Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από το Γιαβούζ - Εrdogan: Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη στο σαμποτάζ στην Αν. Μεσόγειο

Παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ από το Γιαβούζ - Εrdogan: Η Τουρκία δεν θα μείνει αδιάφορη στο σαμποτάζ στην Αν. Μεσόγειο
Το ερευνητικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το γνωστό σε όλους Μπαρμπαρός
(upd) Συνεχίζονται οι παράνομες εργασίες γεώτρησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και εν προκειμένω οι παραβάσεις εντός της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ώρα που ο Erdogan εκτοξεύει απειλές και καταγγέλλει προσπάθειες σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου, ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας «Sabah» αναφέρει ότι το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» ξεκίνησε να εργάζεται ανοικτά της κατεχόμενης Καρπασίας και θα επιχειρήσεις στην περιοχή για τρεις εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, το έτερο γεωτρύπανο «Πορθητής» προχώρησε αρκετά στις εργασίες του δυτικά του Ακάμα και θα συνεχίσει τις γεωτρητικές δραστηριότητας για μερικές ακόμα εβδομάδες, καθώς έχει πλέον φθάσει στα 5 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ακόμα, σύμφωνα πάντα με τη Sabah, το ερευνητικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» θα ταξιδέψει στην Ανατολική Μεσόγειο για να υποστηρίξει το γνωστό σε όλους Μπαρμπαρός στις σεισμικές του έρευνες.
Το δημοσίευμα της Sabah συμπίπτει με την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με τους Μουσταφά Ακιντζί και Ερσίν Τατάρ.
Όλα αυτά υπό το άγρυπνο βλέμμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες ελέγχουν την ασφάλεια των γεωτρυπάνων και των ερευνητικών σκαφών, με υποβρύχια, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού.

Erdogan:Η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο

Η Τουρκία δε θα μείνει αδιάφορη στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan.
 Σε ομιλία του στη Σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι η σταθερότητα στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την τήρηση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας.
 «Δε θα μείνουμε αδιάφοροι στις προσπάθειες σφετερισμού και σαμποτάζ στην ανατολική Μεσόγειο.
Θα προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Προδρόμου: Θα υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα

Ούτε διέψευσε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Yavuz ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση ανοιχτά της Καρπασίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου στην "Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι" του Σίγμα σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή περιέχει και σκοπιμότητες.
Οι Κυπριακές Αρχές αλλά και η Ε.Ε όπως είπε "παρακολουθούν στενά την κατάσταση και η Άγκυρα έχει ειδοποιηθεί ότι ανάλογα με τις πράξεις της θα υπάρξουν και ανάλογα μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο".
Ο κ. Προδρόμου είπε πως "πιθανός στόχος της Τουρκίας είναι η παρεμπόδιση των διαπραγματεύσεων και το προσπαθεί αυτό από το 2017, μετά το Κρανς Μοντανά, όταν για πρώτη φορά υποχρεώθηκε εκεί να συζητήσει για εγγυήσεις και αποχώρηση στρατού".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης