Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τα πλεονάσματα στο επίκεντρο της συνάντησης Mητσοτάκη - Le Maire εν όψει επαφών με Merkel, Macron

Τα πλεονάσματα στο επίκεντρο της συνάντησης Mητσοτάκη - Le Maire εν όψει επαφών με Merkel, Macron
Αιχμή του κυβερνητικού σχεδιασμού η μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα
Τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνάντηση η οποία αποτέλεσε προπομπό του τετ α τετ με τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron στα τέλη του μήνα στο Παρίσι αλλά και με την καγκελάριο Angela Merkel στο Βερολίνο. 
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την προσέλκυση επενδύσεων, ζητήματα τα οποία βρίσκονται στο κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.
O πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Le Maire για το εμπροσθοβαρές μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και ποιοτικών θέσεων εργασίας.
Σε ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Bruno Le Maire αναφέρει:
«Πολλή καλή συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μέλλον της ευρωζώνης και την ενίσχυση της διμερούς οικονομικής και χρηματοοικονομικής σχέσης μας».

Image
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε φιλικό κλίμα και στη διάρκειά της, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στο Παρίσι, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το νέο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργεί η Ελληνική Κυβέρνηση και οι προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρώπη.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος συναντήθηκε νωρίτερα με τον Γάλλο ομόλογό του, έκανε μια πρώτη κρούση για τα πλεονάσματα, στην επιστολή για την ανανέωση της ενισχυμένης εποπτείας κατά ένα εξάμηνο.
Η ανανέωση του εξαμήνου της ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα είναι μία τυπική διαδικασία για τις Βρυξέλλες, όμως για την ελληνική πλευρά είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναπτύξει πτυχές της φορολογικής πολιτικής και να θέσει νέα αιτήματα.  
Για το περιεχόμενο της εισήγησης αναφορικά με την παράταση της ενισχυμένης εποπτείας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε την γνώμη της ελληνικής πλευράς μέσα στον Ιούλιο αποστέλλοντας επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών.
«Ήταν ακόμη ο S. Costello στην Αθήνα» είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, όταν η Κομισιόν έστειλε την επιστολή καταγράφοντας παράλληλα μέσα σε αυτή τα μέτωπα τα οποία παραμένουν ανοικτά ακόμη στην οικονομία. Στην ίδια επιστολή άλλωστε, αναφέρουν πληροφορίες, έγινε αναφορά και στη ραγδαία αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Συνάντηση Le Maire - Σταϊκούρα


Image

Οι προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα με τον Γάλλο ομόλογό του, Bruno Le Maire.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας συναντήθηκε σήμερα με τον Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire.
Αντάλλαξαν απόψεις για τις προκλήσεις και τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος.
Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών για τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως αυτές ξεκίνησαν να ξεδιπλώνονται, με στόχο την υψηλή και διατηρήσιμη ανάπτυξη, τη δημιουργία καλών θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Πηγές ESM: Θα επαναξιολογηθεί η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος όταν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα

Όπως έχει μεταδώσει το bankingnews.gr, η Ελλάδα πέραν από καλές προθέσεις και πρωτοβουλίες που έχει λάβει – εγκαίρως – η νέα κυβέρνηση της ΝΔ  και τα πολύ χαμηλά επιτόκια στα ομόλογα, το 10ετές στο 2%... δεν έχει άλλο όπλο στην φαρέτρα της για να πείσει τους δανειστές να μειώσουν το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει και κατά την έλευση των δανειστών να ισοσκελίσει το δημοσιονομική επιδείνωση 2,1 δισεκ. ευρώ – όπως την αξιολόγησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής… με την μεγάλη μείωση του κόστους χρηματοδότησης για το ελληνικό κράτος λόγω του ράλι στα ομόλογα.
Ήδη το 10ετές ομόλογο υποχωρεί στο 2% σε μια περίοδο όπου σχεδόν όλα τα επιτόκια ομολόγων στην Ευρώπη τείνουν να έχουν αρνητικά επιτόκια.
Ωστόσο πηγές στον ESM στον Μόνιμο Μηχανισμό Στήριξης που μίλησαν στο bankingnews αναφέρουν "ότι δεν θα πρέπει να συγχέονται οι συνθήκες στις αγορές με αποφάσεις που έχουν ληφθεί για την βιωσιμότητα του χρέους.
Προφανώς τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν πιο εξυπηρετήσιμο το χρέος, ωστόσο με 356-357 δισεκ. η Ελλάδα συνεχίζει να εμφανίζει δυσμενείς δείκτες χρέους προς ΑΕΠ.
Οι δανειστές δεν εξετάζουν μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% όσο η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Εάν οι οίκοι αξιολόγησης αποτιμώντας τα δεδομένα στις αγορές, την πορεία της οικονομίας στην Ελλάδα αποφασίσουν να αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία σε επενδυτική βαθμίδα αυτό σημαίνει ότι αναιρείται ο κίνδυνος βιωσιμότητας του χρέους όπως έχει τεθεί από το ΔΝΤ επίσημα και την ΕΚΤ ανεπίσημα.
Εάν η Ελλάδα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα τότε οι δανειστές θα μπορούσαν να επαναξιολογήσουν μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5%".
Σε ερώτηση εάν η μεγάλη μείωση των επιτοκίων π.χ. το ελληνικό 10ετές έχει υποχωρήσει στο 2% μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο ή πειστικό στοιχείο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων η απάντηση της πηγής στον ESM ήταν η εξής «τα Eurogroup δεν αγνοούν τις συνθήκες στις αγορές αλλά η Ελλάδα επειδή με βάση τις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA συνεχίζει να εμφανίζει μη βιώσιμο χρέος μετά το 2032 δεν θα πρέπει να ληφθεί καμία βιαστική απόφαση.
Συν τοις άλλοις σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων μειώνονται παγκοσμίως λόγω των ανησυχιών για παγκόσμια επιβράδυνση και τις στρατηγικές των κεντρικών τραπεζών.
Το βασικό θέμα δεν είναι πως είναι σήμερα οι αποδόσεις, που σίγουρα είναι σε βιώσιμα επίπεδα αλλά που θα είναι και στο μέλλον και πόσο προετοιμασμένες είναι οι οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης