4 + 1 προκλήσεις για τον Τσίπρα στον δρόμο της πολιτικής σύγκρουσης με τον Μητσοτάκη

4 + 1 προκλήσεις για τον Τσίπρα στον δρόμο της πολιτικής σύγκρουσης με τον Μητσοτάκη
Κάθε άλλο παρά εύκολο και ανώδυνο θα πρέπει να θεωρείται το πολιτικό restart του ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να κινείται με τον «αέρα» της μεγάλης νίκης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Αέρας που της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά άνετα και απρόσκοπτα στην υλοποίηση του σχεδιασμού και του προγράμματος της.
Και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι κινείται (και ότι θα κινείται για πολύ καιρό ακόμα) χωρίς να έχει απέναντι της κάποιον ισχυρό αντιπολιτευτικό λόγο.
Πράγματι ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει (αν και δεν έχει περάσει ούτε ενάμιση μήνας από τις κάλπες) να μην έχει «πατήματα» και βηματισμό.
Και μπορεί αυτό να δικαιολογείται από την εκλογική ήττα αλλά το 31,5% της κάλπης δεν αφήνει περιθώρια ούτε για ολιγωρία ούτε για εσωστρέφεια.
Ο κ.Τσίπρας έχει μπροστά του μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες πρέπει να κερδίσει προκειμένου όχι μόνο να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη αλλά και για να καταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ μόνιμο πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις.
Πρώτη πρόκληση είναι το 31,5% που έλαβε στις εκλογές να «αποτυπωθεί» στη δυναμική του κόμματος και στη διείσδυση του στην κοινωνία (πανεπιστήμια, συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοκ)
Κάτι που συνεπάγεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να γίνει ένα ελκυστικό πολιτικό κόμμα.
Δεύτερη πρόκληση, σε άμεση συνάρτηση με την πρώτη, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό το πολιτικό του στίγμα, τον πολιτικό του λόγο, το πολιτικό του πρόγραμμα.
Να πει δηλαδή στους πολίτες που στέκεται πολιτικά, ποια είναι η στόχευση του, ποιες είναι οι προτεραιότητες του, ποιοι θα ωφεληθούν από αυτές και το πώς όλα αυτά θα τα επιτύχει.
Θα πρέπει δηλαδή να πείσει και να κερδίσει τους πολίτες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η τρίτη πρόκληση δεν είναι άλλη από το πώς θα γίνει το περίφημο «άνοιγμα» του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.
Διότι χωρίς αμφιβολία οι εξελίξεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και την φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ.
Για παράδειγμα ο στόχος είναι να εξελιχθεί σε ένα κεντρώο κόμμα ή να επιχειρήσει τη διεύρυνση του διατηρώντας το αριστερό και ριζοσπαστικό του προφίλ;
Ερωτήματα που δεν έχουν εύκολες απαντήσεις.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το restart του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα μεγάλο «στοίχημα» για τον Αλέξη Τσίπρα.
Αν και κανείς δεν θέλει μια «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, ο απώτερος στόχος είναι η άλλοτε εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Και κάπου εδώ εμπλέκεται και η τέταρτη πρόκληση, η οποία έχει να κάνει με την πολιτική αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με το Κίνημα Αλλαγής και με το ποιος από τους δύο θα καταφέρει τελικά να εκφράσει και να κερδίσει τον προοδευτικό ψηφοφόρο.
Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί ως ο δεύτερος πόλος του πολιτικού συστήματος, το ΚΙΝΑΛ διατηρεί δυνάμεις γύρω από το 8% και έχει ένα πιστό ακροατήριο που σε μεγάλο βαθμό συσπειρώνεται γύρω και από τα έντονα αρνητικά συναισθήματα κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Εάν ο Τσίπρας καταφέρει να «κερδίσει» το ποσοστό αυτό, θα έχει βάλει τις βάσεις για την δυναμική επάνοδο του στην πολιτική σκηνή.
Και οι τέσσερις αυτές παράμετροι επί της ουσίας αναδεικνύουν την εξής μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας.
Να δημιουργήσει ένα κόμμα που δεν είναι διάττοντας αστέρας και προϊόν συγκυρίας αλλά ένα κόμμα με ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία και με πολιτικό λόγο ικανό να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών.
Και σε αυτήν την προσπάθεια κρίσιμο ρόλο πέρα από το αφήγημα, έχει και ποιοι είναι αυτοί που το εκφράζουν.

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Σπύρος Χριστόπουλος

BREAKING NEWS