Τελευταία Νέα
Πολιτική

Όθωνας (ΚΙΝΑΛ): Από τον λαϊκισμό με αμπέχονο στον λαϊκισμό με γραβάτα

Όθωνας (ΚΙΝΑΛ): Από τον λαϊκισμό με αμπέχονο στον λαϊκισμό με γραβάτα
«Ότι σχέση έχει η ΝΔ με το μεταρρυθμιστικό κέντρο άλλη τόση σχέση έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη», σύμφωνα με τον Μ. Όθωνα
«Φαίνεται ότι από το «δόξα τω Θεώ» που γλυτώσαμε από τον λαϊκισμό με το αμπέχονο πήγαμε στο «βοήθα Παναγιά» από το λαϊκισμό με γραβάτα», αναφέρει για την κυβέρνηση της ΝΔ ο Μανώλης Όθωνας, μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής  και διευθυντής του πολιτικού γραφείου της Φώφης Γεννηματά, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Ο ίδιος τονίζει πως «η ΝΔ όσο και να αυτοπροβάλλεται ως ο φιλοευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δήθεν κεντρώα δύναμη, η κυβερνητική της πρακτική μέρα με την μέρα θα αποκαλύπτει ότι η συντηρητικές της καταβολές είναι κυρίαρχες και θα εκφράζονται στην ασκούμενη πολιτική.
Οικοδόμηση πελατειακού, κομματικού κράτους, στήριξη των ισχυρών στην οικονομία, διεύρυνση των διακρίσεων και των ανισοτήτων στην κοινωνία».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και κληθείς να σχολιάσει ότι διεκδικεί ρόλο κεντρικού εκπροσώπου της λεγόμενης δημοκρατικής παράταξης, έχοντας ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες για τη μετεξέλιξή του, ο Μ. Όθωνας αναφέρει χαρακτηριστικά «ότι σχέση έχει η ΝΔ με το μεταρρυθμιστικό κέντρο άλλη τόση σχέση έχει και ο ΣΥΡΙΖΑ με την Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Όσο και αν μεταμφιέζεται παραμένει στον πυρήνα του DNA του ένα βαθιά λαϊκίστικο κόμμα που τρέφεται και αναπαράγεται από ξεπερασμένες ιδεοληψίες και διχαστικές λογικές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σύγχρονες σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις».
Υπογραμμίζει δε, ότι «τους όρους ανάκαμψης για το Κίνημα Αλλαγής δεν τους ορίζουν οι τυχοδιωκτικές επιλογές των άλλων αλλά η δική μας απόφαση να αναδείξουμε την διακριτή πολιτική και προγραμματική μας ταυτότητα.
Συνδυάζοντας το αξιακό φορτίο της Δημοκρατικής Παράταξης με τις σύγχρονες ιδέες της Ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας».
Δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «δεν αλλάζει η απόφαση μας για αντιπολίτευση μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη.
Μαχητική, απέναντι στις πολιτικές που διαφωνούμε, υπερασπιζόμενοι - μέσα και έξω από τη Βουλή – τους θεσμούς του κράτους δικαίου, τα δικαιώματα των εργαζομένων, το κοινωνικό κράτος, τα δημόσια αγαθά.
Προγραμματική, παραθέτοντας για όλα τα θέματα με την δική μας εναλλακτική και τεκμηριωμένη πρόταση
Υπεύθυνη, γιατί χωρίς κανένα δισταγμό στηρίζουμε ότι είναι θετικό και αναγκαίο όπως κάναμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση».
Προσθέτει ότι «αυτό το πλαίσιο ορίζει και προσδιορίζει την στάση μας και στο θέμα του εκλογικού νόμου.
Έχουμε διατυπώσει, σε ανύποπτο χρόνο, την πρόταση μας και περιμένουμε την κυβερνητική πρόταση την οποία θα αξιολογήσουμε με βάση αυτή την δική μας πρόταση για κλιμακούμενο μικρό bonuς εδρών στο πρώτο κόμμα».
Απαντώντας σε όσους χαρακτηρίζουν το Κίνημα Αλλαγής “κόμμα μπαλαντέρ” , ο Μ. Όθωνας επισημαίνει ότι «η θεωρία ότι το Κίνημα Αλλαγής είναι κόμμα τύπου Γκένσερ έχει τόση σχέση με την πραγματικότητα όση και ο ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα του 2019 έχουμε βρει τον Έλληνα Χέλμουτ Κόλ στο πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα τον Έλληνα Βίλλυ Μπράντ ή Χέλμου Σμίντ!!
Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι διασφαλισμένη από την ομόφωνη απόφαση του Συνεδρίου του.
 Κανείς δεν μπορεί να την αναιρέσει παρά μόνον ένα νέο Συνέδριο».
Αναφορικά με τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και κατά πόσο ισχύει η αρχική δέσμευση για πραγματοποίησή του μέχρι το Δεκέμβριο του 2019 και με ποιο σκοπό, αφού υπενθυμίζει ότι «στο πρόσφατο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής ομόφωνα αποφασίσαμε να προτάξουμε την πολιτική και οργανωτική λειτουργία του νέου φορέα έναντι των αντίστοιχων λειτουργιών όλων των κομμάτων και των σχημάτων που συμμετέχουν σε αυτό», σημειώνει ότι «οι διαδικασίες επομένως στο ΠΑΣΟΚ οφείλουν να πραγματοποιηθούν με τρόπο που ορίζει το πλαίσιο των αποφάσεων του νέου φορέα και μας δεσμεύουν όλους και με στόχο την προσαρμογή της λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ στα νέα δεδομένα.
Το ΠΑΣΟΚ με τις αποφάσεις του συνεδρίου του από το 2015 είχε την πρωτοβουλία για την δημιουργία του νέου φορέα και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας στήριξης του Κινήματος Αλλαγής».
Τέλος, για τη συμπλήρωση σε περίπου δύο εβδομάδες 45 ετών από την ημέρα που ο Ανδρέας Παπανδρέου δημοσιοποίησε την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, ο Μ. Όθωνας αναφέρει ότι «για μας η επέτειος ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ δεν είναι επέτειος μνήμης αλλά χρέος και οδηγός δράσης.
Το φετινό μας ραντεβού λοιπόν στις 3 του Σεπτέμβρη, είναι στη κέντρο του Θεσσαλικού κάμπου στη Λάρισα σε μια από τις περιοχές της Ελλάδας που χτυπά ο παλμός του αγροτικού κόσμου.
Όχι για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε τις ζωογόνες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ που άλλαξαν τη μοίρα του Έλληνα αγρότη και έδωσαν ζωή την ελληνική ύπαιθρο.
Αλλά για να συζητήσουμε με πολιτικά στελέχη, ειδικούς εμπειρογνώμονες αλλά πρωτίστως με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου πως, με παρακαταθήκη και οδηγό αυτές τις πολιτικές, θα δώσουμε ξανά σύγχρονες αποτελεσματικές απαντήσεις για ένα αγροτοδιατροφικό τομέα βασικό πυλώνα στο νέο παραγωγικό μοντέλο ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης