Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η Ιταλία – Κάλπες τον Οκτώβριο επιδιώκει ο Salvini – Θα συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ο Mattarella;

Σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο η Ιταλία – Κάλπες τον Οκτώβριο επιδιώκει ο Salvini –  Θα συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ο Mattarella;
Εκλογές πριν από το τέλος του Οκτωβρίου 2019 επιδιώκει ο Salvini - Αντιδρά ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella
(upd 3) Σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο εισέρχεται η Ιταλία μετά τη de facto κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού της Lega με το Κίνημα των Πέντε Αστέρων (M5S).
Οι περισσότεροι αναμένουν, όπως και το μεγάλο φαβορί των εκλογών Matteo Salvini νυν υπουργός Εσωτερικών, νίκη της Lega και προσδιορίζουν χρονικά τις κάλπες πριν από τα τέλη Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκτιμήσεις, πως ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella θα επιχειρήσει να συγκροτήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών ενώ υπό τον φόβο της εκλογικής ήττας παρατηρούνται ιδιότυπες ζυμώσεις με στόχο την παρεμπόδιση του εκλογικού σχεδιασμού της Lega.

Δεν αποτελεί επιλογή η έξοδος από το ευρώ


Ο Salvini, που έχει ξεκινήσει ήδη ατύπως τις «προεκλογικές συγκεντρώσεις» και το Σάββατο (10/8)  βρέθηκε στη νότια Ιταλία απ’ όπου ξεκαθάρισε, πως η αποχώρηση από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για τη Lega.   
Η εφημερίδα La Repubblica, που πρόσκειται στην κεντροαριστερή αντιπολίτευση, έγραψε ότι ο Salvini θα απειλήσει με έξοδο της Ιταλίας από την Ευρωζώνη, εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός με την ΕΕ για τον προϋπολογισμό.
«Η ιδέα της αποχώρησης από την Ευρώπη και το ευρώ δεν ήταν ποτέ πραγματικότητα» δήλωσε o Salvini στο περιθώριο συγκέντρωσης στη Ματέρα, στη νότια Ιταλία.
«Αυτή είναι μια ακόμη φαντασίωση της Repubblica και την αφήνω να μείνει στις σελίδες της Repubblica», σημείωσε ο Salvini.

Η «συμμαχία» Renzi - Di Maio
 
Aντιδράσεις συναντά ο σχεδιασμός του επικεφαλής της Lega και υπουργού Εσωτερικών Matteo Salvini να οδηγήσει την Ιταλία σε πρόωρες εκλογές περί τα τέλη Οκτωβρίου.
Η κριτική μάλιστα προέρχεται από κόμματα των οποίων η στήριξη είναι απαραίτητη στη Βουλή για την επιτυχία της πρότασης δυσπιστίας.
Ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi, ο οποίος εξακολουθεί να ασκεί ισχυρή επιρροή στον κεντροαριστερό χώρο χαρακτήρισε την Κυριακή (11/8) «τρέλα» την προσφυγή στις κάλπες, την περίοδο κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2020.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Renzi κάλεσε αντ 'αυτού να συγκροτηθεί μια προσωρινή κυβέρνηση με την υποστήριξη των κομμάτων από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.
Το πρώτο καθήκον μιας τέτοιας κυβέρνησης θα ήταν να βρεθούν περίπου 23 δισεκατομμύρια ευρώ για να αποφευχθεί μια αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων.
«Θα επιστρέψουμε στις κάλπες, φυσικά. Αλλά τα οικονομικά των Ιταλών πρέπει να έρθει πρώτα », είπε χαρακτηριστικά.
Υποστήριξε επίσης την έκκληση του επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio για τη θέσπιση νομοθεσίας που θα μειώσει τον αριθμό των βουλευτών και γερουσιαστών στην Ιταλία κατά 345 πριν από νέες εκλογές. Επί του παρόντος υπάρχουν 630 βουλευτές και 315 γερουσιαστές.
Ο Luigi Di Maio δήλωσε επίσης την Κυριακή (11/8) ότι μια κυβερνητική κρίση τώρα θα ήταν «ανόητη και επικίνδυνη».
Ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχουν  σημαντικές διαφορές σε πολλά θέματα, οι σχολιαστές αντιλήφθηκαν μια προσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών, που επιδιώκουν να θέσουν εμπόδια στα σχέδια του Salvini  δεδομένου ότι πιθανότατα θα αναδειχθεί ως νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Τι θα κάνει ο Mattarella

Η Ιταλίδα γερουσιαστής Laura Garavini προερχόμενη από το Δημοκρατικό Κόμμα του Matteo Renzi συμφωνεί με τις εκτιμήσεις, πως ο Ιταλός Πρόεδρος  Sergio Mattarella θα επιχειρήσει να συγκροτήσει καταρχήν κυβέρνηση τεχνοκρατών.
« Είναι πιθανό, αλλά ο Πρόεδρος έχει και ορισμένες υποχρεώσεις», επισήμανε η γερουσιαστής.
«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά όπως προείπα, υπάρχει η πιθανότητα.
Η διαδικασία είναι σαφής. Καταρχήν θα πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή και εκεί ο Πρόεδρος θα μπορεί να εξακριβώσει εάν θα μπορούσαν να προκύψουν νέες πλειοψηφίες.
Θεωρητικά μπορεί να υπάρξει και μια κυβέρνηση τεχνοκρατών, ωστόσο προσωπικά δεν το θεωρώ πιθανό διότι όλα τα κόμματα έχουν εκφραστεί υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες».

Μαραθώνιος συγκεντρώσεων και συναντήσεων

Υπενθυμίζεται πως ο Salvini έχει ξεκινήσει μαραθώνιο συναντήσεων και συγκεντρώσεων με σκοπό τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών το ταχύτερο δυνατό.
«Πρέπει να δώσουμε τον λόγο στους Ιταλούς.
Πρόκειται για μια επιλογή θάρρους, συνοχής, αλλά και αξιοπρέπειας», είναι το μήνυμα που εκπέμπει ο Salvini στις συγκεντρώσεις του, όπως το διατύπωσε την Παρασκευή (9/8/2019) στις ακτές της Αδριατικής, στο Τέρμολι.
Λίγο μετά την απόφασή του την Πέμπτη (8/8/2019)  να δώσει τέλος στην συμμαχία του με το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων (M5S), ο Salvini επωφελήθηκε συνάντησης που είχε στην Πεσκάρα, στην ανατολική Ιταλία, για να καλέσει τους βουλευτές να «σηκωθούν από τις ξαπλώστρες και να επιστρέψουν στη Ρώμη» για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Ως εκ τούτου μολονότι το ιταλικό κοινοβούλιο έχει παύσει τις εργασίες του για το καλοκαίρι, όλοι οι βουλευτές της Lega εκλήθησαν να επιστρέψουν τη Δευτέρα (12/8) το απόγευμα.
Την ίδια ώρα, μετά τον αιφνιδιασμό αυτόν του πλέον πρώην συμμάχου του, ο Luigi Di Maio, ο αρχηγός του M5S, σκοπεύει από την πλευρά του να υπολογίσει τις δυνάμεις του την Δευτέρα το πρωί.
Στις 18:00 τη Δευτέρα οι επικεφαλής της Γερουσίας θα συναντηθούν για να ορίσουν το χρονοδιάγραμμα αυτού που θα ακολουθήσει μετά το ξέσπασμα αυτής της άνευ προηγουμένου κυβερνητικής κρίσης.
Μολονότι η Ιταλία είναι συνηθισμένη στις κυβερνητικές κρίσεις, είναι η πρώτη φορά που μπορεί να χρειαστεί να κάνει εκλογές το φθινόπωρο, όταν θα πρέπει να συζητήσει για τον προϋπολογισμό.
 
Όλοι στη Γένοβα
 
Η συνάντηση αυτή στη Γερουσία θα καθορίσει πότε θα ανακληθούν οι βουλευτές και αν η άνω βουλή θα ξεκινήσει τις εργασίες της δεχόμενη τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος ζήτησε να εκφραστεί ενώπιόν της, ή εξετάζοντας την πρόταση μομφής εναντίον του που κατέθεσε η Lega.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, ο  Conte θέλει κατ'αρχάς να μετάσχει στην σύνοδο της G7 στο Μπιαρίτς, στην νοτιοδυτική Γαλλία, η οποία ξεκινάει στις 24 Αυγούστου, και να επιλέξει τον Ιταλό Επίτροπο της ΕΕ, λαμβάνοντας μια απόφαση για την οποία δεν χρειάζεται πλέον να συνεννοηθεί με την Lega.
Ωστόσο οι αναλυτές κλίνουν περισσότερο στην πιθανότητα ανάκλησης των κοινοβουλευτικών ήδη από τις 19 ή τις 20 Αυγούστου, με μια διάλυση μερικές ημέρες αργότερα του κοινοβουλίου, το οποίο θα αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, λαμβάνοντας υπόψη τα υποχρεωτικά χρονοδιαγράμματα, της διεξαγωγής εκλογών πριν από τα τέλη Οκτωβρίου, όπως αξιώνει ο Salvini.
 
Η αρχή της πολιτικής κρίσης

 Το bankingnews.gr, έγραφε νωρίτερα: Στην πολιτική κρίση βυθίζεται η Ιταλία, με τη χώρα να οδεύει στη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών - πιθανότατα τον Οκτώβριο - μετά την απόφαση του Matteo Salvini να αποσύρει τη στήριξή του στην κυβέρνηση συνεργασίας με τα Πέντε Αστέρια (M5S) του Luigi Di Maio και να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.
Μάλιστα, η Lega ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής στη Γερουσία κατά της κυβέρνησης Conte, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει χρόνος και χάσιμο και ότι η Ιταλία πρέπει να οδηγηθεί άμεσα στις κάλπες.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τη Δευτέρα (12/8/2019), θα συνεδριάσουν τα αρμόδια στελέχη των κομμάτων της Γερουσίας ώστε να καθοριστεί η ημερομηνία για την πρόταση μομφής.
Το ιταλικό κοινοβούλιο έχει κλείσει για το καλοκαίρι και εναπόκειται στον πρόεδρο της Γερουσίας να αποφασίσει πότε θα το ανακαλέσει.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Sergio Mattarella είναι η μόνη αρχή που μπορεί να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει εκλογές.
Οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου να «εκτοξεύεται» στο 1,83% και το χρηματιστήριο του Μιλάνου να «βουλιάζει» σχεδόν κατά 2,5%.
Το ισχυρότερο πλήγμα το δέχτηκαν οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών.
 
Salvini: Μονόδρομος οι εκλογές

«Από εδώ και πέρα ή μόνη επιλογή είναι οι εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Matteo Salvini  και τόνισε ότι οι βουλευτές πρέπει να επιστρέψουν από τις θερινές διακοπές τους ώστε να ψηφίσουν την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι μια συνεργασία του Κινήματος Πέντε Αστέρων με τον κεντροαριστερό PD θα ήταν απαράδεκτη για τη δημοκρατία.
Όπως ανέφερε χθες ο Salvini, ο ίδιος ξεκαθάρισε στον πρωθυπουργό Giuseppe Conte ότι είναι πλέον αναγκαίο να προκηρυχθούν νέες εκλογές.
Ο Ιταλός αντιπρόεδρος και ηγέτης της Lega ανέφερε ότι δεν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν οι διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό, δηλώνοντας ότι αποτελεί μονόδρομο η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό, κηρύσσοντας έτσι την διάλυση του κυβερνητικού συνασπισμού.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σε συνέχεια σειρά συναντήσεων που είχε με πολιτικούς ηγέτες, ο Salvini ανέφερε ότι δήλωσε στον Ιταλό πρωθυπουργό J. Conte ότι η συμμαχία της Lega και του κόμματος των Πέντε Αστεριών έχει καταρρεύσει και πως "θα πρέπει γρήγορα να δώσουμε πίσω την ετυμηγορία στους ψηφοφόρους"
Πρόσθεσε ότι το κοινοβούλιο μπορεί να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα ώστε να γίνουν τα απαραίτητα επόμενα βήματα.
Ο Conte, που δεν ανήκει σε κανένα από τα δύο κόμματα της συμμαχίας, κατηγόρησε τον υπουργό Εσωτερικών πως κρύβεται πίσω από «ρητορεία και συνθήματα για τα μέσα ενημέρωσης» και τον προέτρεψε να εξηγήσει στο κοινοβούλιο «γιατί αποφάσισε να διακόψει το έργο αυτής της κυβέρνησης τόσο πρόωρα και αιφνίδια».
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας υπενθύμισε ακόμη στον Salvini ότι η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι απόφαση που επαφίεται στον πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella, όχι σε εκείνον.
Αν η κυβέρνηση συμμαχίας καταρρεύσει, ο Πρόεδρος θα μπορούσε για παράδειγμα να αναθέσει διερευνητική εντολή σε κάποιον πολιτικό αρχηγό ώστε να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου, ή να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, κάτι που συνέβη επανειλημμένα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ιταλία.
Οι πολιτικές κρίσεις στην Ιταλία σπανίως ξεσπούν το καλοκαίρι, ακόμη λιγότερο τον Αύγουστο, αλλά για τον Salvini αυτό δεν έχει σημασία.
«Οι διακοπές δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για να χάνουμε χρόνο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Για τον Di Maio, ο Salvini «βάζει τις δημοσκοπήσεις και τα δικά του συμφέροντα πάνω από τα συμφέροντα της χώρας».
Ο Μattarella είναι πασίγνωστο ότι εναντιώνεται στη διεξαγωγή εκλογών το φθινόπωρο, περίοδο που η κυβέρνηση καταρτίζει τον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, πριν τον υποβάλλει στο Κοινοβούλιο προς ψήφιση.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων AGI, η Γερουσία ενδέχεται να συνεδριάσει την 20ή Αυγούστου για να σημάνει το τέλος της κυβερνητικής πλειοψηφίας και το κοινοβούλιο ενδέχεται να διαλυθεί μερικές ημέρες αργότερα.
Νέες εκλογές θα μπορούσαν κατόπιν να προκηρυχθούν μέσα σε 50 ως 70 ημέρες, βάσει του ιταλικού Συντάγματος, αν ο πρόεδρος Mattarella επιλέξει να προκρίνει αυτόν τον δρόμο.

Πυρά από το Κίνημα Πέντε Αστέρων

Ο Ιταλός αντιπρόεδρος Luigi Di Maio δήλωσε ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων δεν φοβάται τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, έπειτα από την ανακοίνωση του κυβερνητικού εταίρου, ηγέτη της Lega Matteo Salvini, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε τη διάλυση της κυβερνητικής συνεργασίας Λέγκας-Κινήματος Πέντε Αστέρων, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
"Είμαστε έτοιμοι, δεν μας ενδιαφέρει ούτε κατ' ελάχιστον να κατέχουμε κυβερνητικές θέσεις και ποτέ δεν μας ενδιέφερε", τόνισε ο Luigi Di Maio, κατηγορώντας τον Σαλβίνι ότι "παρασύρει τη χώρα" και πως αργά ή γρήγορα οι Ιταλοί θα στραφούν εναντίον του.
Η απότομη αυτή εξέλιξη έρχεται έπειτα από μήνες ενδοκυβερνητικών τριγμών και οδηγεί την χώρα σε έναν νέο κύκλο πολιτικής αβεβαιότητας.
Το κοινοβούλιο, που τώρα βρίσκεται σε θερινή διακοπή των εργασιών του, θα συνεδριάσει ξανά την ερχόμενη εβδομάδα για τα αναγκαία επόμενα βήματα, είπε ο Matteo Salvini, αναφερόμενος σε διεξαγωγή ψηφοφορίας εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση και την παραίτηση του πρωθυπουργού J. Conte.
Οι κυβερνητικές εντάσεις κορυφώθηκαν χθες κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία της πρότασης που κατέθεσε το Κίνημα των Πέντε Αστέρων για τον τερματισμό των εργασιών κατασκευής της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν της Γαλλίας, την οποία όμως έχει δηλώσει ότι θα καταψηφίσει η Lega, η οποία τασσόταν υπέρ του έργου.
Τα Πέντε Αστέρια έχουν περισσότερες έδρες στη σημερινή βουλή από όσες κατέχει η Lega, αλλά το ακροδεξιό κόμμα του Matteo Salvini συγκεντρώνει διπλάσια στήριξη στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και συχνά απειλούσε να εκμεταλλευτεί, κεφαλαιοποιώντας αυτή τη δημοτικότητα, ζητώντας πρόωρες εκλογές.

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Ιταλία - Παραμένει αρνητικό το outlook, λόγω εκλογών

Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας η Fitch Ratings, διατηρώντας παράλληλα τις αρνητικές προοπτικές (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει πως η βαθμολογία και το αρνητικό outlook της Ιταλίας αντανακλούν το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο του δημόσιου χρέους, την πολύ χαμηλή τάση αύξησης του ΑΕΠ, τον πολιτικό κίνδυνο και την αβεβαιότητα.
Το σχετικά υψηλό καθαρό εξωτερικό χρέος και η αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού του τραπεζικού τομέα, βαρύνουν επίσης την αξιολόγηση.
Το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε 2,1% του ΑΕΠ το 2018, το χαμηλότερο σε μια δεκαετία.
Η Fitch προβλέπει επίσης έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ το 2019, επισημαίνεται.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε τον Ιούλιο του 2019 στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος δεν δικαιολογείται.
Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε επίσης μια διαρθρωτική δημοσιονομική προσαρμογή το 2020 σύμφωνα με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ.
Κατά την άποψή μας, η αποφυγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος δείχνει ότι η ιταλική κυβέρνηση εξακολουθεί να ασχολείται με τις δημοσιονομικές διαδικασίες της ΕΕ.
Ωστόσο, η φύση οποιασδήποτε δημοσιονομικής προσαρμογής το 2020 παραμένει ασαφής και οι εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να επανεμφανιστούν», σχολιάζεται.
Η Fitch εξακολουθεί να αναμένει μέτρια δημοσιονομική χαλάρωση το 2020 και διατηρεί αμετάβλητη την προβολή του ελλείμματος στο 2,7% του ΑΕΠ.
«Το κλίμα της αγοράς ομολόγων έχει βελτιωθεί προς την Ιταλία τους τελευταίους μήνες.
Οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν στο 1,4% στα τέλη Ιουλίου από 2,4% στα τέλη Μαΐου του 2019.
Αυτό αντανακλά επίσης τις προσδοκίες της αγοράς ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και η πιθανότητα να επαναλάβει η ΕΚΤ το QE.
Τα χαμηλά επιτόκια και η επιπρόσθετη ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα στηρίξουν τις υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, αλλά θα μπορούσαν επίσης να διευκολύνουν την πίεση στην κυβέρνηση για τη μείωση του δημόσιου χρέους και την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Ο οίκος προβλέπει αύξηση του δημοσίου χρέους στο 134,7% του ΑΕΠ το 2021 από 132,2% το 2018, λόγω της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ και εξασθένησης του πρωτογενούς ισοζυγίου κατά 0,7% από το 2018-2021.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να εκτοξευθεί στο 138% του ΑΕΠ το 2028.
«Οι πολιτικές εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού και η πιθανότητα για πρόωρες εκλογές αυξάνουν την αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική.
Ο ηγέτης της Lega, Matteo Salvini, ζήτησε να κινηθεί διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και εξέφρασε την προθυμία του να προχωρήσει σε εκλογές».
Η Fitch προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 0,1% το 2019, από 0,9% το 2018, με επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των επενδύσεων σε 1,3% από 3,4% πέρυσι και μερική χαλάρωση της ιδιωτικής κατανάλωσης.
Ο οίκος «βλέπει» αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,5% το 2020 και 0,4% το 2021, λόγω της μέτριας αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης (0,5% κατά μέσο όρο το 2020-21) και της επιβράδυνσης του παγκόσμιου εμπορίου.
Τέλος, η σταθερή βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών του τραπεζικού τομέα και η πρόσβαση στην αγορά για χρηματοδότηση συνεχίστηκε τους τελευταίους μήνες.
Οι τιτλοποιήσεις των NPLs και οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων συνεχίστηκαν, υποστηρίζοντας την πτώση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων σε σχεδόν 9% στο τέλος Μαρτίου 2019 από 16% στα τέλη του 2016.
Η κερδοφορία ήταν ανθεκτική.

Άλμα στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων - Πτώση 2,5% στο χρηματιστήριο του Μιλάνου

Άλμα στο 1,826% κατέγραψε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας, εν μέσω της πολιτικής κρίσης που πλήττει τη χώρα.
Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο της τάξης των 30 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,826%, από 1,538% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 30ετούς ενισχύθηκε στο 2,751%, ενώ του 2ετούς σημείωσε άνοδο στο 0,373%.

Image
Ισχυρό προβάδισμα για τη Lega στις δημοσκοπήσεις  με 36% έως 38%

Ισχυρό προβάδισμα στο συγκυβερνών κόμμα του Matteo Salvini δίνει η νέα δημοσκόπηση (30-31/7) της Ipsos για την Ιταλία, με το ποσοστό για τη Λέγκα του Βορρά να παραμένει στο ρεκόρ του 36%.
Οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν σε πολύ μεγάλη απόσταση, στο 21% έπειτα από υποχώρηση μίας μονάδας (σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρείας, 16-18/7).
Το συγκυβερνών Κίνημα Πέντε Αστέρων περιορίζεται στην τρίτη θέση και το 18%, καθώς έχει απωλέσει πάνω από 10 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε λίγους μήνες.
Στην τέταρτη θέση πέρασαν πλέον τα Αδέρφια της Ιταλίας, με 8% (+2%), ενώ ακολουθεί το Forza Italia με 7% (-1%).
Τα υπόλοιπα κόμματα περιορίζονται σε 4% ή χαμηλότερα.


Image

Κερδισμένη η Lega σε όλα τα πιθανά σενάρια

Η κυριαρχία της Lega, στην οποία ηγείται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Matteo Salvini είναι αδιαμφισβήτητη σε όλα τα πιθανά σενάρια για το αποτελέσμα των πρόωρων εκλογών.
Τα σενάρια σε περίπτωση πρόωρων εκλογών για τις πιθανές εκλογικές συμμαχίες και το μοίρασμα των εδρών στο Κοινοβούλιο και τη Γερουσία, όπως προκύπτει με βάση την τελευταία δημοσκόπηση της AGI/YouTrend την 1η Αυγούστου.
Kαι στα τρία σενάρια.
Στη δημοσκόπηση η Lega καταγράφει ποσοστό 36,8%, το κεντροαριστερό Pd (Δημοκρατικό Κόμμα) 21,7%, το Κίνημα 5 Αστέρων 17,6%, το δεξιό Forza Italia (του Silvio Berlusconi) με 7,3%, το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI) με 6,4%, το κεντρώο +Europa με 2,9%, οι Πράσινοι με 2,3% και «Η Αριστερά» με 2%.
Και στους τρεις πιθανονολογούμενους εκλογικούς συνδυασμούς, με βάση την κοινή ή όχι κάθοδο των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (που θα υπολογίζει διαφορετικά την κατανομή εδρών με βάση το ποσοστό των δυνάμεων και το άθροισμά του), ο κερδισμένος μένει πάντα ο Salvini.
Το πρώτο σενάριο προβλέπει μία προγραμματική συνεργασία και κάθοδο στις εκλογές με όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς, σύμφωνα με το Business Insider.
Εάν επιβεβαιωθούν τα ποσοστά της δημοσκόπησης, μία κοινή κάθοδος όλων των δυνάμεων της Κεντροδεξιάς (Lega-Forza Italia-FdI) στις εκλογές θα εξέλεγε μία συντριπτική πλειοψηφία τόσο στο Κοινοβούλιο (416 έδρες από τις 618) όσο και στη Γερουσία (210 από 309). Συνεπώς και στα δύο Σώματα η Κεντροδεξιά θα είχε πάνω από τα 2/3 των εδρών.
Η μόνη σημαντική δύναμη της αντιπολίτευσης θα έμενε το Pd με 119 έδρες στο Κοινοβούλιο και 57 στη Γερουσία, καθώς θα ήταν το μόνο κόμμα της Αριστεράς που θα ξεπερνούσε το όριο του 3%.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων, που ήταν το πρώτο κόμμα στις προηγούμενες εκλογές (Μάρτιος 2018) θα εξέλεγε μόνον 81 βουλευτές και 40 γερουσιαστές.
Η δεύτερη υπόθεση προβλέπει την περίπτωση ο Salvini να επιλέξει μία μοναχική πορεία της Lega στις εκλογές.
Με σχεδόν το 37% των ψήφων το κόμμα του θα ήταν μακράν η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική παράταξη , με 283 έδρες στο Κοινοβούλιο και 143 στη Γερουσία. Όμως, αυτοί οι αριθμοί δεν αρκούν για να του εξασφαλίσουν μία πλειοψηφία.
Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν άκρως απαραίτητοι για τον Salvini οι 62 βουλευτές και οι 31 γερουσιαστές που θα εξέλεγαν οι Forxa Italia και το ακροδεξιό FdI.
Σε μία περίπτωση μοναχικής καθόδου της Lega, το Pd θα εξέλεγε 153 βουλευτές και 73 γερουσιαστές, ενώ το Κίνημα 5 Αστέρων 118 και 60, αντίστοιχα.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει μία κοινή κάθοδο της Lega με το FdI, αλλά όχι το Forza Italia.
Με πάνω από 43%, αυτή η υποθετική συμμαχία θα εξασφάλιζε μία ευρεία πλειοψηφία με 353 έδρες στη Βουλή και 181 στη Γερουσία.
Σε αυτήν την περίπτωση, στα δύο Σώματα του Κοινοβουλίου οι ομάδες της αντιπολίτευσης θα ήταν τρεις: Της Κεντροαριστεράς (131 βουλευτές και 61 γερουσιαστές), του Κινήματος (102-50) και η τρίτη της Forza Italia (30-15).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης