Ιράν: Ο πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης δεν θα τιμωρηθεί με θάνατο για τον φόνο της συζύγου του

Ιράν: Ο πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης δεν θα τιμωρηθεί με θάνατο για τον φόνο της συζύγου του
Ο πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης Alik Najafi, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο της συζύγου του, αναμένεται τελικά να διαφύγει από τη θανατική ποινή
Ο πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης Ali Najafi, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε θάνατο για τον φόνο της συζύγου του, αναμένεται τελικά να διαφύγει από τη θανατική ποινή έπειτα από σχετικό διάβημα της εξ αγχιστείας οικογένειάς του, σύμφωνα με σημερινή ανάρτηση του αδελφού της εκλιπούσας.
Ο Najafi, 67 ετών, καταδικάσθηκε σε θάνατο στις 30 Ιουλίου επειδή στις 28 Μαΐου στην Τεχεράνη σκότωσε με σφαίρες τη δεύτερη σύζυγό του, την M. Ostand, που ήταν πάνω από τριάντα χρόνια μικρότερή του.
Στο Ιράν, οι οικογένειες μπορούν να ζητούν την ποινή του θανάτου ως «αποζημίωση» για τον φόνο κάποιου δικού τους ανθρώπου, κάτι που είχαν κάνει οι συγγενείς της Ostand.
Όμως σήμερα ο αδελφός της εκλιπούσας, ο Μ. Ostand, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Instagram πως η οικογένεια αποφάσισε να συγχωρέσει τον Najafi.
Το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA διευκρίνισε πως ο δικηγόρος της οικογένειας, ο M. Hajliui επιβεβαίωσε αυτή την απόφαση.
Στην ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο αδελφός της M. Ostand επικαλείται έναν στίχο του Κορανίου: «Ο Θεός αγαπάει αυτούς που κάνουν το καλό».
«Ο πατέρας μου, η μητέρα μου και ο Mahiar (ο γιος της M. Ostand) συγχωρούμε τον Najafi», έπειτα από μια μεσολάβηση στην οποία συμμετείχαν άλλα πρόσωπα, έγραψε.
«Είμαστε ευτυχείς για το γεγονός ότι συνάψαμε μια συμφωνία χωρίς να χρειασθεί να χυθεί το αίμα αυτού του αξιότιμου προσώπου», πρόσθεσε διευκρινίζοντας πως ελπίζει ότι ο Najafi «δεσμεύεται να ξεπλύνει (τις αμαρτίες του)».
Ο πρώην δήμαρχος της Τεχεράνης εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή, αφού έχει επίσης καταδικασθεί σε φυλάκιση δύο ετών για παράνομη κατοχή πυροβόλου όπλου.
Δεν ήταν αμέσως σαφές αν η θανατική καταδίκη του θα μετατραπεί σε ποινή κάθειρξης.
Η θέση του Najafi και το άρωμα σκανδάλου που περιέβαλλε τον δεύτερο γάμο του, τον οποίο έκανε χωρίς να έχει χωρίσει από την πρώτη σύζυγό του, κάτι που ο νόμος επιτρέπει - ενώ η ιρανική κοινωνία δεν βλέπει με καλό μάτι την πολυγαμία - συνέβαλαν ώστε η υπόθεση αυτή να προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο Ιράν.
Λαμπρός μαθηματικός και καθηγητής πανεπιστημίου, ο Najafi υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Rouhani και υπουργός Παιδείας.
Εξελέγη δήμαρχος της Τεχεράνης τον Αύγουστο 2017, όπως παραιτήθηκε τον Απρίλιο 2018, αφού επικρίθηκε από τους συντηρητικούς επειδή παρευρέθηκε σε μια χορευτική παράσταση μαθητριών.
Ορισμένοι υπερσυντηρητικοί υποστήριξαν πως η δίκη αυτή καταδεικνύει την «ηθική χρεοκοπία» των μεταρρυθμιστών, ενώ αυτοί οι τελευταίοι κατηγορούν από την πλευρά τους τη δημόσια τηλεόραση, την οποία ελέγχουν οι συντηρητικοί, ότι κάλυψε την υπόθεση με μεροληπτικό τρόπο για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS