Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρίαρχος πολιτικά ο Salvini στην Ιταλία - Η στρατηγική του ενόψει πρόωρων εκλογών τoν Οκτώβριο και η σύγκρουση με την ΕΕ

Κυρίαρχος πολιτικά ο Salvini στην Ιταλία - Η στρατηγική του ενόψει πρόωρων εκλογών τoν Οκτώβριο και η σύγκρουση με την ΕΕ

H ανησυχία των αναλυτών για την πιθανότητα μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών εκδηλώνεται ήδη
Αναπόφευκτες είναι οι πρόωρες εκλογές στην Ιταλία, με τον παντοδύναμο πολιτικά Matteo Salvini να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας της Lega με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Luigi Di Maio.
Ο Salvini, εκμεταλλευόμενος το δημοσκοπικό του ρεύμα (καταγράφει ποσοστά 36-38%) και τη δημοφιλία του, οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, με στόχο σύντομα να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας.
Ήδη η πολιτική κρίση στην Ιταλία προκαλεί αναταραχή στις αγορές, καθώς οι αναλυτές αναμένουν μια νέα σύγκρουση με τις Βρυξέλλες, με πρωθυπουργό τον Matteo Salvini σε μια κυβέρνηση υπό τη Lega.
Το χρονοδιάγραμμα είναι αβέβαιο, καθώς η ιταλική βουλή έχει κλείσει για τη θερινή περίοδο, ωστόσο το πιθανότερο είναι ότι οι πρόωρες εκλογές θα διεξαχθούν τον προσεχή Οκτώβριο.
Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στην ιταλική Γερουσία θα συναντηθούν τη Δευτέρα προκειμένου να ορίσουν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας επί της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε η Lega.
Δεδομένων των διαδικασιών που προβλέπονται από το Σύνταγμα της Ιταλίας, ο πρόεδρος Mattarella έχει τη δυνατότητα να προκηρύξει εκλογές σε διάστημα 50-70 ημερών από τη στιγμή που θα διαλυθεί το ιταλικό κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citigroup, η πρώτη διαθέσιμη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών είναι η 13η Οκτωβρίου 2019.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του ο Salvini προειδοποίησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια για τον σχηματισμό ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού θα ήταν απαράδεκτη και επανέλαβε τις εκκλήσεις του για τη διεξαγωγή νέων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Θερμό φθινόπωρο στις σχέσεις Ιταλίας με ΕΕ

Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ιταλικής κυβέρνησης, καθώς ο Matteo Salvini της Lega προαναγγέλλει εκ νέου μείωση των φόρων, πεπεισμένος για την επικείμενη άνετη νίκη του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Αν ο επικεφαλής της Lega επιμείνει στην παραπάνω πρόταση, τότε αναμένεται να ανοίξει ένας νέος γύρος «καυτών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Ο Matteo Salvini υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας για όλους τους Ιταλούς αν το κόμμα του κερδίσει τις επερχόμενες -όπως διαφαίνεται- εκλογές στην Ιταλία.
«Θα μειώσουμε τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες», δήλωσε σε εκδήλωση στη νοτιονατολική Ιταλία σήμερα όπως αναφέρει το Reuters, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει αυτό το στόχο ανεξάρτητα αν θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να θέσει φορολογικό συντελεστή 15% για πολλούς Ιταλούς.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήσει να το κάνουμε τόσο το καλύτερο, αν όχι θα το κάνουμε ούτως ή άλλως» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση της Ιταλίας με την ΕΕ για τη μείωση των πλεονασμάτων, ώστε να μπορέσουν να χορηγηθούν περισσότερα κονδύλια προς ανακούφιση των Ιταλών.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου 2019, Ρώμη και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμβιβασμό στη διαμάχη που είχαν όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, κατευνάζοντας τις εντάσεις των προηγούμενων μηνών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να πετύχει έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ μικρότερο από το 2,4% που επέμενε η ιταλική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα (αντιστοιχεί σε περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ).
Η διαφορά στο έλλειμμα επιτεύχθηκε με την καθυστέρηση της εφαρμογής ορισμένων παροχών που σχεδίαζε να θέσει σε ισχύ η ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός προγράμματος που θα διασφάλιζε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε φτωχούς Ιταλούς.
Έτσι, η Ιταλία απέφυγε και τη δυνητική επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές, πέρα από το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει.
Η συμφωνία προέκυψε μετά δύο μήνες αδιεξόδου όσον αφορά τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας.
Η Ρώμη επέμενε πως η αύξηση του ελλείμματος ήταν απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, η οποία επιβραδύνεται.
Για τις Βρυξέλλες, όμως, η δημιουργία υψηλού ελλείμματος θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο χρέος στη χώρα.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιέχουν την αναβολή για 12 μήνες του προγράμματος «βασικού εισοδήματος» που είχε εξαγγείλει ο Ιταλός πρωθυπουργός ότι θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο και ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις.
Δεύτερον, συνέχιση των περικοπών συντάξεων, τρίτον, την υιοθέτηση υψηλότερου ΦΠΑ σε περίπτωση που ο ιταλικός προϋπολογισμός βρεθεί εκτός στόχων το 2020 και το 2021.
Συγχρόνως η Ιταλία αναμένεται να «παγώσει» δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον αν ο προϋπολογισμός τελικά παραμείνει εντός στόχων.
Οι διαμάχες συνεχίστηκαν, ωστόσο, και μέσα στο τρέχον έτος.
Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ιταλία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος λόγω της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.
Την ίδια ώρα, τότε, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές τότε, η ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον στόχο για το έλλειμμα του 2020.
Για το 2020 στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών αλλά και ορισμένων φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.
Στην τελευταία ανακοίνωση της Κομισιόν επί του θέματος, στις 3/7, η Επιτροπή σημείωνε πως ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στις χώρες της ΕΕ να μην εκκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ιταλίας λόγω υπερβολικού χρέους.
«Είναι σημαντικό η Ιταλία να σεβαστεί τη δέσμευση της και ο προϋπολογισμός του 2020 να είναι εναρμονισμένος με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και κατά συνέπεια να αποφευχθεί η περαιτέρω αβεβαιότητα» τονίζει η Κομισιόν.

Κερδισμένη η Lega σε όλα τα πιθανά σενάρια

Η κυριαρχία της Lega, στην οποία ηγείται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini είναι αδιαμφισβήτητη σε όλα τα πιθανά σενάρια για το αποτελέσμα των πρόωρων εκλογών.
Τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.
Kαι στα τρία σενάρια.
Στη δημοσκόπηση η Lega καταγράφει ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Silvio Berlusconi) με 7,3%, το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%.
Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Salvini.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, σύμφωνα με το Business Insider.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Lega-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών.
Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.
Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Salvini να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Lega στις εκλογές.
Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία.
Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Salvini οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το ακροδεξιό FdI.
Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Lega, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Lega με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia.
Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία.
Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).

Image

Το μπρα ντε φερ με την Κομισιόν

Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία επηρεάζουν σημαντικά τις αγορές στην Ευρωζώνη, με την ανησυχία των αναλυτών για την πιθανότητα μιας νέας σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών να εκδηλώνεται ήδη.
Μάλιστα, οι αναλυτές βλέπουν αυξημένο κίνδυνο για σύγκρουση με την Κομισιόν λόγω του προϋπολογισμού για το 2020, καθώς ο Salvini προωθεί μειώσεις στη φορολογία κα αύξηση των δαπανών.
Άλλο ένα σημαντικό πεδίο αντιπαράθεσης είναι η μεταναστευτική πολιτική.
Η Barclays εκτιμά ότι μια νέα κυβέρνηση υπό τη Lega με πρωθυπουργό τον Salvini, θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο οποίος πρέπει να εγκριθεί έως το τέλος του έτους.
«Ο κίνδυνος ενδεχόμενης σύγκρουσης μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί.
Ένας τέτοιος κίνδυνος είναι αυξημένος, δεδομένου ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεση της μετά τις πρόωρες εκλογές για να διαπραγματευτεί με την Κομισιόν».
Ο Wolfango Piccoli από την Teneo Intelligence δήλωσε επίσης ότι «μια κυβέρνηση που κυριαρχείται από τη Lega θα είναι πιθανόν πιο σταθερή και συνεπής από τον σημερινό συνασπισμό, με έντονη έμφαση στη μετανάστευση, τα ζητήματα νόμου και τάξης και τους χαμηλότερους φόρους».
"Ο ευρωσκεπτικισμός θα αποτελέσει αναπόσπαστο στοιχείο μιας τέτοιας κυβέρνησης.
Αν και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο Salvini θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για το ευρώ, η στάση της Lega έναντι του ευρώ / ΕΕ θα παραμείνει διφορούμενη και αντιφατική, οδηγώντας σε επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις με τις Βρυξέλλες", πρόσθεσε.
Ωστόσο, δύσκολα η νέα κυβέρνηση θα επιλέξει την πλήρη ρήξη με τις Βρυξέλλες, καθώς μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει καμία πλευρά.
Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ένα μπρα ντε φερ, έως ότου οι δύο πλευρές καταλήξουν σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό του 2020, όπως συνέβη και στην κρίση του Μαΐου 2019.
Όσον αφορά τα σενάρια περί αμφισβήτησης της συμμετοχής της Ιταλίας στο ευρώ ή την εφαρμογή του σχεδίου για τα mini - BOTs, η νέα κυβέρνηση υπό τη Lega μάλλον θα το σκεφτεί διπλά, δεδομένης της ευρείας στήριξης των Ιταλών στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η στήριξη των Ιταλών στο ευρώ αυξήθηκε στο 65% τον Ιούνιο από 61% τον περασμένο Μάρτιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης