Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Ο Trump πρέπει να αλλάξει στάση για να διορθώσει την κρίση με το Ιράν - Ανεπιτυχής η πίεση κατά της Τεχεράνης

Politico: Ο Trump πρέπει να αλλάξει στάση για να διορθώσει την κρίση με το Ιράν - Ανεπιτυχής η πίεση κατά της Τεχεράνης
Οι τακτικές εκφοβισμού του Αμερικανού προέδρου δεν έχουν αφήσει περιθώρια για πραγματική διπλωματία
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump έχει θέσει τη Δύση σε μία τροχιά σύγκρουσης με το Ιράν, καθώς από τη στιγμή που εξελέγη στον Λευκό Οίκο το 2019, έχει ακολουθήσει με συνέπεια μία πολιτική «μέγιστης πίεσης» κατά της Τεχεράνης, υπό την προϋπόθεση ότι τα υψηλά επίπεδα οικονομικής και πολιτικής πίεσεις θα οδηγήσουν το Ιράν πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Η προσέγγιση αυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής, καθώς όχι μόνο αύξησε την εχθρότητα μεταξύ των δύο χωρών, αλλά προκάλεσε και τις δύο πλευρές να επιδιώξουν πρωτοφανείς πολιτικές και δράσεις.
Δεν είναι περίεργο το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα ανησυχεί σοβαρά για το ενδεχόμενο μίας στρατιωτικής αντιπαράθεσης/
Εάν ο Trump συνεχίσει την τρέχουσα πορεία δράσεων, είναι καταδικασμένος να αποτύχει.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για διπλωματικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, ακόμα και εάν ο Trump επανεκλεγεί στις προεδρικές εκλογές του επόμενου έτους, και οι συνέπεις για την περιοχή θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές.
Μόνο μία θεμελιώδης αλλαγή προσέγγισης μπορεί να δώσει μία λύση στις κλιμακούμενες εντάσεις, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα βασικά εμπόδια για μία θετική διπλωματική λύση.
Πιθανώς το μεγαλύτερο, εμπόδιο για οποιονδήποτε πραγματικό διάλογο μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι οι ΗΠΑ δε φαίνεται να έχουν μία συνεπή θέση, καθώς οι απόψεις πολλών βασικών υπευθύνων για την πολιτική των ΗΠΑ αντιφάσκουν άμεσα με τις απόψεις και την πορεία δράσει του προέδρου τους.
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, John Bolton, για παράδειγμα, τάσσεται τα τελευταία 40 χρόνια υπέρ μίας στρατιωτικής αντιπαράθεσης και μίας αλλαγής καθεστώτος στο Ιράν.
Στην Τεχεράνη, η πλειοψηφία των αξιωματούχων της χώρας πιστεύει αντίθετα ότι ο Trump απλώς ήθελε να καταστρέψει την κληρονομιά του προκατόχου του, Barack Obama, και να δημιουργήσει τη δική του.
Κανείς δεν πιστεύει ότι η κυβέρνηση Trump μπορεί να καταλήξει σε μία «καλύτερη συμφωνία» μέσα στο επόμενο ενάμιση έτος της θητείας της, δεδομένου ότι το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης που συμφωνήθηκε το 2015 αποτέλεσε προϊόν εντατικών διαπραγματεύσεων δώδεκα ετών.
Το Ιράν υιοθέτησσε μία πολτική «αντίστασης» και «ανταπόκρισης στις εχθροπραξίες» απεέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ γίνεται ολοένα και πιο πεπεισμένο ότι μία πολτική «εποικοδομητικής δέσμευσης» με τη Δύση δεν αποφέρει θετικά αποτελέσματα για τη χώρα.
Εάν υπάρχει οποιαδήποτε ελπίδα για εποικοδομητική λύση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψει την τακτική εκφοβισμού και την πολιτική κυρώσεων, προκειμένου να δημιουργήσει περιθώρια για διπλωματία.
Το πιο επίδον καθήκον της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει αξιόπιστα κανάλια επικοινωνίας και να διορίσει μία νέα ομάδα που θα έχει καλύτερη κατανόηση της πολιτικής πραγματικότητας στο Ιράν και σε ολόκληρη την περιοχή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης