Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Επιδείνωση στα ομόλογα - Στο -0,68% το 10ετές Γερμανίας, η Ιταλία στο 1,41%

Ευρωζώνη: Επιδείνωση στα ομόλογα - Στο -0,68% το 10ετές Γερμανίας, η Ιταλία στο 1,41%
Δημοσίευμα του «Spiegel» ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να «θυσιάσει» τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε περίπτωση που η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση
Σημαντική άνοδο καταγράφουν την τελευταία ώρα οι αποδόσεις των γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς δημοσίευμα του «Spiegel» ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να «θυσιάσει» τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε περίπτωση που η οικονομία διολισθήσει σε ύφεση.
Σημειώνεται ότι στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2019 και οι οικονομολόγοι εκτιμούν πως ενδέχεται να συρρικνωθεί περαιτέρω στο τρίτο, κάτι που θα σήμαινε τεχνική ύφεση.
Περί τις 18:00, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας σημειώνει άνοδο 3,7 μονάδων βάσης και διαμορφώνεται στο -0,66%, ενώ χθες είχε διολισθήσει στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,701%.


Την ίδια ώρα, ο δείκτης DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης διευρύνει τα κέρδη του, σημειώνοντας άνοδο 1,2% στις 11.549 μονάδες.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Spiegel», το οποίο επικαλείται πηγές της καγκελαρίας, η γερμανική κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η καγκελάριος Angela Merkel και ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz, προτίθενται να «θυσιάσουν» την πολιτική μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων (ισοσκελισμένος προϋπολογισμός) και να προχωρήσουν σε δαπάνες που θα δημιουργήσουν ελλείμματα, σε περίπτωση που η οικονομία βρεθεί σε ύφεση.
Οι δημοσιονομικές «τρύπες», οι οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν σε μια οικονομική κρίση, για παράδειγμα λόγω έλλειψης φορολογικών εσόδων, θα πρέπει να καλυφθούν με νέο χρέος.
«Η κυβέρνηση θέλει να αφήσει τους λεγόμενους αυτόματους σταθεροποιητές να δουλέψουν στην ύφεση.
Η απώλεια εσόδων ή η αύξηση των δαπανών λόγω της κρίσης αντισταθμίζονται από τα δάνεια, τα οποία εξομαλύνουν την πορεία της οικονομίας.
Η απαίτηση ισχύει για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, καθώς και για το 2020, ο οποίος θα εγκριθεί από τη Bundestag τον Νοέμβριο.
«Κανείς δεν σκοπεύει να σώσει μια κρίση», δήλωσε κυβερνητικός οικονομικός εμπειρογνώμονας στο «Spiegel».

Επιδείνωση και στην υπόλοιπη Ευρώπη 

Επιδείνωση κατέγραψαν τα ομόλογα και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, με την απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας να σημειώνει άνοδο 6,6 μονάδων βάσης στο 1,41%, από 1,342% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιρλανδίας ενισχύεται κατά 3,4 μ.β. στο -0,11%, από το ιστορικό χαμηλό του -0,146% που «άγγιξε» χθες.
Στην Πορτογαλία, η απόδοση του 10ετούς ενισχύεται κατά 4,4 μ.β. στο 0,13%, από το ιστορικό χαμηλό του 0,081% χθες, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού σημειώνει άνοδο 6 μ.β. στο 0,10%, από 0,042% χθες -επίσης ιστορικό χαμηλό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης