Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Αύξηση στο δημόσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2019 – Δεν είναι credit negative

Scope: Αύξηση στο δημόσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας το 2019 – Δεν είναι credit negative
Έκθεση της Scope για τη Γαλλία 
Αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας (ΑΑ, σταθερό outlook) αναμένει το 2019 -στο 3,1% του ΑΕΠ, από 2,5% πέρυσι- η Scope Ratings, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί απαραίτητα αρνητική εξέλιξη (credit negative) για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Για το 2020, το έλλειμμα του προϋπολογισμού προβλέπεται από την κυβέρνηση σε 2%, με τον οίκο αξιολόγησης να αναμένει υψηλότερο ποσοστό.
«Ακόμη και αν μια βραχυπρόθεσμη απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους δεν είναι απαραιτήτως μία αρνητική είδηση, οι πόροι θα πρέπει να δαπανηθούν για να προωθήσουν το αναπτυξιακό δυναμικό της χώρας -η ανάπτυξη υπολογίζεται σε μόλις 1,5% το 2019.
Η εστίαση στα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα μπορεί να οδηγήσει σε προκλήσεις της βιωσιμότητας του χρέους μιας χώρας, αν η ανάπτυξη αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία.
Η γαλλική κυβέρνηση υπό τον Πρόεδρο Emmanuel Macron έχει θεσπίσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προσανατολισμένες στην προσφορά για την τόνωση του αναπτυξιακού δυναμικού από το 2017.
Πρόκειται για φορολογικές περικοπές για τους εργοδότες και τους εργαζομένους, μειωμένο δευτερεύον κόστος μισθοδοσίας και μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος που προκαλεί μεγάλη στρέβλωση.
Η γαλλική οικονομία θα μπορούσε να επωφεληθεί από υψηλότερα ελλείμματα τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα εάν:
i) η δημοσιονομική πολιτική συμβάλλει στη μείωση της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης (ο λόγος μεταξύ του ποσού του φόρου που καταβάλλεται από τον μέσο εργαζόμενο και του αντίστοιχου κόστους εργασίας στον εργοδότη) και
ii) οι δαπάνες χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση παραγωγικών επενδύσεων.
Η παρακολούθηση των επιπτώσεων των φορολογικών περικοπών στη φορολογική επιβάρυνση είναι απλή, αλλά η εκτίμηση του αντίκτυπου των πρόσθετων δαπανών για επενδύσεις αφήνει αρκετό περιθώριο ερμηνείας.
Παρότι η τόνωση της δημιουργίας θέσεων εργασίας παραμένει σημαντική, δεδομένης της επίμονα υψηλής ανεργίας των νέων και της διαρθρωτικής ανεργίας, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των επενδύσεων στη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη, δεδομένου ότι τα οφέλη από την εκπαίδευση υλοποιούνται μόνο μακροπρόθεσμα.
Αν η κυβέρνηση τηρήσει την υπόσχεσή της να επενδύσει σε προγράμματα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία προάγουν μακροπρόθεσμη και βιώσιμη ανάπτυξη, θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων παρά την προσωρινή δημοσιονομική επιδείνωση.
Ταυτόχρονα, οι αρχές έχουν αρχίσει να διερευνούν νέες πηγές εσόδων για τη σταθεροποίηση του προϋπολογισμού.
Μεταξύ αυτών, ο ψηφιακός φόρος για τις μεγάλες επιχειρήσεις (με αναμενόμενα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ το 2019)», σχολιάζει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης