Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Κλιμακώνεται η κρίση Πακιστάν και Ινδίας - Υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστέλλονται οι εμπορικές συναλλαγές

Κλιμακώνεται η κρίση Πακιστάν και Ινδίας - Υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων, αναστέλλονται οι εμπορικές συναλλαγές
Εντείνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας
Την υποβάθμιση των διπλωματικών σχέσεων αλλά και την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών με την Ινδία αποφάσισε σήμερα (7/8) η επιτροπή εθνικής ασφάλειας του Πακιστάν, μετά την κίνηση του Νέου Δελχί να ανακαλέσει το ειδικό καθεστώς στις πολιτείες Τζαμού και Κασμίρ.
«Η επιτροπή συζήτησε την κατάσταση που προέκυψε από τις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της κυβέρνησης της Ινδίας, την κατάσταση μέσα στις κατεχόμενες από την Ινδία περιοχές Τζαμού και Κασμίρ όπως και στις γραμμές ελέγχου μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν», ανέφερε η κυβέρνηση στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter.
Σύμφωνα με τη δήλωση, η επιτροπή επίσης αποφάσισε να φέρει το ζήτημα στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένου και του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν ανέφερε επίσης ότι το Ισλαμαμπάντ θα ανακαλέσει τους διπλωμάτες του από την Ινδία και θα απελάσει ινδούς διπλωμάτες σε απάντηση των κινήσεων της Ινδίας στο Κασμίρ.
Τη Δευτέρα η Ινδία ανακάλεσε το άρθρο 370 του συντάγματος που προστάτευε το ειδικό καθεστώς στο Τζαμού και το Κασμίρ, απαιτώντας την υποχρεωτική έγκριση της πλειονότητας των νόμων που υιοθετούνται από την βουλή της Ινδίας στην τοπική συνέλευση.
Η κυβέρνηση της Ινδίας προγραμματίζει να διαχωρίσει την περιοχή Λαντάκι από το Τζαμού και το Κασμίρ και να της αποδώσει το καθεστώς της επικράτειας της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι θα ελέγχεται απευθείας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Το εναπομείναν τμήμα της πολιτείας θα γίνει δεύτερο έδαφος της ένωσης.
Ωστόσο, η περιοχή Λαντάκι δεν θα έχει δική της νομοθεσία, αντίθετα με το Τζαμού και το Κασμίρ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης