Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στις εξαγωγές πετρελαίου

Η Σαουδική Αραβία αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στις εξαγωγές πετρελαίου
Δραματική μείωση στις εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ
Μέχρι τον Ιούλιο 2019, η Σαουδική Αραβία διπλασίασε τις εξαγωγές αργού πετρελαίου στην Κίνα, ενώ οι αντίστοιχες προς τις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν κατά τα 2/3 σε σύγκριση με το 2018.
Αυτό αποτελεί δείγμα της νέας στρατηγικής που προτίθεται να ακολουθήσει η πετρελαιοπαραγωγός χώρα, κάνοντας άνοιγμα προς την Ασία γενικότερα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Ιούλιο 2019 η Σ. Αραβία εξήγαγε περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σχεδόν δηλαδή τα διπλά σε σχέση με πέρυσι (920.000 βαρέλια, τον Ιούλιο 2018).
Αντιθέτως, το ίδιο διάστημα, οι ΗΠΑ εισήγαγαν από την Σ. Αραβία περίπου 260.000, αριθμός εμφανώς χαμηλότερος από τα 680.000 βαρέλια τον Ιούλιο 2018.
Φυσικά οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κατάστασης.
Επιπλέον οι ΗΠΑ παράγουν το δικό τους πετρέλαιο. Μάλιστα στο τέλος του 2018 αποτελούσαν την μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα.
Η συμφωνία του OPEC το 2017, σε μια προσπάθεια ανακοπής της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, για μείωση της παραγωγής πετρελαίου σε άλλες χώρες εκτός OPEC, περιόρισε τις ροές στην μεγάλη αγορά των ΗΠΑ.
Αναλυτές επισημαίνουν ότι τη δεδομένη στιγμή, οι παραγωγοί πετρελαίου ενδιαφέρονται περισσότερο να χτίσουν την σχέση τους με την Κίνα φτιάχνοντας αποθέματα, παρά με τις ΗΠΑ.
Η TankerTrackers.com θεωρεί μάλιστα ότι η Κίνα αποτελεί μία «μαύρη τρύπα» για την αγορά, διότι μπορεί να απορροφά τα βαρέλια ιδίως όταν οι τιμές μειώνονται.
Ως εκ τούτου, έχει μετατραπεί στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου εξαιτίας βέβαια και των κυρώσεων Trump.
Αυτό γίνεται χάρη, εν μέρει, στη διαθεσιμότητα των σαουδαραβικών βαρελιών.
Το Ριάντ ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική στην Ασία, κάνοντας άνοιγμα στην εκεί αγορά. Η Saudi Aramco, η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, θα αγοράσει το 20% της ινδικής Reliance Industry.
Βέβαια η Aramco έχει και το διυλιστήριο Motima στο Τέξας, το οποίο σημαίνει ότι η αγορά των ΗΠΑ δεν της είναι τόσο αδιάφορη ώστε να διακινδυνεύσει να τους χάσει από πελάτες.
Η πολιτική της εταιρείας γίνεται ξεκάθαρα βάσει των δικών της αναγκών και συμφερόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης