Απώλειες στη Wall λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, στο -1,49% ο Dow - Ράλι στα ομόλογα ΗΠΑ, πιέσεις στις τράπεζες

Απώλειες στη Wall λόγω ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία, στο -1,49% ο Dow - Ράλι στα ομόλογα ΗΠΑ, πιέσεις στις τράπεζες
Οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Βρετανία
(upd) Με ισχυρές απώλειες έκλεισαν σήμερα (12/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, με τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να απειλεί με επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση την παγκόσμια οικονομία.
Την ίδια ώρα, με ανησυχία παρακολουθούν οι επενδυτές τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ.
Νωρίτερα σήμερα, η διοίκηση του αεροδρομίου του Χονγκ Κονγκ προχώρησε στην ακύρωση όλων των πτήσεων στις οποίες δεν έχει ανοίξει ακόμα το check in εξαιτίας των μεγάλων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Ο Dow Jones διολίσθησε κατά 1,49% κι έκλεισε στις 25.896,44 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,23% στις 2.882,66 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 1,20%, στις 7.863,41 μονάδες.

Image
Στο «κόκκινο» έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποχώρησαν περαιτέρω, λόγω αποστροφής ρίσκου.
Η Goldman Sachs υποχώρησε κατά 2,6%, η Morgan Stanley σημείωσε πτώση 2,8%, η Citigroup κατέγραψε απώλειες 2,7%, η JPMorgan έκλεισε κατά 1,9% χαμηλότερα, ενώ η Bank of America σημείωσε βουτιά 2,5%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημείωνε πτώση 9 μονάδων βάσης στο 1,65% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2016- από 1,734% στο προηγούμενο κλείσιμο, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία έστρεψαν τους επενδυτές στα ασφαλή καταφύγια και τους απομάκρυναν από τα πιο ριψοκίνδυνα assets.

Image
Η απόδοση του 30ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά 11,4 μ.β. στο 2,13% -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2016, μια «ανάσα» από το ιστορικό χαμηλό του 2,10%.
Την ίδια ώρα, το spread ανάμεσα στην απόδοση του 2ετούς ομολόγου και σε εκείνη του 10ετύς συρρικνώθηκε σε μόλις 6 μ.β. -κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2007.

Πιέσεις δέχτηκαν και οι τεχνολογικές μετοχές, με την Amazon να σημειώνει πτώση 1,3%, το Facebook να καταγράφει απώλειες 1,3%, την Alphabet να υποχωρεί κατά 1,2% και τη Microsoft να κλείνει κατά 1,4% χαμηλότερα.
Επίσης, υπό πίεση βρέθηκαν οι μετοχές των Boeing και Caterpillar, λόγω της έκθεσής τους στο εξωτερικό, καταγράφοντας απώλειες 1,4% και 2,2% αντίστοιχα.
Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας πρόκειται να ξεκινήσουν εκ νέου στις αρχές Σεπτεμβρίου, μετά την επιβολή πρόσθετων δασμών σε κινεζικά αγαθά εκ μέρους της Ουάσιγκτον.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι η χώρα του δεν είναι έτοιμη ακόμη για μια συμφωνία με την Κίνα, ενώ η Goldman Sachs προειδοποίησε το σαββατοκύριακο ότι δεν αναμένεται μια συμφωνία για το εμπόριο πριν τις προεδρικές εκλογές του 2020, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι τρέχουσες εμπορικές εντάσεις έχουν μέχρι στιγμής μεγαλύτερο αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία απ' ό,τι αναμενόταν αρχικά.
Επιπλέον, η αμερικανική τράπεζα προχώρησε σε επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, διευκρινίζοντας πως «οι φόβοι ότι ο εμπορικός πόλεμος θα προκαλέσει μία ύφεση αυξάνονται».
«Η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις δαπάνες τους μέχρι να επιλυθούν οι εντάσεις», αναφέρει μεταξύ άλλων το σημείωμα της Goldman Sachs.
Σήμερα, η Bank of America αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών, σε πάνω από 30%.
Ο κλιμακούμενος εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας πυροδότησε μεγάλη αναταραχή στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, με τον Dow Jones να καταγράφει εβδομαδιαίες απώλειες 0,75%.
Την προηγούμενη Δευτέρα, οι τρεις κύριοι δείκτες κατέγραψαν μάλιστα τη χειρότερη ημερήσια τους επίδοση από την αρχή του 2019, καθώς η Κίνα επέτρεψε στο νόμισμά της να υποχωρήσει κάτω από το φράγμα των 7 γουάν ανά δολάριο, για πρώτη φορά από το 2008, με την Ουάσιγκτον να καταγγέλλει το Πεκίνο για σκόπιμη χειραγώγηση.
Σήμερα, η κεντρική τράπεζα της Κίνας έθεσε την ισοτιμία αναφοράς για το κινεζικό νόμισμα στα 7,0211 γουάν ανά δολάριο, χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής, αλλά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image

Δεν διατηρήθηκε η ανάκαμψη στις ευρωαγορές

Δεν κατάφεραν σήμερα να διατηρήσουν τα κέρδη τους τα χρηματιστήρια της Ευρώπης, μετά από μια ιδιαίτερα νευρική συνεδρίαση με εναλλαγές προσήμων, καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν την κλιμακούμενη εμπορική ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και την πολιτική αβεβαιότητα σε Ιταλία και Βρετανία.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,31% κι έκλεισε στις 370,41 μονάδες.
Της σημερινής πτώσης «ηγήθηκαν» οι τραπεζικές μετοχές, με τον σχετικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 1,8%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες και οι πρώτες ύλες υποχώρησαν κατά 0,4% και 1,5% αντίστοιχα, λόγω των εμπορικών εντάσεων.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 11.679,68 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,37% κι έκλεισε στις 7.226,72 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,33% στις 5.310,31 μονάδες.

Image

Παράλληλα, ο FTSE MIB στο Μιλάνο κατέγραψε πτώση 0,30% κι έκλεισε στις 20.263,83 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη βελτίωση κατέγραψε σήμερα η αγορά ιταλικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί από τα υψηλά πέντε εβδομάδων, καθώς η απόφαση του οίκου Fitch να διατηρήσει αμετάβλητη την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας έφερε ανακούφιση στις αγορές που έχουν πληγεί από την προοπτική προώρων εκλογών στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Έτσι, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου κατέγραψε πτώση άνω των 10 μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,736%, υποχωρώντας από το υψηλό πέντε εβδομάδων του 1,83% που κατέγραψε την Παρασκευή.

Image
Η Ιταλία έχει βυθιστεί σε νέα πολιτική κρίση, με τον επικεφαλής της Lega και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Matteo Salvini, να είναι αποφασισμένος να ρίξει την κυβέρνηση, με στόχο τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια περίοδο που η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στην Κομισιόν τον προϋπολογισμό για το 2020.
Για τους επενδυτές, λοιπόν, φλέγον ζήτημα είναι πώς οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα επηρεάσουν τα σχέδια για τον προϋπολογισμού και εάν τελικά θα προκύψει νέα διαμάχη με την Κομισιόν.
Ήδη ο οικονομικός σύμβουλος του Salvini, Claudio Borghi, δήλωσε στη La Stampa ότι η Lega θα αυξήσει τον στόχο για το έλλειμμα στο 2,8% ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ.
Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο παραμένει και το Brexit, με τους επενδυτές να ανησυχούν για την ολοένα και αυξανόμενη πιθανότητα μιας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία και τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια εξέλιξη στη βρετανική, αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία. 
Στο επίκεντρο βρέθηκαν και οι επιχειρηματικές εξελίξεις, καθώς η AMS υπέβαλε προσφορά εξαγοράς της Osram Licht προς 38,5 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.
H μετοχή της Osram σημείωσε άλμα άνω του 10%.
Από την άλλη, η μετοχή της Thomas Cook κατέγραψε βουτιά άνω του 18%, στον απόηχο της είδησης ότι η βρετανική εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με ομολογιούχους, για μια ένεση ρευστότητας, ύψους 150 εκατ. στερλινών.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές στην Ασία, στον απόηχο μίας εβδομάδας υψηλής μεταβλητότητας λόγω των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη 1,45% στις 2.814,99 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα 2,08% και 8.972,64 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε πτώση 0,44% στις 25.824,72 μονάδες.
O δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 1.942,29 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix ενισχύθηκαν κατά 1,3% και 1,6% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν υποχώρησε κατά 0,21% στις 10.472,36 μονάδες.
Ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε με άνοδο 0,09% στις 6.590,30 μονάδες, με τη μετοχή της Rio Tinto να υποχωρεί κατά 2,8%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS