Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδος): «Μπλοκάρει» την αναδιάρθρωση δανείων η HIG Capital

Μάνεσης (Χαλυβουργία Ελλάδος): «Μπλοκάρει» την αναδιάρθρωση δανείων η HIG Capital
Οι υψηλές απαιτήσεις του fund απορρίπτονται από τις τράπεζες -  Αύξηση πωλήσεων αλλά και διεύρυνση ζημιών, το 2018, για την χαλυβουργία
Σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει, προς το παρόν, οι συζητήσεις μεταξύ των πιστωτών της Χαλυβουργίας Ελλάδος (Μάνεσης), με ευθύνη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, της HIG Capital, η οποία αξιώνει υψηλές απαιτήσεις.
Το private equity fund, αφού αγόρασε, κατόπιν διαγωνισμού, από την Eurobank δάνεια 53 εκατ. ευρώ, στο 15% επί της ονομαστικής τους αξίας ( σ.σ. τίμημα κοντά στα 8 εκατ. ευρώ), ζητά, για να συναινέσει στην αναδιάρθρωση δανείων της Μάνεσης, ύψους 321 εκατ. ευρώ, να του δοθεί super seniority στην αποπληρωμή δανείων ονομαστικής αξίας 15 εκατ. ευρώ.
Με την αίρεση της αποπληρωμής των 15 εκατ. ευρώ θα διαγράψει, με βάση την πρότασή του, το υπόλοιπο της απαίτησης.
Δηλαδή, επιδιώκει να εξασφαλίσει απόδοση σχεδόν 100% επί της επένδυσης.
Προκειμένου, δε, να εξασφαλισθεί, θέλει προσημείωση επί του ακινήτου της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο.
Οι πιστώτριες τράπεζες απορρίπτουν την πρόταση της HIG Capital καθώς οι συνθήκες για τον εγχώριο κλάδο της χαλυβουργίας παραμένουν εξαιρετικά δύσκολες.
Για να αναδιαρθρωθούν αποτελεσματικά οι χαλυβουργίες, απαιτούνται «φρέσκο» χρήμα και επενδύσεις στην παραγωγή προιόντων προστιθέμενης αξίας, ώστε να μπορούν να απορροφούν τους κραδασμούς από την αύξηση στα κόστη.   
Το υψηλό ενεργειακό κόστος, ως απόρροια και της απότομης αύξησης στα δικαιώματα ρύπων διοξειδίου άνθρακα, η χαμηλή εγχώρια ζήτηση και το υψηλό μεταφορικό κόστος δεν επιτρέπουν την επάνοδο των ελληνικών χαλυβουργιών σε κερδοφορία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η Μάνεσης αύξησε το 2018 τις ενοποιημένες πωλήσεις της στα 186,2 εκατ. ευρώ από 168,2 εκατ. ευρώ το 2017 με το μικτό περιθώριο κέρδους να υποχωρεί εξαιτίας της ανόδου στα κόστη.
Ο όμιλος έκλεισε τη χρήση με μειωμένα EBITDA (5,3 εκατ. ευρώ) έναντι του 2017 ( 8,4 εκατ. ευρώ) και ζημιές 4,1 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο προ φόρων, ενώ το 2017 οι ζημιές είχαν περιορισθεί στις 342 χιλ. ευρώ.
Παρά τη βελτίωση στα κέρδη EBITDA, κατά τα τελευταία χρόνια, η σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα (60 φορές). 
Επομένως απαιτείται ρύθμιση δανείων με μερική διαγραφή απαιτήσεων ή μακροχρόνια επιμήκυνση, προκειμένου η χαλυβουργία να αναπνεύσει.
Ενδεικτικό είναι ότι οι λογιστικοποιούμενοι χρεωστικοί τόκοι της χρήσης 2018 ανήλθαν στα 9,7 εκατ. ευρώ, με ενοποιημένα EBITDA 5,3 εκατ. ευρώ.
Με τα παραπάνω δεδομένα, είναι σχεδόν αδύνατο οι πιστώτριες τράπεζες να αποδεχθούν το αίτημα της HIG για προτεραιότητα στην αποπληρωμή δανείων 15 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η HIG, μετά την αγορά των δανείων της Eurobank, πρότεινε στις υπόλοιπες τράπεζες να αγοράσει τα δάνειά τους στην ίδια τιμή ( 15% της ονομαστικής αξίας), πρόταση που απορρίφθηκε.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης