Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η ΔΕΗ εκτός από την ρευστότητα χρειάζεται και την ανεξαρτησία της από τους πολιτικούς

tags :
Η ΔΕΗ εκτός από την ρευστότητα χρειάζεται και την ανεξαρτησία της από τους πολιτικούς
ργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την πρώτη  στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα ασχολήθηκε με τα προβλήματα της ΔΕΗ
 Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης από την πρώτη  στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα ασχολήθηκε με τα προβλήματα της ΔΕΗ καθώς όλοι γνωρίζουν ότι αν πέσει η ΔΕΗ πέφτει και η χώρα.
Η ενασχόληση του με την “καυτή πατάτα” αναδεικνύει ότι το  κατάντημα της κρατικής εταιρείας είναι έργο αποκλειστικά της κακής πολιτικής που εφαρμόστηκε για δεκαετίες από τις κυβερνήσεις.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είναι απλά για να βάζει τις καθημερινές υπογραφές και τίποτα περισσότερο.
Δεν μπορεί να διαμορφώσει μια στρατηγική αν δεν έχει  την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου και γενικότερα της κυβέρνησης.
Η άσκηση πολιτικής που εφαρμόζεται  από τις εκάστοτε κυβερνήσεις έχει την ικανότητα να καταστρέφει τα πάντα.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Ελλάδα βρέθηκε  αγκαλιά με τα Μνημονία για μία δεκαετία και δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι.
 Αξίζει να σημειωθεί  ότι σε πρόσφατο άρθρο μας είχαμε αναφέρει ότι η ΔΕΗ μπορεί  να σωθεί μόνο εάν γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος.
Οι πληροφορίες λένε  για 10% άρα θα είναι κάτι λιγότερο για να είναι όλοι ευχαριστημένοι.
Το ερώτημα που θέτουμε είναι ένα και μοναδικό.
Τι χρειάζεται η ΔΕΗ Α.Ε τον πρόεδρο  και διευθύνοντα σύμβουλο όταν δεν μπορεί  να διαμορφώσει τη δική της πολιτική στην ενέργεια;
Τι χρειάζεται ο έμπειρος κ Γιώργος Στάσσης όταν  για να πάρει μία κρίσιμη απόφαση θα πρέπει να ρωτήσει τον αρμόδιο υπουργό.
Μήπως ήρθε η ώρα η ΔΕΗ να αποκτήσει μια ανεξαρτησία έναντι της πολιτικής ηγεσίας και η διοίκηση να δίνει μόνο λόγο στη Βουλή.
Να θυμίσουμε ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος κ. Μανόλης  Παναγιωτακης είχε εισηγηθεί αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος και την έκδοση  ομολόγου από τις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου.
Τα σχέδια έμειναν στο συρτάρι διότι η κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούσε να δώσει έγκριση για την άνοδο των τιμολογίων σε προεκλογική περίοδο.
Πρίν οι καταναλωτές βάλουν το χέρι στην τσέπη για να σώσουν τη ΔΕΗ θα πρέπει  η επιχείρηση να κόψει τον ομφάλιο ρόλο με την κυβέρνηση.
Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να συνεχίζονται στο διηνεκές.
Ο υπουργός  Περιβάλλοντος και Ενέργειας δεν μπορεί να κάνει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ.
Ο κ Κωστής Χατζηδακης αν πράγματι θέλει να σώσει την μεγαλύτερη επιχείρηση  ενέργειας της χώρας να δώσει πλήρη ελευθερία στη διοίκηση.
Η ΔΕΗ δεν πρόκειται να ορθοποδήσει όσο τον ουσιαστικό  έλεγχο τον ασκεί ο υπουργός και η εκάστοτε κυβέρνηση.
Οι διοικήσεις της  επιχείρησης είναι δέσμιες των κακών πολιτικών που εφαρμόζονται.
Πιστεύουμε ότι κανένας δεν πρέπει να πληρώσει τα νέα  αυξημένα τιμολόγια όσο ο υπουργός έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην επιχείρηση.  
Όμως η κυβέρνηση έχει μία μοναδική ευθύνη να προστατεύει τις  ευπαθείς οικονομικές ομάδες που εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να πληρώνουν το αγαθό της ενέργειας.

Νίκος  Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr     
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης