Διεθνή

Ισπανία - Συναντήσεις Sanchez με Podemos - Στόχος η στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού

Ισπανία - Συναντήσεις Sanchez με Podemos - Στόχος η στήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού
Αν οι προσπάθειες του Sanchez αποτύχουν, η Ισπανία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στις αρχές Νοεμβρίου 
Συναντήσεις με το κόμμα Unidas Podemos αλλά και περιφερειακά κόμματα -μεταξύ των οποίων και οι Καταλανοί αυτονομιστές- θα έχει τον επόμενο μήνα ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού στην Ισπανία, Pedro Sanchez.
Στόχος του Sanchez είναι να πετύχει μια συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης και να αποφευχθεί η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Τον περασμένο μήνα ο Sanchez -το Σοσιαλιστικό κόμμα του οποίου κέρδισε τις εκλογές του Απριλίου στην Ισπανία, χωρίς όμως να εξασφαλίζει αυτοδυναμία- απέτυχε δύο φορές να εξασφαλίσει τη στήριξη της πλειοψηφίας των βουλευτών προς την κυβέρνησή του, μετά την κατάρρευση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού με το Podemos.
«Στα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου, θα συναντηθούμε με διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να είναι ανοικτές στο να στηρίξουν τους Σοσιαλιστές σε μία ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Sanchez σε δημοσιογράφους.
Ο ίδιος είχε αποκλείσει προηγουμένως την πιθανότητα να κάνει μια ακόμα προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης με το Podemos, ενώ σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί τη συνεργασία άλλων κομμάτων για να κυβερνήσει.
Σήμερα ανέφερε τους Καταλανούς και Βάσκους εθνικιστές μεταξύ των κομμάτων των οποίων τη στήριξη ευελπιστεί να εξασφαλίσει αυτή τη φορά.
Ο Sanchez έχει περιθώριο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου προκειμένου να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με την ιδιότητα του πρωθυπουργού ή να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση αυτή.
Αν αποτύχει σε αυτή την προσπάθεια, η Ισπανία μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές στις 10 Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης