Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές, «κόντρα» στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία - Στο +0,71% ο DAX λόγω Bayer

Κέρδη στις ευρωαγορές, «κόντρα» στις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία - Στο +0,71% ο DAX λόγω Bayer
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 368,60 μονάδες
Με κέρδη έκλεισαν σήμερα (7/8/2019) τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι ανησυχίες για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση έστρεψαν τους επενδυτές στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.

Image

Οι ευρωαγορές γύρισαν προς στιγμήν σε αρνητικό έδαφος, δεχόμενες ισχυρές πιέσεις από την απότομη πτώση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, μετά τις μεγαλύτερες των αναμενόμενων μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες της Νέας Ζηλανδίας και της Ινδίας, καθώς και από μια απροσδόκητη χαλάρωση από την κεντρική τράπεζα της Ταϊλάνδης.
Οι κινήσεις αυτές υπογράμμισαν τις ανησυχίες για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, λόγω της επιδείνωσης του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τις ανησυχίες σχετικά με την προοπτική ενός παγκόσμιου νομισματικού πολέμου, στον οποίο οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια για να ωφεληθούν από ένα ασθενέστερο νόμισμα.
Ωστόσο, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν αργότερα να ανακάμψουν και να κλείσουν με θετικά πρόσημα.
Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε η κινητικότητα στη βιομηχανία χημικών (+0,6%), με την Bayer να πρωταγωνιστεί στο ταμπλό, αντισταθμίζοντας τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο (-0,8%).
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,24% κι έκλεισε στις 368,60 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,71% κι έκλεισε στις 11.650,15 μονάδες, με τη μετοχή της Bayer να καταγράφει «άλμα» άνω του 6%.

Image
Οι γερμανικές Bayer και Laxness συμφώνησαν στην πώληση των μεριδίων της μονάδας Currenta στην αυστραλιανή Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), έναντι 3,5 δισ. ευρώ.
O FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,38% στις 7.198,70 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με κέρδη 0,61% στις 5.266,51 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε κατά 0,45% στις 20.538,85 μονάδες.

Image
Image
Image
Ωστόσο, η συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση για τα κρατικά ομολόγα υποδηλώνει ότι οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί απέναντι στα πιο ριψοκίνδυνα assets.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου βρίσκεται ήδη πολύ κάτω από το μηδέν, ενώ σήμερα υποχώρησε περαιτέρω, στο -0,579%, από -0,537% στο προηγούμενο κλείσιμο, έχοντας νωρίτερα διολισθήσει έως και στο -0,60%.
Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε πτώση στο 1,398%, από 1,509% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,02%, από 0,023%, με την απόδοση να διαμορφώνεται για πρώτη φορά σε αρνητικά επίπεδα.
Σε ιστορικά χαμηλά βρέθηκαν οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, στο 0,177% και 0,165% αντίστοιχα.
Στο επίκεντρο παραμένουν, εν τω μεταξύ, τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η μετοχή της Commerzbank υποχώρησε κατά 6,4%, καθώς η γερμανική τράπεζα αμφισβήτησε την επίτευξη του στόχου της για μικρή αύξηση της κερδοφορίας στο σύνολο του 2019.
Στην Ιταλία, η μετοχή της Unicredit έκλεισε με απώλειες 4,9%, καθώς υποβάθμισε τον στόχο για τα έσοδα του 2019, ενώ η Banco Bpm κατέγραψε «άλμα» 4,7%, καθώς η ιταλική τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική άνοδο στα καθαρά κέρδη.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, μεγάλη πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία για τον Ιούνιο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά (7/8) στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τους φόβους για ύφεση της γερμανικής οικονομίας να ενισχύονται.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρώπη υποχώρησε κατά 1,5% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, έναντι οριακής ανόδου 0,1% του προηγούμενου μήνα, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -0,5%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης