Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,80% ο DAX, -2,47% ο FTSE 100

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω εμπορικών εντάσεων - Στο -1,80% ο DAX, -2,47% ο FTSE 100
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 2,31% κι έκλεισε στις 369,43 μονάδες
Με νέες βαριές απώλειες έκλεισαν σήμερα (5/8/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας.

Image

Απαντώντας στις πρόσφατες απειλές Trump για νέους δασμούς, η Κίνα, η οποία ιστορικά ήλεγχε πάντα το γιουάν, επέτρεψε στο νόμισμά της να υποχωρήσει σε χαμηλό δεκαετίας έναντι του δολαρίου, σπάζοντας για πρώτη φορά το φράγμα του 7 προς 1 δολ.
Την ίδια ώρα, το «Bloomberg» μετέδιδε πως η Κίνα έχει ζητήσει από τις κρατικές εταιρείες να αναστείλουν τις εισαγωγές αμερικανικών γεωργικών προϊόντων.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, κατηγόρησε εκ νέου σήμερα την Κίνα για χειραγώγηση του νομίσματός της, κάνοντας λόγο για μια «σοβαρή παραβίαση».
Από την πλευρά της, η Κίνα «απαντά» πως δεν χρησιμοποιεί το γουάν ως εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών διαφωνιών.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές στράφηκαν σε ασφαλή καταφύγια, με την απόδοση του 30ετούς ομολόγου της Γερμανίας να καταγράφει αρνητική απόδοση για πρώτη φορά.
Στην Ευρώπη, οι αγορές υποχώρησαν σε χαμηλά 2 μηνών, με τον δείκτη πρώτων υλών να «ηγείται» των σημερινών απωλειών, σημειώνοντας πτώση 2,5%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 διολίσθησε κατά 2,31% κι έκλεισε στις 369,43 μονάδες.
Ο δείκτης είχε διολισθήσει κατά 2,5% την Παρασκευή, καταγράφοντας τη χειρότερη ημερήσια επίδοσή του μέχρι στιγμής το 2019, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, κλιμάκωσε την ένταση με την Κίνα, λέγοντας ότι θα επιβάλει δασμούς 10% σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους 300 δισ. δολ. από την 1η Σεπτεμβρίου.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,80% κι έκλεισε στις 11.658,51 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο «βούλιαξε» κατά 2,47% στις 7.223,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 2,19% στις 5.241,55 μονάδες.

Image
Image
Image
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 1,30% στις 20.773,30 μονάδες.

Image

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές άσκησαν και τα απογοητευτικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, με τον σύνθετο ΡΜΙ να υποχωρεί στις 51,5 μονάδες τον Ιούλιο, από 52,2 τον προηγούμενο μήνα.
Όσον αφορά τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, η επιχειρηματική δραστηριότητα στη Γερμανία αναπτύχθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων έξι ετών, ενώ επιβράδυνση κατέγραψε και στη Γαλλία, όπου ο κλάδος υπηρεσιών απομακρύνθηκε από τα υψηλά επτά μηνών στα οποία βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Την ίδια ώρα, περαιτέρω πτώση κατέγραψε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο του 2019, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος Sentix κατέγραψε πτώση στις -13,7 μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014- από -5,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.
Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της HSBC διολίσθησε κατά 3%, καθώς η βρετανική τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της, John Flint, παρά την αύξηση 16% που εμφάνισαν τα κέρδη εξαμήνου.
Παράλληλα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση περίπου 4.000 θέσεων εργασίας, επιμένοντας όμως ότι τα ανώτερα στελέχη θα αποτελέσουν το επίκεντρο των περικοπών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης