την ένταση γύρω μας, η οποία θα αυξηθεί.
Θα είναι μια συνάντηση με ανοικτή ατζέντα, είπε, και θα συζητήσουν θέματα που θα θέσουν και οι δύο ηγέτες, με τον ίδιο να θεωρεί ότι το θέμα του φυσικού αερίου πρέπει να συζητηθεί, όπως και νέα ΜΟΕ, όπως και "θέματα που θέλει να φέρει ο κ. Αναστασιάδης προς συζήτηση.
Για παράδειγμα, έχουμε καταφέρει ΜΟΕ προς όφελος των πολιτών και στις δύο κοινότητες, όπως το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, η διασύνδεση του ηλεκτρισμού, τώρα τα κινητά τηλέφωνα. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορούμε να προσθέσουμε και νέα ΜΟΕ, γιατί να μην το κάνουμε;"
Η μεγαλύτερη προσδοκία μου είναι να εξαλειφθεί η ένταση, να δημιουργηθεί ένα έδαφος για καλές εξελίξεις, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, λέγοντας ότι γι’ αυτό, αυτή η συνάντηση "πρέπει να γίνει με ανοικτή καρδιά, αλλά με πολιτική αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση".
Ύστερα από δύο χρόνια, συνέχισε, να συζητήσουμε "με ανοικτή καρδιά" πώς βλέπουμε το μέλλον αυτού του τόπου, πού μπορούμε να βρούμε μια διέξοδο, πώς μπορούν οι απόψεις μας να προσεγγίσουν η μία την άλλη και σε ποιο πλαίσιο.
"Εγώ θα ήθελα να ακούσω από τον κ. Αναστασιάδη, υπό το φως της αξιολόγησης που έκανε στο τέλος της προηγούμενης διαδικασίας, ποιο θεωρεί ότι μπορεί να είναι το σημείο που θα τα βρούμε. Και εγώ θέλω να του εξηγήσω τις σκέψεις μου.
Να μοιραστούμε τις σκέψεις μας για το τι δηλαδή μπορεί να γίνει και τι όχι. Ευχή και προσδοκία μου είναι να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση που θα μπορεί να στείλει θετικά μηνύματα στον κόσμο, στις κοινότητές μας. Αλλά εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θέλω να δώσω φρούδες ελπίδες".
Ερωτηθείς εάν η τριμερής συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της άτυπης συνάντησης των ηγετών, ο Akinci θέλησε όπως είπε, να ξεκαθαρίσει ότι στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Guterres, ο ΓΓ δεν πρότεινε την πραγματοποίηση τριμερούς στο πλαίσιο της ΓΣ του ΟΗΕ.
"Θα συναντηθούμε χωριστά, αυτό είπαμε, αλλά μας είπε ότι μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, στη Νέα Υόρκη ή σε άλλη πόλη της Ευρώπης (πχ Γενεύη) θα μπορούσε να μας διαθέσει χρόνο για να συναντηθούμε οι τρεις μας".
Ερωτηθείς για την πενταμερή συνάντηση, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι και στη δική του επιστολή, αλλά και στην επιστολή του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά σε πενταμερή, "μιλάμε για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση", γιατί – πρόσθεσε - κανείς δεν θέλει να πάμε ξανά σε μια επίσημη συνάντηση τύπου Κραν Μοντάνα και να έρθουμε αντιμέτωποι με μια κατάρρευση, "τουλάχιστον εγώ δεν θέλω κάτι τέτοιο".
Πρέπει όμως ακόμα και για μια άτυπη πενταμερή συνάντηση να υπάρξει μια καλή προετοιμασία, σημείωσε, και εκεί το πιο σημαντικό είναι να αποσαφηνιστεί εάν "όλες οι πλευρές θέλουν ή όχι το ίδιο πράγμα".
«Σε αυτό το σημείο είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανοικτά είπε ότι ο κ. Αναστασιάδης στο Κραν Μοντανά του είχε μιλήσει για δύο κράτη, μετά στη Νέα Υόρκη για συνομοσπονδία, ενώ σε μένα, στις συναντήσεις μας μίλησε για χαλαρή ομοσπονδία, μετά για αποκεντρωμένη, για αλλαγή σε κοινοβουλευτικό σύστημα και αντί για εκ περιτροπής προεδρία, εκ περιτροπής πρωθυπουργία».
«Γι’ αυτό σε μια άτυπη συνάντηση με όλες τις πλευρές, πρέπει να διασαφηνιστεί τι ακριβώς θέλουμε, ποιος είναι ο στόχος, υπάρχει όραμα και αυτά που λέμε έχουν βαρύτητα; Για παράδειγμα, στο θέμα της πολιτικής ισότητας, να μην μείνουμε μόνο στα λόγια, αλλά μπορούμε να γεμίσουμε το περιεχόμενο, καταλαβαίνοντας το ίδιο πράγμα; Πρέπει να συζητήσουμε αυτά τα θέματα από την άποψη ενός κοινού στόχου» τόνισε.
Σε ερώτηση εάν αυτό το θέμα (των όρων αναφοράς) θα μπορούσε να διευθετηθεί στη συνάντηση των ηγετών, ο Akinci απάντησε ότι κάτι τέτοιο διαφαίνεται δύσκολο, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών σήμερα.
"Αλλά ας το συζητήσουμε να δούμε. Η δική μας θέση στο ζήτημα αυτό είναι ξεκάθαρη, θέλουμε οι συγκλίσεις του παρελθόντος να ισχύουν, το είπαμε ξεκάθαρα και στην Lutte. Να ισχύει το κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, το πλαίσιο της 30ης Ιουνίου 2017 χωρίς αλλοιώσεις.
Στην τελευταία απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ, ο ΓΓ και το ΣΑ έχουν ακόμη μια φορά υπογραμμίσει αυτά τα στοιχεία, γίνεται αναφορά πιο ξεκάθαρα και στην πολιτική ισότητα μέσω των παλαιότερων αποφάσεων (ψηφισμάτων του ΟΗΕ). Πρέπει ο κ. Αναστασιάδης να μιλήσει πιο ξεκάθαρα και με λεπτομέρεια γι’ αυτό το θέμα".
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στην επιστολή Αναστασιάδη προς το ΓΓ του ΟΗΕ υπάρχει αναφορά στην αποκεντρωμένη ομοσπονδία ενώ και ο ίδιος (ο Akinci) είχε δηλώσει στο παρελθόν πως θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εάν αυτό το μοντέλο λύσης θα μπορούσε να συζητηθεί σε μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, ο Τ/κ ηγέτης είπε στο ΚΥΠΕ ότι η τ/κ πλευρά κατέθετε προτάσεις στο παρελθόν προς αυτήν την κατεύθυνση, αλλά ήταν η ε/κ διαπραγματευτική ομάδα που κατέβαλλε προσπάθεια για συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στην κεντρική κυβέρνηση.
Εάν τώρα υπάρχει μια νέα αντίληψη στην ε/κ πλευρά στο θέμα της αποκέντρωσης των εξουσιών, να καθίσουμε να δούμε ποιες θα δοθούν στις συνιστώσες πολιτείες, ανέφερε, λέγοντας ότι στην τελευταία συνάντηση με τον Ε/κ ηγέτη, είχαν συζητήσει το θέμα, αλλά δεν έχει δοθεί από την ε/κ πλευρά καμία λίστα (για τις αρμοδιότητες).

Φυσικό αέριο

Αναφορικά με το θέμα του φυσικού αερίου, ο τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε πως μπορεί να υπάρξει μια κοινή ιδέα στη συνάντηση των δύο ηγετών και κληθείς να πει, εάν αρχίσει μια νέα διαδικασία συνομιλιών, το θέμα των υδρογονανθράκων πώς θα συζητηθεί και από ποιους.
"Αλλά έχει καταστεί ένα κεφάλαιο της ζωής μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικά θέματα της επικαιρότητας και έχει μετατραπεί σε ένα θέμα που εάν το διαμορφώσουμε σωστά, τότε μπορεί να βοηθήσει στη λύση. Αλλά εάν χρησιμοποιηθεί λάθος, όπως σήμερα, μπορεί να τορπιλίσει και τη λύση".
"Είναι λογικό να μην συζητήσουμε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα;", διερωτήθηκε ο Akinci, λέγοντας ότι γι’ αυτό το λόγο ο ίδιος έχει πει επανειλημμένως στον κ. Αναστασιάδη να το χειριστούν από κοινού, υπενθυμίζοντας ότι ο ίδιος το είχε θέσει στην πρώτη τους συνάντηση, το Μάιο του 2015, πριν ακόμα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Υπό τις σημερινές συνθήκες είμαστε υποχρεωμένοι όμως να συζητήσουμε το θέμα, είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε μια διέξοδο, συνέχισε ο Τ/κ ηγέτης, "προς όφελος και των δύο κοινοτήτων".
Προς αυτήν την κατεύθυνση, είπε, υπέβαλλε την πρόταση για το φυσικό αέριο, η οποία από την ε/κ πλευρά αξιολογήθηκε ως "ενάντια στις συμφωνίες/συγκλίσεις. Γιατί ενάντια; Το θέμα αυτό θεωρείται αρμοδιότητα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση σε αυτό, δεν το απορρίπτουμε".
Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, δεν υπάρχει λύση, δεν υπάρχει ομοσπονδιακή κυβέρνηση, δεν είναι όμως λογικό να κάνουμε μια κοινή επιτροπή να δούμε αυτό το θέμα από κοινού, να κάνουμε έναν προγραμματισμό, το λιγότερο να συζητήσουμε τα ποσοστά;
διερωτήθηκε. Κάποιοι προβάλουν λάθος επιχειρήματα, ότι η τ/κ πλευρά έχει ζητήσει 50-50, είπε ο Akinci, αναφέροντας ότι δεν έγραψε κάτι τέτοιο στην πρότασή του. "Είπαμε να συζητήσουμε ένα λογικό ποσοστό".
Η Τουρκία, συνέχισε, λέει ότι τώρα έχει δύο πλοία και κάνει έρευνες και στη δική της υφαλοκρηπίδα και στην περιοχή που αδειοδοτήθηκε από τους Τ/κ. "Είναι αυτό το ιδανικό;" διερωτήθηκε. "Όχι, το ιδανικό είναι η προσέγγιση, η συμφωνία. Ποιο είναι το στοιχείο για να συμβεί αυτό; Το να μπορούμε να μιλάμε. Λέμε λοιπόν, να κάνουμε μια επιτροπή να το συζητήσουμε το θέμα. Αλλιώς θα συμβαίνει αυτό που γίνεται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης