Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανικός Τύπος για Κυπριακό: Αναστασιάδης - Akinci είναι η καλύτερη ομάδα για να υπάρξει ειρήνη

Γερμανικός Τύπος για Κυπριακό: Αναστασιάδης - Akinci είναι η καλύτερη ομάδα για να υπάρξει ειρήνη
Πολλά εξαρτώνται κυρίως από τον Akinci, μπορεί και οι δυο να θεωρούνται υποστηρικτές της ειρήνης αλλά η θέση του Akinci είναι πολύ πιο δύσκολη 
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί ο γερμανικός Τύπος τη συνάντηση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη M Akinci για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό με την Süddeutsche Zeitung να σχολιάζει τις πολλές άκαρπες συνομιλίες μέχρι σήμερα εκφράζοντας φόβους ότι κι αυτή δεν θα έχει διαφορετική κατάληξη.
«Υπήρξαν τόσες άκαρπες προσπάθειες επανένωσης, τόσες αποτυχημένες σύνοδοι κορυφής, ειρηνευτικά σχέδια τα οποία απορρίφθηκαν που χάνει κανείς το λογαριασμό.
Τώρα οι δυο πολιτικοί καλούνται να ξαναπροσπαθήσουν και μπορεί να πει κανείς ότι ίσως είναι η καλύτερη ομάδα που υπήρξε ποτέ. Δυστυχώς όμως αυτό δεν εγγυάται την επιτυχία» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Και συμπληρώνει λέγοντας ότι «πολλά εξαρτώνται κυρίως από τον Akinci. Μπορεί και οι δυο να θεωρούνται υποστηρικτές της ειρήνης αλλά η θέση του Akinci είναι πολύ πιο δύσκολη.
Ο Αναστασιάδης εκπροσωπεί μια χώρα της ΕΕ, ο συνομιλής του όμως ένα κράτος το οποίο ουσιαστικά δεν υπάρχει αφού αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία».
Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος αναφέρεται στη σταδιοδρομία του τουρκοκύπριου πολιτικού και σχολιάζει ότι σε πολλές περιπτώσεις ακολούθησε το δρόμο της συμφιλίωσης και αντιστάθηκε στην τουρκική κυβέρνηση.
«Και τώρα η Άγκυρα του δημιουργεί και πάλι προβλήματα. Η Τουρκία πραγματοποιεί γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου. Το ίδιο κάνουν και οι Ελληνοκύπριοι που αισθάνονται ότι το δίκιο είναι με το μέρος τους και δεν θέλουν ούτε να το συζητήσουν με την απέναντι πλευρά. Η ΕΕ θεωρεί ότι οι Τούρκοι είναι οι προβοκάτορες. Ο Akinci προσπαθεί σε αυτή τη δύσκολη θέση που βρίσκεται, ανάμεσα στις δυο πλευρές, να κάνει ό,τι καλύτερο. Πρότεινε μια κοινή επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί με το περίπλοκο ζήτημα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά απέρριψε την πρόταση αμέσως».
Το άρθρο καταλήγει με το παρακάτω σχόλιο:
«Μετά τη συνάντηση, ο έλληνας συνομιλητής ζήτησε από την Τουρκία να επιδείξει ‘καλή θέληση'. Δεν χρειάστηκε να ζητήσει το ίδιο και από τον Akinci. Αυτός την διαθέτει».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το περιοδικό Spiegel στην ιστοσελίδα του λέγοντας ότι «η συνάντηση επισκιάζεται από μια διαμάχη για πρώτες ύλες.
Αφού το 2011 βρέθηκε στα ανοιχτά των ακτών φυσικό αέριο, η κυπριακή κυβέρνηση μοίραζε άδειες. Ωστόσο το βόρειο τμήμα και η Τουρκία ήγειραν επίσης αξιώσεις.
Στο μεταξύ η Τουρκία έχει τοποθετήσει τρία πλοία για γεωτρήσεις στα ανοιχτά της Κύπρου.
Η ΕΕ χαρακτηρίζει την κίνηση αυτή παράνομη. Η διαμάχη κλιμακώνεται όλο και περισσότερο και θα μπορούσε να επιλυθεί μάλλον μόνο μέσω μιας επανένωσης. Ταυτόχρονα όμως καθιστά μια τέτοια επανένωση πιο απίθανη».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης