Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτωπο κατά του Salvini στην Ιταλία εν όψει της 20ης Αυγούστου - Κόντρα με τον Conte, σφοδρή επίθεση από Di Maio

Μέτωπο κατά του Salvini στην Ιταλία εν όψει της 20ης Αυγούστου - Κόντρα με τον Conte, σφοδρή επίθεση από Di Maio
Η συμμαχία Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχεί τον Salvini
Μέτωπο κατά του επικεφαλής της Lega Matteo Salvini έχει σχηματιστεί στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, εν όψει της συνεδρίασης της Γερουσίας στις 20 Αυγούστου 2019, για τον ορισμό της ημερομηνίας διεξαγωγής της ψηφοφορίας της πρότασης μομφής σε βάρος της κυβέρνησης Conte.
O επικεφαλής του Κινήματος Πέντε Αστέρων Luigi Di Maio εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Salvini.
Σύμφωνα με τον Di Maio, o Salvini «έχει μετανιώσει, όμως τώρα έχει γίνει η... ομελέτα», αναφερόμενος στην κυβερνητική κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά την κατάθεση ψήφου εμπιστοσύνης από τον υπουργό Εσωτερικών στην ίδια του την συγκυβέρνηση.
Όπως όμως υποστήριξε κατόπιν στη χθεσινή του συνέντευξη, «το τηλέφωνό μου παραμένει πάντοτε ανοικτό».
«Έχουμε ανάγκη από ναι, μία κυβέρνηση από υπουργούς του ναι», δήλωσε ο Di Maio στην ίδια συνέντευξή του, υπαινισσόμενος ότι η συγκυβέρνηση με τη Λέγκα μπορεί να διασωθεί μέσω ενός ανασχηματισμού.
Όμως σχεδόν αμέσως, μετά το «καρότο», ο Ντι Μάγιο στην ανάρτησή του στο Facebook στηλιτεύει την εν γένει στάση του Σαλβίνι: «τα προκάλεσε όλα μόνος του, για να επιστρέψει σε λιγότερο από 24 ώρες στην αγκαλιά του Silvio Berlusconi.
Ο καθένας είναι δημιουργός του ίδιου του του μέλλοντος. Καλή τύχη!»
Ο επικεφαλής του Κινήματος στη συνέντευξή του υποστήριξε και τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος απέστειλε επικριτική επιστολή στον Salvini: «όσον αφορά την απάντηση του Salvini στον Conte ("ας μου τα πει κατάμουτρα") βρισκόμαστε μπροστά σε ένα παράδοξο.
Μιλά εκείνος που καταπρόσωπο δεν μας είπε ποτέ τίποτα.
Μιλά εκείνος που τα τίναξε όλα στον αέρα χωρίς τον παραμικρό λόγο, ανακοινώνοντας την κυβερνητική κρίση από μία παραλία λουομένων, αφού έκανε δύο εβδομάδες διακοπές».
Στη συνέχεια ο Di Maio διετύπωσε και μία πρόκληση στον τύποις ακόμη συγκυβερνήτη: στην ψηφοφορία στη Γερουσία «στις 20 Αυγούστου εμείς οι υπουργοί των 5 Αστέρων θα είμαστε στο πλευρό του Conte στην αίθουσα για να τον στηρίξουμε απέναντι στην πρόταση μομφής της Λέγκας.
Σε περιμένουμε στο κατώφλι!».
Επίσης, ο Di Maio ξεσπάθωσε κατά του Σalvini αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί από την κρίση: «άνοιξε μία κρίση που κινδυνεύει να οδηγήσει στην αύξηση του ΦΠΑ για εκατομμύρια οικογένειες και που θα μπορούσε να στείλει σπίτι τους χιλιάδες εργαζομένους.
Δεν μπορώ να υπογράψω το διάταγμα για να κλείσουν οι εγκαταστάσεις της Whirlpool στη Νάπολη και σε άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις. Το έκανε μόνο για τα νούμερα; Όχι μόνον.
Το έκανε επίσης γιατί ήμασταν έτοιμοι να κόψουμε τις παραχωρήσεις στη Benetton και να μειώσουμε κατά 345 τις κοινοβουλευτικές έδρες, που δεν το θέλει πλέον».
Στη συνέχεια ο Di Maio ξιφούλκησε και κατά του υπουργού Εσωτερικών για το θέμα των μεταναστών: «είναι εύκολο να εκστομίζεις εύκολες λέξεις.
Σκληρός πρέπει να είσαι στη ζωή και σε όποιον του αξίζει και όχι απέναντι στα παιδιά».
Επίσης πρόσθεσε, υπονοώντας τον Salvini: «Εάν είσαι στην κυβέρνηση και είσαι υπουργός θα πρέπει να είσαι σκληρός με τους κολοσσούς και τις πολυεθνικές, που εκμεταλλεύονται τη χώρα και τους πολίτες.
Θα πρέπει να είσαι σκληρός με την εταιρεία εκμετάλλευσης των αυτοκινητοδρόμων (Autostrade), μετά που 43 αθώοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή της μόνο και μόνο επειδή μία γέφυρα (η Μοράντι στη Γένοβα έναν χρόνο πριν) κατέρρευσε κάτω από τα πόδια τους.
Κι όμως η Lega για έναν ολάκερο χρόνο υπερασπίζεται την Autostrade».
Τέλος, ο Di Maio κατηγόρησε τον Salvini πως είναι αγκιστρωμένος στην υπουργική του καρέκλα: «ο Σαλβίνι προ ημερών είχε διατρανώσει "όλοι μας είμαστε έτοιμοι να παραιτηθούμε, θα δείτε…" Πέρασαν πέντε ημέρες και όλοι τους παραμένουν αγκιστρωμένοι στις καρέκλες του.
Προφανώς, θα πρέπει να έχουν όλες τις ανέσεις, τις υπουργικές λιμουζίνες, τις δωρεάν πτήσεις, ενώ κάνουν τις προεκλογικές τους εμφανίσεις στις παραλίες».
Παρέμβαση κατά του Salvini έκανε και ο δεύτερος ισχυρός ηγέτης του Κινήματος Αλεσάντρο Ντι Μπατίστα: «ο υπουργός της προδοσίας αρχίζει να στέλνει μηνύματα μεταμέλειας.
Μόλις δήλωσε «δεν δήλωσα ποτέ στον Κόντε ότι θέλω να τραβήξω το χαλί κάτω από την κυβέρνηση».
Μάλλον, δεν έχει ξεμεθύσει από την εβδομάδα στην παραλία "Παπέετε", ή μάλλον μία σειρά από υπουργούς της Λέγκας, στους οποίους είχε υποσχεθεί καριέρες, απόλυτες εξουσίες και ανοικτά μπαρ, έχουν αρχίσει να παραπονιούνται» και πρόσθεσε: «ο Σαλβίνι πρόδωσε, δημιούργησε ανωμαλία και τώρα δεν ξέρει τι να κάνει.
Εντελώς το αντίθετο από ισχυρός άνδρας στην εξουσία».
 
Η συμμαχία Πέντε Αστέρων - Δημοκρατικού Κόμματος ανησυχεί τον Salvini

Είναι εμφανές ότι μια διαφαινόμενη κυβερνητική συνεργασία Κινήματος 5 Αστέρων με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα (Pd) έχει θορυβήσει τον Salvini.
Σε χθεσινοβραδυνό tweet του, ο Salvini δηλώνει «θα αποτρέψουμε με κάθε δυνατό μέσο ένα νέο δυσοίωνο σύμφωνο με την ρεμούλα και τη φοροδιαφυγή (δηλ. το Pd).
Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως και δημοκρατικώς δυνατόν για να μην ξανακυβερνήσουν οι Matteo Renzi και Anna Maria Boschi».
Αλλά και ο "σαλβινικός" υπουργός Γεωργίας Gian Marco Centinaio μοιάζει να διατυπώνει έκκληση για τερματισμό της κρίσης: εμείς έχουμε στείλει μηνύματα, όμως η απάντηση του Κινήματος ήταν πάντοτε επιθετική.
Πλέον, τόνισε ο ίδιος από το Φεστιβάλ της Βερσιλιάνα, «θα περιμένουμε να δούμε τι θα πει κι ο Conte.
Εγώ θα συμβούλευα τον Salvini να περιμένουμε την 20η Αυγούστου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης