Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rehn: Η ΕΚΤ προς νέα χαλάρωση τον Σεπτέμβριο 2019 – Θα εκτοξεύσει το επενδυτικό κλίμα

tags :
Rehn: Η ΕΚΤ προς νέα χαλάρωση τον Σεπτέμβριο 2019 – Θα εκτοξεύσει το επενδυτικό κλίμα
Δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Φινλανδίας, Olli Rehn
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) θα ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων τόνωσης κατά την επόμενη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο 2019, το οποίο θα υπερβεί τις προσδοκίες των επενδυτών, ανέφερε ο Olli Rehn, κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας και μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Μιλώντας στα γραφεία του στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, ο Olli Rehn δήλωσε ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα οδηγήσει στην ΕΚΤ να εφαρμόσει νέα μέτρα τόνωσης, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνουν «ουσιαστικές και επαρκείς» αγορές ομολόγων καθώς και περικοπές στο βασικό επιτόκιο της τράπεζας.
«Είναι σημαντικό να καταλήξουμε σε ένα σημαντικό και αποτελεσματικό πακέτο πολιτικής το Σεπτέμβριο.
Όταν εργάζεστε με τις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι καλύτερο να έχετε ένα πολύ ισχυρό πακέτο μέτρων πολιτικής.
Η ΕΚΤ θα μπορούσε επίσης να χαλαρώσει τους όρους στο νέο πακέτο μακροπρόθεσμων δανείων για τις τράπεζες, μειώνοντας το επιτόκιό τους ή επεκτείνοντας τη λήξη τους.
Ένα πακέτο πολλών μέτρων έχει ισχυρότερο αντίκτυπο από την αλληλουχία διαφόρων μέτρων με την πάροδο του χρόνου.
Για να δοθεί χώρος για νέες αγορές ομολόγων, η ΕΚΤ θα μπορούσε να προσαρμόσει τους κανόνες του προγράμματος αγοράς ομολόγων της, ο οποίος επί του παρόντος απαγορεύει στην τράπεζα να αγοράσει πάνω από το 33% του χρέους οποιασδήποτε κυβέρνησης της Ευρωζώνης», είπε μεταξύ άλλων.
Οι αναλυτές αναμένουν η ΕΚΤ να ανακοινώσει τον επόμενο μήνα μια μείωση 10 μονάδων βάσης στο βασικό επιτόκιο, που είναι σήμερα 0,4%, καθώς και περίπου 50 δισ. ευρώ σε καθαρές αγορές νέων ομολόγων μηνιαίως, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Το πρόγραμμα είχε σταδιακά καταργηθεί στα τέλη του περασμένου έτους, επισημαίνεται.
Ο κ. Rehn δεν απέκλεισε κίνηση για αγορά μετοχών στο πλαίσιο του προγράμματος QE, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του προσωπικού της ΕΚΤ.
Επεσήμανε μια σειρά κινδύνων που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της ασταθούς πολιτικής κατάστασης στην Ιταλία, της οικονομικής επιβράδυνσης της Κίνας, των αβεβαιοτήτων στην παγκόσμια οικονομία που προκαλούνται από τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit.
«Κατά την άποψή μου, υπάρχει κάποια εξασθένηση των οικονομικών προοπτικών για την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Αυτό το επιδεινούμενο οικονομικό σκηνικό δικαιολογεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων στη νομισματική πολιτική, όπως σκοπεύουμε να κάνουμε το Σεπτέμβριο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης