Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ιταλίας - «Βουτιά» -2,48% για FTSE MIB στο Μιλάνο

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ιταλίας - «Βουτιά» -2,48% για FTSE MIB στο Μιλάνο
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,84% κι έκλεισε στις 371,56 μονάδες
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα (9/8/2019) τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την πολιτική κρίση στην Ιταλία να αποτελεί τη νέα πηγή αβεβαιότητας.

Image

Η Ιταλία οδεύει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών -πιθανότατα τον Οκτώβριο - μετά την απόφαση του Matteo Salvini να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια (M5S) του Luigi Di Maio και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, η Lega κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Conte, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και χάσιμο και ότι η Ιταλία πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στις κάλπες.
Στο Μιλάνο, ο FTSE MIB «βούλιαξε» κατά 2,48% κι έκλεισε στις 20.324,23 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.

Image

Η Intesa Sanpaolo υποχώρησε κατά 3,6%, η Banco Bpm σημείωσε πτώση 9,1%, η Unicredit κατέγραψε απώλειες 5,1%, η UBI Banca υποχώρησε κατά 8,4%, ενώ η Bper Banca έκλεισε με απώλειες 7%.
Οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν αναταραχή και στην αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να «εκτοξεύεται» στο 1,83%.
Η ιταλική κρίση άσκησε πιέσεις και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,84% κι έκλεισε στις 371,56 μονάδες, ενώ χθες κατέγραψε την καλύτερη ημερήσια επίδοσή του εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ύστερα από τα θετικά εμπορικά στοιχεία από την Κίνα και τη σταθεροποίηση του νομίσματός της.
Πιέσεις δέχτηκε ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, λόγω των ιταλικών τραπεζών, με τον σχετικό δείκτη να σημειώνει πτώση 2%.
Επίσης, στο «κόκκινο» έκλεισαν και οι κλάδοι που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στο εμπόριο, με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες να καταγράφουν απώλειες 2,4% και τις πρώτες ύλες να υποχωρούν κατά 2,4%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 1,28% κι έκλεισε στις 11.693,80 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,44% στις 7.253,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 1,11% στις 5.327,92 μονάδες.

Image
Image
Image

Τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο επηρέασε και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο η Ουάσινγκτον καθυστερεί την απόφασή της να χορηγήσει άδειες σε αμερικανικές εταιρίες προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τις εμπορικές συναλλαγές με τη Huawei Technologies, γεγονός που καθιστά τους επενδυτές νευρικούς για το ενδεχόμενο νέας κλιμάκωσης στην εμπορική διαμάχη ΗΠΑ - Κίνας.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, απέρριψε σήμερα το ενδεχόμενο μιας άμεσης συμφωνίας με την Κίνα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν ακόμα και οι συνομιλίες που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο του 2019.
Πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άσκησαν και ορισμένα απογοητευτικά στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης.
Η βρετανική οικονομία σημείωσε την πρώτη της συρρίκνωση κατά τα τελευταία επτά χρόνια.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Βρετανίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2019, έναντι αύξησης 0,5% του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το βρετανικό ΑΕΠ θα παραμείνει αμετάβλητο.
Στη Γαλλία, με τους ταχύτερους ρυθμούς των τελευταίων 18 μηνών υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία τον Ιούνιο του 2019, με τα στοιχεία να αποδεικνύονται κατώτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 2,3%, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στο -1,2%.
Απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας, που έδειξαν ότι το πλεόνασμα περιορίστηκε στα 18,1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, από 18,7 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, καθώς οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο για πρώτη φορά μετά από τρεις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης