Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντείνεται η πίεση στην ΕΚΤ για μέτρα τον Σεπτέμβριο, λόγω πληθωρισμού στο 1%

Εντείνεται η πίεση στην ΕΚΤ για μέτρα τον Σεπτέμβριο, λόγω πληθωρισμού στο 1%
Στο 1% ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης, μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ
Η περαιτέρω επιβράδυνση που κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη για τον Ιούλιο του 2019, εντείνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη λήψη σημαντικών μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη συνεδρίασης της 12ης Σεπτεμβρίου 2019.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αποδείχθηκαν κατώτερα των προκαταρκτικών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή που αφορά την ενιαία νομισματική ένωση διαμορφώθηκε στο 1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2018, έναντι 1,3% τον προηγούμενο μήνα, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι η επιβράδυνση θα περιοριστεί στο 1,1%.
Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης παραμένει μακριά από τον στόχο της ΕΚΤ (κοντά στο 2%), γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη λήψη μέτρων όπως μείωση επιτοκίων, αγορά ομολόγων, ακόμη και αγορά μετοχών.
Σημειώνεται ότι αγορές και αναλυτές έχουν αυξημένες προσδοκίες για τα μέτρα που θα ανακοινώσει η ΕΚΤ, ειδικά μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Olli Rehn. Παράλληλα, ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων, υποχώρησε στο 0,9% έναντι 1,1% τον Ιούνιο του 2019 και έναντι εκτιμήσεων επίσης στο 0,9%.
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά -0,5%, έναντι ανόδου +0,2% προηγουμένως, την ίδια στιγμή που οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για πτώση της τάξεως οτυ -0,4%
Όσον αφορά το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 1,4% για τον Ιούλιο του 2019, έναντι 1,6% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε μηνιαία βάση σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -0,3%.
Μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η μεγαλύτερη ετήσια άνοδος σημειώθηκε στη Ρουμανία (4,1%) και την Ουγγαρία (3,3%), ενώ αντίθετα η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στην Πορτογαλία (-0,7%).
Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε 15 κράτη-μέλη της ΕΕ, παρέμεινε σταθερός σε 2 και αυξήθηκε σε 11.

Image

Είναι καλή ιδέα η αγορά μετοχών από την ΕΚΤ; Όχι και τόσο, απαντούν οι αναλυτές

Τη στιγμή που οι αγορές διεθνώς αναζητούσαν έναν θετικό καταλύτη για την αναβίωση του ράλι, ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, Olli Rehn θεώρησε σκόπιμο να ρίξει στο τραπέζι την ιδέα της αγοράς μετοχών από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloombrerg, αναλυτές και επενδυτές δεν φαίνονται ενθουσιασμένοι από αυτό το ενδεχόμενο.
«Ελπίζω η ΕΚΤ να μην αρχίσει την αγορά μετοχών», σημειώνει ο Roelof Salomons, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Kempen Capital Management.
«Η αγορά μετοχών είναι πολύ σημαντική για τους επενδυτές, αλλά αντί να βοηθήσει, θα δημιουργήσει μια φούσκα.
Η ΕΚΤ έκανε ήδη ένα λάθος με την αγορά ομολόγων», εξηγεί ο αναλυτής.
Επιφυλακτικός ως προς την αγορά μετοχών από την ΕΚΤ δηλώνει και ο Ulrich Urbahn, στρατηγικός αναλυτής της Berenberg.
Όπως τονίζει, οι αγορές μετοχών από μια κεντρική τράπεζα δεν είχαν αποτέλεσμα στην Ιαπωνία.
Όσον αφορά την Ευρωζώνη, το wealth effect θα είναι περιορισμένο, εκτιμά ο αναλυτής.

Image
Στη συνεδρίαση του Ιουλίου, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ δεσμεύτηκε να εξετάσει μια σειρά μέτρων, όπως η μείωση των επιτοκίων και ένα νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Την ίδια ώρα, τα ευρωπαϊκά equity funds καταγράφουν συνεχείς εκροές από τον Μάρτιο του 2018.
Μόνο από τις αρχές του έτους, οι εκροές ανέρχονται σε 87 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία των Bank of America και EPFR Global.
Σύμφωνα με τον Peter Schaffrik, στρατηγικό αναλυτή της RBC Capital Markets, μολονότι ο Olli Rehn σκέφτεται την αγορά μετοχών, η πλειοψηφία των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τάσσεται κατά αυτής της επιλογής.
Ωστόσο, όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, αναλυτές και επενδυτές είχαν εκφράσει αμφιβολίες και για την πρόθεση της ΕΚΤ να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ύψους 2,9 τρισ. δολ.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης