Τραπεζικές απώλειες έως -8% και πωλήσεις από Citi επέδρασαν στο ΧΑ -1,08% στις 831 μον. – Ορατές οι 820-780 μον. - Μαύρα σύννεφα για τις τράπεζες

Τραπεζικές απώλειες έως -8% και πωλήσεις από Citi επέδρασαν στο ΧΑ -1,08% στις 831 μον. – Ορατές οι 820-780 μον. - Μαύρα σύννεφα για τις τράπεζες
Με ήπιες στηρίξεις από τον FTSE 25, o Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες - Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες έως -8%
(upd18)Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τράπεζες, με την Attica Bank -8,01%, Πειραιώς -6,15%....  επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στις 831 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά προσέγγισε το ισχυρό σημείο στήριξης των 820 μονάδων.
Aξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από την άνοδο της ΔΕΗ +1,91% - με υψηλό ημέρας +7,63% - στηρίξεις πρόσφεραν στις δημοπρασίες τα κέρδη των ΕΛΠΕ +1,76%, TITC +1,02% αλλά και της δεικτοβαρούς Coca Cola +0,97% με χαμηλό ημέρας -1,84%.
Από την άλλη, σήμερα μέσω Citigroup διακινήθηκαν μετοχές στις τράπεζες όπου κατά βάση επικράτησαν οι πωλητές, ενώ  γενικότερα το αγοραστικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει αισθητά και λόγω της καλοκαιρινής περιόδου.

Η βασική αιτία των πιέσεων στις τράπεζες, τα μαύρα σύννεφα που αρχίζουν να φαίνονται στον βάθος του ορίζοντα, ένα κοκτέιλ αδύναμων κερδών, υποβαθμισμένων κεφαλαίων και ακριβών μετοχών επιδρά αρνητικά στην αγορά.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις με την Πειραιώς -6,15%, Εθνική -5,71%, Alpha Bank -5,14%, Eurobank -3,36% ενώ με την μεγαλύτερη πτώση -8,01% έκλεισε η Attica Bank με χαμηλό ημέρας -9,64%.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με την μεγαλύτερη πτώση CENER -3,15%, Viohalco, EXAE, AΔΜΗΕ ενώ με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν έκλεισαν Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ...

Στα ελληνικά ομόλογα καταγράφονται πωλήσεις με το 10ετές 2,18% από 2,12%.
Η βασική αιτία της κόπωσης της αγοράς είναι οι ανησυχίες ότι παρά τις θετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης το πρωτογενές πλεόνασμα δεν θα μειωθεί ούτε το 2019, ούτε το 2020.
Το Lansdowne συνέχισε την προηγούμενη εβδομάδα να αυξάνει τις short θέσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ με προοπτικές να αυξήσει ακόμη περισσότερο τις ανοικτές πωλήσεις καθώς ποντάρει στην αποτυχία της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5%.
Με κέρδη +1,91% έκλεισε η ΔΕΗ με υψηλό ημέρας +7,63% με την προσπάθεια του υπουργού Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, να ανατρέψει την υποχρέωση να «μικρύνει» η ΔΕΗ και να προσπαθήσει να αλλάξει τη συμφωνία με τους δανειστές.
Σημειώνεται ότι ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ, παράλληλα με την οικονομική διάσωση της ΔΕΗ, βρίσκεται επίσης η άρση του στόχου για υποχρεωτική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης κάτω από το 50% έως το τέλος του 2019, στόχο που είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κυβέρνηση σε συμφωνία με τους δανειστές.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακές διακυμάνσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,13% και τον Γενικό Δείκτη +0,01%.
Περί τις 11:00 με στηρίξεις την ΔΕΗ +7,63% αλλά και κέρδη των δεικτοβαρών Alpha Bank +1,37% και ΟΤΕ +1,56%, ο Τραπεζικό Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83% και ο Γενικό Δείκτης +0,75%.
Περί τις 13:15 με ισχυρές πιέσεις  στις τράπεζες ειδικότερα σε Πειραιώς -8,06% και Εθνική -5,98%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -5,42% παρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη με απώλειες -2,17%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 667,06 μονάδες με πτώση -4,85%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,08% στις 831 μονάδες έχοντας υψηλό στις 847,12 μονάδες και χαμηλό στις 822,03 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 66 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 20,7 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,6 εκατ. ευρώ και όγκου 2,83 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 2,18 εκατ. ευρώ, ο Ελλάκτωρας 1,8 εκατ. τεμάχια αξίας 3,92 εκατ. ευρώ και η Jumbo 30 χιλ. τεμάχια αξίας 498 χιλ. ευρώ

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες με σημεία στήριξης τις 820 με 810 μονάδες και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 850 με 870 μονάδες ενώ μόνο διάσπαση των 900 μονάδων θα οδηγήσει στις 920-930 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 667 μονάδες κάτω από το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 660-670 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 720 μονάδων και ακολουθεί η ζώνη των 750 μονάδων.

Πωλήσεις στην αγορά ομολόγων, το 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 2,18%
 
Πωλήσεις σημειώνονται στην ελληνική αγορά ομολόγων με το 10ετές ομόλογο με απόδοση 2,18% ενώ το ιταλικό 10ετές κινείται σταθεροποιητικά στο 1,72% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 46 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 193 μ.β
Από την άλλη επιδείνωση καταγράφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 276 μονάδες βάσης από 231 μονάδες βάσης που είχε βρεθεί πρόσφατα.

Τραπεζικά νέα

Κέρδη ύψους 42 με 43 εκατ ευρώ θα εμφανίσει στο α΄ 6μηνο του 2019 η Eurobank ή θα επαναλάβει τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου και στο β΄ τρίμηνο του 2019.
Η Eurobank θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 στις 30 Αυγούστου 2019.
Να σημειωθεί ότι το α΄ τρίμηνο του 2018 είχε εμφανίσει κέρδη 36 εκατ ευρώ.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των επιδόσεων της Eurobank είναι η μεγάλη συμμετοχή των κερδών από το εξωτερικό στα 88 εκατ ευρώ.
Οι προβλέψεις για επισφαλή δάνεια θα διαμορφωθούν σε 320 εκατ ευρώ.
Τα κεφάλαια διαμορφώνονται σε 5,3 δισεκ. ενώ τα tangible book σε 4,85 δισεκ. ευρώ.
Ενδιαφέρον για την διαχείριση 12 με 15 δισεκ. ευρώ NPEs της Alpha bank θα εκδηλώσουν η Pimco και το Fortress.
Εάν το deal με την Alpha bank το κλείσει η Pimco θα διαχειρίζεται στην Ελλάδα σχεδόν 55 δισεκ. ευρώ NPEs και θα είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής προβληματικών ανοιγμάτων στην Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι η Alpha bank σχεδιάζει να υιοθετήσει ένα μοντέλο για την μείωση των NPEs με πολλά κοινά στοιχεία με την Eurobank.
Μάλιστα ήδη η Alpha bank έχει ενημερώσει τον SSM τον Μόνιμο Εποπτικό Μηχανισμό των Τραπεζών για τα σχέδια της ώστε να πάρει εγκρίσεις.
Οι εγκρίσεις της Eurobank αναμένονται τέλη Αυγούστου από τον SSM ενώ για την Alpha bank μάλλον θα απαιτηθεί ακόμη χρόνος προς το τέλος του 2019.

Η επικαιρότητα

Περιπλέκονται οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, με τον Matteo Salvini να εμμένει στη στρατηγική του για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο, τις εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα να αλλάζουν τις ισορροπίες και τον πρόεδρο Mattarella να τηρεί στάση αναμονής.
Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, η σημερινή ημέρα και οι εξελίξεις γύρω από την πιθανή διάσπαση του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ίσως αποτελέσει τη λύση στον πολιτικό γρίφο στην Ιταλία, διευκολύνοντας μία πιθανή εγκατάσταση του ηγέτη της Lega Matteo Salvini, στο Παλάτι Μαντάμα, μέσω μία πιθανής συμμαχίας με το κόμμα Forza Italia του Silvio Berlusconi, ή με το ακροδεξιό «Αδέλφια της Ιταλίας» (FdI).
Η αναμενόμενη ανακοίνωση από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού Matteo Renzi ότι ιδρύει νέο κόμμα, με την ονομασία «Κοινωνική Δράση» στα δεξιά της παράταξης που είχε κάποτε ηγηθεί, συμπίπτει με την επίσημη πρώτη πράξη στην κατάθεση της πρότασης μομφής της Lega του Salvini κατά της συγκυβέρνησης του κόμματός του με το Κίνημα των 5 Αστέρων, με τη συνεδρίαση των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων στη Γερουσία.
Νέες προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική ηγεσία, που συντηρεί με κάθε τρόπο τους απειλητικούς τόνους, έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας ενώ αυστηρή απάντηση στην Άγκυρα έδωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νάξο, όπου αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.,.
Από την άλλη, μήνυμα ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Fuat Oktay, την Κυριακή 11/8 από την Κωνσταντινούπολη, ενώ σε νέες δηλώσεις προχώρησε την Κυριακή 11/8 και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar.
Ο Fuat Oktay δήλωσε στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ότι η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς δισταγμό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και σημείωσε ότι οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συνεχιστούν και μάλιστα ήδη, ο Πορθητής, το Yavuz και το Barbaros βρίσκονται στην περιοχή, ενώ και το Oruc Reis πλέει προς την περιοχή.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο μίας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας εν μέσω εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
 Ειδικότερα ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +1,45% στις 2814,99 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με πτώση -0,44% στις 25824,72 μονάδες ενώ η αγορά στην Ιαπωνία είναι κλειστή  λόγω αργίας

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, λόγω της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας αλλά και της πολιτικής αβεβαιότητας σε Ιταλία και Βρετανία.
Στο επίκεντρο παραμένουν οι τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με άνοδο +0,20%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,1%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,1%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,5% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακή άνοδο +0,01%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,60%, ο S&P στο -0,50%, ο Nasdaq με απώλειες -0,50% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,55% (8,91 δολ)

Σημαντικές πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν επιδείξει αρνητική εικόνα το τελευταίο διάστημα.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,1450 ευρώ με πτώση -5,71% με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,3850 ευρώ με πτώση -5,14% με όγκο 6,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,5620 ευρώ με πτώση -6,15% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,12 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,72 ευρώ με πτώση -3,36%  με όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,67 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,68 ευρώ, με άνοδο +0,60% και κεφαλαιοποίηση 750 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3675 ευρώ με πτώση -8,01%, με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 170 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,98 ευρώ με πτώση -0,99% και κεφαλαιοποίηση 278 εκατ. ευρώ

Πτωτικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Mε πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζών μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν CENER, Viohalco, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ...
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισαν Sarantis, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, TITC.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,19 με άνοδο +0,97% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,25 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,20 ευρώ με άνοδο +0,08% και αποτίμηση 5,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,5640 ευρώ με άνοδο +1,91% και αποτίμηση 595 εκατ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,99 ευρώ με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7650 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 3,14 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,74 ευρώ με άνοδο +1,02%.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,27 ευρώ με άνοδο0 +1,76% και κεφαλαιοποίηση 2,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,48 ευρώ με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 10,20 ευρώ με άνοδο +0,39% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,44 ευρώ με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3540 ευρώ με πτώση -3,15% και κεφαλαιοποίηση 257 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,34 ευρώ με πτώση -1,11% και με κεφαλαιοποίηση στα 277 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1260 ευρώ με πτώση -4,55% και κεφαλαιοποίηση 118 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα – Το 10ετές στο 2,18% από 2,12%

Συνεχίζονται οι πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα λόγω της νέας πολιτικής κρίσης στην Ιταλία.
Ο Salvini και η Lega απέσυραν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση και πιθανότατα η Ιταλία να οδηγηθεί Οκτώβριο σε εκλογές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 2,18% από 2% στις 8 Αυγούστου 2019.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 1,72%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 46 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 193 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,87 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,68% με απόδοση αγοράς 0,70% και απόδοση πώλησης 0,65%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,15 μονάδες βάσης και απόδοση 0,82%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109 μονάδες βάσης και απόδοση 1,25% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,54 μονάδες βάσης και απόδοση 1,45% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 100,80 μονάδες βάσης και απόδοση 1,70%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 113,89 μονάδες βάσης και απόδοση 1,96% με απόδοση αγοράς 1,99% και απόδοση πώλησης 1,92%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17% με απόδοση αγοράς 2,18% και απόδοση πώλησης 2,16%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,93%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,57%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 115,80  μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 118  μονάδες βάσης και απόδοση 3,02%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης από 255 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,76% ή 276 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ιταλικά ομόλογα παρά την πολιτική κρίση  

Σταθεροποίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Ιταλίας παρά την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει με το 10ετές να εκτοξεύεται στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 αλλά να υποχωρεί στο 1,72% στις 12 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/8/2019 στο -0,58% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019 στο -0,61%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,003% με το ιστορικό χαμηλό -0,064% σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25 με το ιστορικό χαμηλό στο 0,157% που  σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,124% που σημειώθηκε στις 7 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,75% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,51%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου 2019 στο 0,438%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS