Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Μάχη» για να κατασβεστεί το sell off – Οι φόβοι για ύφεση, η πορεία των ομολόγων και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία στις τράπεζες

tags :
«Μάχη» για να κατασβεστεί το sell off – Οι φόβοι για ύφεση, η πορεία των ομολόγων και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία στις τράπεζες
Στις 786 μονάδες η κύρια στήριξη της αγοράς – Εκτιμήσεις από τεχνικούς αναλυτές για αντίδραση
«Μάχη» με τις δικές του φλόγες δίνει σχεδόν όλες τις μέρες του Αυγούστου η πλευρά των αγοραστών στο ελληνικό χρηματιστηριακό ταμπλό, ενώ η ίδια μάχη μαίνεται στα περισσότερα χρηματιστήρια του πλανήτη.
Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση έχουν οδηγήσει τους επενδυτές στα ομόλογα με αποτέλεσμα ομόλογα αξίας πάνω από 16 τρισ. δολάρια να διαπραγματεύονται με αρνητική απόδοση αλλά και να έχει παρατηρηθεί αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων των αμερικανικών και των βρετανικών ομολόγων, στέλνοντας νέα μηνύματα για ύφεση.
Οι αγορές πιέζονται με αποκορύφωμα την υποχώρηση της Wall Street στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατά 800 μονάδες ή 3,05%.
Οι παραπάνω εξελίξεις σε συνδυασμό με μακροοικονομικά στοιχεία έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές οι οποίοι με τις κινήσεις τους δείχνουν πως περιμένουν αρνητικές ειδήσεις στο επόμενο διάστημα για τις οικονομίες, με αποτέλεσμα να περιορίζουν την έκθεσή τους σε μετοχές.
Ωστόσο, πολλοί σημειώνουν πως η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων δε μπορεί να μεταφραστεί με ασφάλεια σε ύφεση, γιατί πολλές φορές στο παρελθόν έχει υπάρξει ύφεση χωρίς αντιστροφή ή αντιστροφή χωρίς να ακολουθήσει ύφεση.
Από την άλλη πολλοί μίλησαν για μία από τις χειρότερες επιδόσεις του Dow Jones των τελευταίων δεκαετιών, αναφερόμενοι στην πτώση σε μονάδες, ενώ άλλοι σημείωσαν πως ο δείκτης έχει καταγράψει απώλειες μεγαλύτερες του 3% δεκάδες φορές τα τελευταία χρόνια.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι αγοραστές δεν έχουν το πάνω χέρι και οι στηρίξεις χάνονται με χαρακτηριστική ευκολία.
Το κλείσιμο στη συνεδρίαση της Τετάρτης κάτω από τις 800 μονάδες και μάλιστα με καλές συναλλαγές, στρέφει το βλέμμα στην επόμενη στήριξη που είναι στις 786 μονάδες.
Κάποιοι τεχνικοί αναλυτές σημειώνουν πως οι έχοντες ρευστότητα θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις τιμές που διαμορφώνονται κάτω από τις 800 μονάδες.
Η συνεδρίαση της Τετάρτης έδειξε πως υπάρχει «ουρά» στις πωλήσεις και ειδικά στις τράπεζες, αφού όσες μεγάλες εντολές αγοράς μπήκαν στο σύστημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης βρήκαν αμέσως πρόθυμους πωλητές.
Οι απώλειες του ΧΑ τον Αύγουστο ανέρχονται στο 11,23% με μόλις μία ανοδική συνεδρίαση και θυμίζουν τις απώλειες που είχε καταγράψει η αγορά τον Αύγουστο του 2011.
Το 2011 υπενθυμίζεται πως ήταν μια δύσκολη χρονιά για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από σημαντικές προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής με στόχο την σταθεροποίηση και σε εύθετο χρόνο την ανόρθωση της οικονομίας, αλλά και από τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης ύφεσης και των εναλλασσόμενων ευρωπαϊκών και διεθνών σχεδίων δράσης απέναντι στην ελληνική, και όχι μόνο, κρίση.
Οι εξελίξεις αυτές επηρέασαν την πορεία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και βεβαίως της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
Το 2011 ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε πτώση κατά 51,9% και μόνο τον Αύγουστο υποχώρησε 22,2% με τις τράπεζες να χάνουν 31%.
Σήμερα οι τράπεζες στις 10 συνεδριάσεις του Αυγούστου έχουν χάσει 25,44% και φυσικά η Ελληνική οικονομία είναι σε διαφορετική θέση από αυτή που ήταν τότε.
Διαγραμματικά η εικόνα πολλών μετοχών και ειδικά των τραπεζών είναι εξαιρετικά αρνητική.
Η Eurobank έχει κόψει προς τα κάτω τον απλό και εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών και στο ίδιο σημείο βρίσκεται και η Alpha Bank (αν και έκλεισε οριακά υψηλότερα από τον απλό 200άρη).
Η Εθνική έχει κόψει μόνο τον εκθετικό και η Πειραιώς έχει ακόμα μία απόσταση και από τους δύο.
Αν η διάσπαση επιβεβαιωθεί δεν αποκλείεται επιτάχυνση της υποχώρησης καθώς η τεχνική ανάλυση θα δώσει νέα μηνύματα ρευστοποίησης θέσεων.
Η Eurobank μέσα στον Αύγουστο χάνει 26%, η Εθνική 27% με δέκα στις δέκα συνεδριάσεις πτωτικές, η Alpha Bank 24,5% και η Πειραιώς 24%.
Ο γενικός δείκτης με μόλις μία ανοδική συνεδρίαση τον Αύγουστο έχει μειώσει την άνοδο από την αρχή του έτους στο 30,2% από 46,7% που ήταν στο τέλος Ιουλίου.
Image
Image
Image
Image

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης