Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Salvini (Lega) ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι στην Ιταλία με 36% στις δημοσκοπήσεις... και ο κίνδυνος κερδοσκοπίας από τις αγορές

Ο Salvini (Lega) ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι στην Ιταλία με 36% στις δημοσκοπήσεις... και ο κίνδυνος κερδοσκοπίας από τις αγορές
Για να αποτραπούν οι επιθετικές κερδοσκοπικές κινήσεις θα πρέπει ο Sanvini να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ΕΕ, το χρέος και να ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.
Ο Salvini ο επικεφαλής της Lega στην Ιταλία εδώ και πολύ καιρό ελέγχει το πολιτικό παιχνίδι.
Με πολιτική μαεστρία και σχεδιασμό κατάφερε να δημιουργήσει ένα ρεύμα υπέρ της Lega και από 5% που κατέγραφε στο παρελθόν ως εκλογικές επιδόσεις έχει αναρριχηθεί στο 36% με 38%.
Η Lega και ο Salvini εδώ και καιρό είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής στην Ιταλία και στην κυβέρνηση συνασπισμού που είχε δημιουργηθεί με το Κίνημα 5 Αστέρων M5S.
Η στρατηγική του Salvini είναι πολλαπλή.
1)Έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά καθώς οι δημοσκοπήσεις του δίνουν μεγάλο πολιτικό πλεονέκτημα με ποσοστά 36% με 38% επιχειρεί να διαμορφώσει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού με τέτοιο τρόπο ώστε εφόσον τελικώς προκηρυχτούν εκλογές να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Η πιθανότητα αυτοδυναμίας είναι συντριπτική.
Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα η Lega εμφανίζεται με ποσοστά 36% με 38%, οι σοσιαλδημοκράτες με 21% και το Κίνημα 5 Αστέρων M5S με 18% και ακολουθεί η Forsa Italia του Berlusconi με 7%.
Image
2)Η συγκυβέρνηση μεταξύ Lega και Κινήματος 5 Αστέρων έχει περάσει σημαντικές δυσκολίες ενώ είναι προφανές ότι υπουργοί της ιταλικής κυβέρνησης δεν απηχούσαν τις θέσεις της Lega.
Η Lega είναι εθνικιστικό κίνημα αλλά με φιλελεύθερη προσέγγιση για την οικονομία, με ριζοσπαστική στρατηγική για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την ΕΕ.
 3)Ο Salvini εδώ και καιρό κατανοούσε ότι έχει καταφέρει να προσελκύσει τους Ιταλούς αλλά εντός μιας κυβέρνησης λεπτών ισορροπιών δεν μπορούσε να αποδώσει.
Σε αντίθεση με τα όσα γράφονται στον διεθνή τύπο ο Salvini δεν θέλει να φύγει η Ιταλία από το ευρώ αλλά θέλει να αλλάξει μέρος των πολιτικών λιτότητας που έχουν θεσπιστεί και δεν επιτρέπουν στην Ιταλική οικονομία να αναπνεύσει.
Η Ιταλία έχει ΑΕΠ περί τα 1,9 τρισεκ. ευρώ και το χρέος διαμορφώνεται σε 2,6 τρισεκ. ευρώ ή 136% του ΑΕΠ το χρέος.
Ο Salvini θέλει να αλλάξει το μείγμα οικονομικής πολιτικής, θέλει να στηρίξει την ιταλική βιομηχανία τον ισχυρό Βορά αλλά δεν θέλει να αποδυναμώσει τον αδύναμο ιταλικό νότο.
Εφόσον προκηρυχθούν εκλογές καθώς ενώ αυτός είναι ο σκοπός δεν είναι ακόμη βέβαιο, ο Salvini κατά την προεκλογική περίοδο θα πρέπει να αποκαλύψει όλο το κυβερνητικό του πρόγραμμα ώστε να αποτρέψει ακραία κερδοσκοπία από διεθνή funds.
Ήδη τα ιταλικά ομόλογα επιδεινώθηκαν ειδικά τα μεσοβραχυχρόνια ομόλογα με το 5ετές από 0,76% αναρριχήθηκε στο 0,91%.
Το 10ετές ομόλογο αναφοράς βρίσκεται στο 1,56% από χαμηλό 1,39%.
Οι αγορές εάν δεν έχουν ορατότητα και ξεκάθαρο σχέδιο από την Lega θα κερδοσκοπήσουν επικίνδυνα αποσταθεροποιώντας τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης τα οποία λόγω της ΕΚΤ έχουν σημειώσει ένα ράλι – που με πραγματικούς όρους δεν δικαιολογείται –
Για να αποτραπούν οι επιθετικές κερδοσκοπικές κινήσεις θα πρέπει ο Sanvini να παρουσιάσει το σχέδιο του για την ΕΕ, το χρέος και να ξεκαθαρίσει ότι δεν σχεδιάζει έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ.

Νίκη Salvini «βλέπουν» οι αναλυτές

Η πολιτική αναταραχή επέστρεψε στην Ιταλία μετά το αίτημα ενός εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης, για πρόωρες εκλογές του Matteo Salvini.
Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι αναλυτές -σε περίπτωση πρόωρων εκλογών- αναμένουν μια νέα κυβέρνηση υπό τον τη Lega.
Ο κόμμα του Salvini ενδεχομένως να ενώσει τις δυνάμεις του με το μικρότερο ακροδεξιό κόμμα, Brothers of Italy.
«Στο απίθανο ενδεχόμενο όπου κανένα κόμμα δεν πάει καλά, θα μπορούσαν να βασιστούν στη στήριξη του μικρού δεξιού κόμμα Forza Italia (του Silvio Berlusconi)» επισημαίνει ο Federico Santi από την Eurasia Group.
Από την πλευρά του, ο Wolfango Piccoli από την Teneo Intelligence αναφέρει σε σχετική ανάλυση ότι «μια κυβέρνηση υπό τη Lega πιθανόν να είναι πιο σταθερή και συνεπής από ό,τι η σημερινή, με ιδιαίτερη έμφαση στη μετανάστευση, ζητήματα νόμου και τάξης, αλλά και σε χαμηλότερους φόρους.
Ο ευρωσκεπτικισμός θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Ενώ αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Salvini θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ευρώ, η στάση της Lega όσον αφορά το ευρώ/ΕΕ θα παραμείνει διφορούμενη και αντιφατική, με αποτέλεσμα τις επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με την ΕΕ».
«Το βασικό ερώτημα είναι το εάν η Ιταλία θα προχωρήσει σε εκλογές αρκετά γρήγορα ώστε η νέα κυβέρνηση να έχει αρκετό χρόνο για να παραδώσει προϋπολογισμό έως το τέλος του έτους.
Αυτός είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας και για τις χρηματοοικονομικές αγορές» δήλωσε ο Lorenzo Codogno, επικεφαλής οικονομολόγος της LC Macro Advisors.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το timing των τελευταίων εξελίξεων είναι «παράξενο» δεδομένου ότι οι Ιταλοί βουλευτές είναι σε θερινές διακοπές και οι πρόωρες εκλογές ενισχύουν τις ανησυχίες για τα σχέδια όσον αφορά τον προϋπολογισμό του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης