Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αργεντινή: Στις κάλπες οι πολίτες για τις προκριματικές εκλογές – Macri εναντίον του δίδυμου Fernandez – Kirchner

Αργεντινή: Στις κάλπες οι πολίτες για τις προκριματικές εκλογές – Macri εναντίον του δίδυμου Fernandez – Kirchner
Θα είναι ένα τεστ ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο του 2019
Οι πολίτες της Αργεντινής προσέρχονται στις κάλπες σήμερα Κυριακή 11/8, για τις προκριματικές εκλογές, αλλά και για να επιλέξουν αν θα συνεχιστεί η πολιτική λιτότητας ή, θα υπάρξει επιστροφή σε μία παρεμβατική οικονομική πολιτική, όπως μεταδίδει το Reuters.
Περίπου 34 εκατομμύρια Αργεντινοί καλούνται σήμερα να ψηφίσουν από έως τις 18:00 τοπική ώρα, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ της Κυριακής 11/8.
Tα κύρια πολιτικά κόμματα έχουν ήδη επιλέξει τους υποψηφίους τους, έτσι αυτός ο προκριματικός γύρος των εκλογών χρησιμεύει για να μετρηθεί το κοινό αίσθημα των ψηφοφόρων, μετά τις δημοσκοπήσεις που έδειξαν μικρή διαφορά ανάμεσα στον πρόεδρο Mauricio Macri και τον βασικό του αντίπαλο Alberto Fernandez, που αναμένεται να προκριθούν για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2019.
O φιλικός προς τους επιχειρηματίες Macri ελπίζει μία μικρή αναζωογόνηση της οικονομίας το τελευταίο διάστημα να αποδειχτεί αρκετή για να τον προτιμήσουν και πάλι οι ψηφοφόροι, παρά την ύφεση και τον πληθωρισμό.
Αν τον ψηφίσουν, πάντως, ξανά, αυτό θα σημαίνει νέες επώδυνες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, όπως έχει ζητήσει το ΔΝΤ ως προϋπόθεση για το δάνειο των 57 δισ. δολ. που έδωσε στην Αργεντινή.
Ο περονιστής υποψήφιος Fernandez που κατεβαίνει στις εκλογές μαζί με τη συνονόματή του και πρώην πρόεδρο της Αργεντινής Christina Fernandez Kirchner, έχει υποσχεθεί δωρεάν φάρμακα στους συνταξιούχους, υψηλότερους μισθούς και κατηγορεί τον Macri για την αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, καθώς η χώρα παλεύει με την ύφεση και τον πληθωρισμό που ανέρχεται σε 55%.
Οι επενδυτές, ωστόσο, βλέπουν τον Fernandez και την Kirchner σαν μία επικίνδυνη προοπτική και προτιμούν τον Macri που είναι υπέρ της ελεύθερης αγοράς.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα προβάδισμα 5 ως 8 μονάδων στο δίδυμο Fernandez - Kirchner, αλλά το πώς θα αντιδράσουν οι αγορές θα εξαρτηθεί από τη διαφορά που θα έχουν τελικά από τον Macri.
Γιατί για να κερδίσει κάποιος από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 θα πρέπει να συγκεντρώσει το 45% ή, το 40%, αλλά να έχει διαφορά δέκα μονάδων από τον αντίπαλό του.
Αν τίποτα από τα δύο δεν συμβεί, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου.
Μία μεγάλη διαφορά υπέρ του Fernandez και της Kirchner σήμερα 11/8 μπορεί να τρομάξει τις αγορές και να οδηγήσει σε ένα νέο κύμα αστάθειας, βυθίζοντας το πέσο σε ένα καθοδικό σπιράλ.
Είναι ένα ερώτημα αν ο Macri μπορεί να συνεχίσει να έχει τη στήριξη του κόσμου, αφού αντλούσε τη δυναμική του από την απουσία οικονομικής αστάθειας, τη μείωση του πληθωρισμού, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης και κάποια σημάδια οικονομικής ανάκαμψης.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα γίνει στις 27 Οκτωβρίου και ο δεύτερος προγραμματίζεται για τις 24 Νοεμβρίου.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης