Τελευταία Νέα
Διεθνή

Θερμό φθινόπωρο προβλέπεται για τις σχέσεις Ιταλίας και ΕΕ - Μείωση φόρων προαναγγέλλει ο Salvinι, αν κερδίσει τις εκλογές

Θερμό φθινόπωρο προβλέπεται για τις σχέσεις Ιταλίας και ΕΕ - Μείωση φόρων προαναγγέλλει ο Salvinι, αν κερδίσει τις εκλογές
Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο για Ιταλία και ΕΕ
Θερμό προβλέπεται το φθινόπωρο για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και ιταλικής κυβέρνησης, καθώς ο Matteo Salvini της Lega προαναγγέλλει εκ νέου μείωση των φόρων, πεπεισμένος για την επικείμενη άνετη νίκη του σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.
Αν ο επικεφαλής της Lega επιμείνει στην παραπάνω πρόταση, τότε αναμένεται να ανοίξει ένας νέος γύρος «καυτών» διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρώμης και Βρυξελών για τον ιταλικό προϋπολογισμό.
Ο Matteo Salvini υποσχέθηκε πως θα προχωρήσει στη μείωση της φορολογίας για όλους τους Ιταλούς αν το κόμμα του κερδίσει τις επερχόμενες -όπως διαφαίνεται- εκλογές στην Ιταλία.
«Θα μειώσουμε τους φόρους για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες», δήλωσε σε εκδήλωση στη νοτιονατολική Ιταλία σήμερα όπως αναφέρει το Reuters, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει αυτό το στόχο ανεξάρτητα αν θα έχει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Ο στόχος της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται να θέσει φορολογικό συντελεστή 15% για πολλούς Ιταλούς.
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση μας αφήσει να το κάνουμε τόσο το καλύτερο, αν όχι θα το κάνουμε ούτως ή άλλως» πρόσθεσε.
Υπενθυμίζεται πως και πέρυσι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση της Ιταλίας με την ΕΕ για τη μείωση των πλεονασμάτων, ώστε να μπορέσουν να χορηγηθούν περισσότερα κονδύλια προς ανακούφιση των Ιταλών.
Στα τέλη του Δεκεμβρίου 2019, Ρώμη και Βρυξέλλες κατέληξαν σε συμβιβασμό στη διαμάχη που είχαν όσον αφορά τον ιταλικό προϋπολογισμό για το 2019, κατευνάζοντας τις εντάσεις των προηγούμενων μηνών.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Ιταλία θα επιδιώξει να πετύχει έλλειμμα ύψους 2,04% του ΑΕΠ για το 2019, πολύ μικρότερο από το 2,4% που επέμενε η ιταλική κυβέρνηση μέχρι πρόσφατα (αντιστοιχεί σε περικοπές ύψους 4 δισ. ευρώ).
Η διαφορά στο έλλειμμα επιτεύχθηκε με την καθυστέρηση της εφαρμογής ορισμένων παροχών που σχεδίαζε να θέσει σε ισχύ η ιταλική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός προγράμματος που θα διασφάλιζε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε φτωχούς Ιταλούς.
Έτσι, η Ιταλία απέφυγε και τη δυνητική επιβολή κυρώσεων από την Κομισιόν, η οποία θα είχε σοβαρές συνέπειες στην πρόσβαση της χώρας στις αγορές, πέρα από το χρηματικό ποσό που θα έπρεπε να καταβάλει.
Η συμφωνία προέκυψε μετά δύο μήνες αδιεξόδου όσον αφορά τον προϋπολογισμό που είχε καταθέσει η λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας.
Η Ρώμη επέμενε πως η αύξηση του ελλείμματος ήταν απαραίτητη ώστε να ενισχυθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας, η οποία επιβραδύνεται.
Για τις Βρυξέλλες, όμως, η δημιουργία υψηλού ελλείμματος θα δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερο χρέος στη χώρα.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας περιέχουν την αναβολή για 12 μήνες του προγράμματος «βασικού εισοδήματος» που είχε εξαγγείλει ο Ιταλός πρωθυπουργός ότι θα ξεκινούσε τον Ιανουάριο και ήταν από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις.
Δεύτερον, συνέχιση των περικοπών συντάξεων, τρίτον, την υιοθέτηση υψηλότερου ΦΠΑ σε περίπτωση που ο ιταλικός προϋπολογισμός βρεθεί εκτός στόχων το 2020 και το 2021.
Συγχρόνως η Ιταλία αναμένεται να «παγώσει» δαπάνες ύψους 2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα τεθούν σε εφαρμογή μόνον αν ο προϋπολογισμός τελικά παραμείνει εντός στόχων.
Οι διαμάχες συνεχίστηκαν, ωστόσο, και μέσα στο τρέχον έτος.
Στην πιο πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ιταλία, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως θα καθυστερήσει την απόφασή της για το ιταλικό χρέος λόγω της συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών.
Την ίδια ώρα, τότε, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι η ιταλική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μείωση του στόχου για το έλλειμμα του 2019 στο 2,04% του ΑΕΠ από 2,4% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος, ενώ θα διατηρήσει αμετάβλητο τον στόχο για έλλειμμα 2,1% του ΑΕΠ το 2020.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές τότε, η ιταλική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να μειώσει τον στόχο για το έλλειμμα του 2019 στο 2% του ΑΕΠ, αλλά δεν είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάποια αλλαγή στον στόχο για το έλλειμμα του 2020.
Για το 2020 στόχος της ιταλικής κυβέρνησης είναι η μείωση των δαπανών αλλά και ορισμένων φοροαπαλλαγών, προκειμένου να μην αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ.
Στην τελευταία ανακοίνωση της Κομισιόν επί του θέματος, στις 3/7, η Επιτροπή σημείωνε πως ο προϋπολογισμός της Ιταλίας θα παραμείνει υπό στενή παρακολούθηση.
Ειδικότερα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στις χώρες της ΕΕ να μην εκκινήσουν τις πειθαρχικές διαδικασίες κατά της Ιταλίας λόγω υπερβολικού χρέους.
«Είναι σημαντικό η Ιταλία να σεβαστεί τη δέσμευση της και ο προϋπολογισμός του 2020 να είναι εναρμονισμένος με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ και κατά συνέπεια να αποφευχθεί η περαιτέρω αβεβαιότητα» τονίζει η Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης