Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αμερικανικό ένταλμα κατάσχεσης ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ

Αμερικανικό ένταλμα κατάσχεσης ιρανικού δεξαμενόπλοιου στο Γιβραλτάρ
Το ένταλμα κατάσχεσης από τις ΗΠΑ περιπλέκει την κατάσταση, καθώς το Γιβραλτάρ είχε αποφασίσει να αποδεσμεύσει το ιρανικό τάνκερ, που αν και άλλαξε θέση, παραμένει αγκυροβολημένο και είναι άγνωστο αν θα αποπλεύσει
Ένταλμα για την σύλληψη ιρανικού τάνκερ στο Γιβραλτάρ εξέδωσε δικαστήριο των ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το Reuters.
To τάνκερ Grace 1 που κατελήφθη από τις βρετανικές ειδικές δυνάμεις στις 4 Ιουλίου  στο Γιβραλτάρ, μεταφέρει 2,1 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου και σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία της Columbia στις ΗΠΑ θα πρέπει να πληρώσει ποσό 995 χιλ. δολ., επειδή επιχείρησε να μεταφέρει πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των κυρώσεων, που της έχουν επιβληθεί από την ΕΕ.
Η Ουάσινγκτον προσπάθησε να δεσμεύσει το τάνκερ με την αιτιολογία ότι ανήκει στους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, που οι ΗΠΑ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Το ένταλμα κατάσχεσης από τις ΗΠΑ περιπλέκει την κατάσταση, καθώς το Γιβραλτάρ είχε αποφασίσει να αποδεσμεύσει το ιρανικό τάνκερ, που αν και άλλαξε θέση, παραμένει αγκυροβολημένο και είναι άγνωστο πότε και αν θα αποπλεύσει.
Το ένταλμα για την κατάσχεση του τάνκερ εξέδωσε η γενική εισαγγελία της Columbia, που καλεί για την εκτέλεσή του τις στρατιωτικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και οποιαδήποτε άλλη αρμόδια αρχή για την επιβολή του νόμου.
Η εφημερίδα The Gibraltar Chronicle έγραψε ότι το δεξαμενόπλοιο θεωρείται απίθανο να αποπλεύσει πριν από την Κυριακή (18/8/2019), επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή, που εξήγησε πως τότε αναμένεται να ανέβουν στο πλοίο έξι νέα μέλη πληρώματος, συμπεριλαμβανομένου του νέου καπετάνιου του.
Δικηγόρος του πλοιάρχου του Grace 1 επιβεβαίωσε πως ο εντολέας του ζήτησε να αντικατασταθεί.
Το πλοίο παρέμενε αγκυροβολημένο μολονότι έμοιαζε να κινείται και περισσότερος καπνός έβγαινε από το ένα από τα φουγάρα του τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας Refinitiv, είναι ακίνητο.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να συλλάβει το δεξαμενόπλοιο διότι θεωρεί πως «συνδέεται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν», που χαρακτηρίζει «ξένη τρομοκρατική οργάνωση». Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον εξέδωσε ένταλμα σύλληψης του πλοίου, κατάσχεσης του πετρελαίου που μεταφέρει στις δεξαμενές του και χρηματικού ποσού ύψους σχεδόν 1 εκατομμυρίου δολαρίων, κατά το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης προϊόν εγκλήματος — νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα — δικτύου εταιρειών-«βιτρινών» των Φρουρών της Επανάστασης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης