Fitch: Η κατάρρευση του πέσο αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής

Fitch: Η κατάρρευση του πέσο αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας της Αργεντινής
Νέα έκθεση της Fitch Ratings για την Αργεντινή
Η συνεχόμενη υποτίμηση του πέσο (έναντι του δολαρίου ΗΠΑ) αυξάνει την πιθανότητα χρεοκοπίας για την Αργεντινή, επαναλαμβάνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, η οποία υποβάθμισε στις 16/8/2019 την ταλανιζόμενη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Εκτός από την Αργεντινή, την Αγκόλα και την Τουρκία το 2018, υπήρξαν 13 περιπτώσεις από το 2000 νομισμάτων αναδυόμενων αγορών που υποτιμήθηκαν κατά 30% ή περισσότερο σε ετήσια βάση.
Η Fitch έχει καταγράψει 14 χρεοκοπίες σε ξένο νόμισμα (FC) από το 2001.
Σε οκτώ περιπτώσεις, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα στην επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητας», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος, αναφερόμενος και στο παράδειγμα της Ρωσίας το 1998.
Την περασμένη Παρασκευή, η Fitch προχώρησε στην υποβάθμιση της αξιολόγησης της Αργεντινής σε «CCC», λόγω της αυξανόμενης πολιτικής αβεβαιότητας μετά τις προκριματικές εκλογές και την αναμενόμενη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος που αυξάνει την πιθανότητα πτώχευσης ή αναδιάρθρωσης του χρέους της χώρας της νότιας Αμερικής.
Η συντριπτική νίκη του συνδυασμού της αντιπολίτευσης για την προεδρία υπό τον Alberto Fernandez στις προκριματικές εκλογές της Κυριακής κατήγαγε ευρεία νίκη, επιφέροντας ένα ισχυρό πλήγμα στις πιθανότητες επανεκλογής του Macri στις εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, και προκάλεσε φόβους στις οικονομικές αγορές ότι η Αργεντινή μπορεί να επανέλθει στις παρεμβατικές οικονομικές πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Αυτό οδήγησε στην κατάρρευση του Pesso, την πτώση του χρηματιστηρίου της Αργεντινής καθώς και της αύξησης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων της χώρας, γεγονός που αποτελεί σημαντική απόκλιση στις προσπάθειες μακροοικονομικής σταθεροποίησης και στις κυριότερες συνθήκες χρηματοδότησης.
Αυτές οι δυσμενείς εξελίξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν βραχυπρόθεσμα τη ρευστότητα της κυβέρνησης και να ενισχύσουν τους κινδύνους εξυπηρέτησης του χρέους.
Τα πρωταρχικά αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν αυξημένες πιθανότητες για αλλαγή στην κυβέρνηση και τη νίκη από το εισιτήριο της αντιπολίτευσης Alberto Fernandez και πρώην προέδρου Cristina Fernandez de Kirchner στις εκλογές του Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Fitch, ένα τέτοιο σενάριο αυξάνει τους κινδύνους διακοπής από τη στρατηγική πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης του Mauricio Macri, η οποία καθοδηγείται από ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ.
Στην προεκλογική εκστρατεία μέχρι στιγμής, ο Fernandez αμφισβήτησε βασικά στοιχεία της τρέχουσας στρατηγικής πολιτικής και υποστήριξε κάποια μορφή επαναδιαπραγμάτευσης του προγράμματος του ΔΝΤ, ενώ το ιστορικό της Kirchner ως πρόεδρος της περιόδου 2007-2015 δείχνει παρόμοια κλίση.
Η Fitch δεν αποκλείει τη μετατόπιση του πολιτικού προσανατολισμού της αντιπολίτευσης ή άλλων εξελίξεων που μειώνουν τους κινδύνους ασυνέπειας της πολιτικής, αλλά πιστεύει ότι η αξιοπιστία της πολιτικής και η πρόσβαση στην αγορά θα μπορούσαν να εξακριβωθούν σοβαρά λόγω των ασθενών οικονομικών συνθηκών, του υψηλού δημόσιου χρέους και του πληθωρισμού.
Σύμφωνα με την Fitch, τόσο η χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους όσο και ο κίνδυνος αφερεγγυότητας έχουν αυξηθεί.
Παρά τις σημαντικές εκταμιεύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος SBA του ΔΝΤ το 2019 και άλλου δανεισμού μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του έτους, θα μπορούσε να προκύψει ένα χρηματοοικονομικό κενό εάν η Αργεντινή δεν μπορέσει να προχωρήσει σε roll over των ομολόγων της, εκ των οποίων το 50% είναι αποτιμημένο σε δολάρια ΗΠΑ και τα τρία τέταρτα ωριμάζουν μέχρι το τέλος του 2019.
Οι πιέσεις χρηματοδότησης θα μπορούσαν να ενταθούν ξεκινώντας το 2020, όταν η Αργεντινή θα πρέπει να στραφεί στις αγορές για να χρηματοδοτήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, καθώς οι εκταμιεύσεις του ΔΝΤ ολοκληρώνονται.
Οι αποπληρωμές ξένων ομολόγων θα αυξηθούν από το 2021.
Η μείωση των δημοσιονομικών στόχων θα αυξήσει τις ανάγκες χρηματοδότησης και θα περιπλέξει περαιτέρω την ικανότητα χρηματοδότησης.
Τόσο η μετακύλιση όσο και η νέα χρηματοδότηση θα μπορούσαν να είναι δύσκολες εάν οι τοπικές και οι εξωτερικές συνθήκες δανεισμού δεν βελτιωθούν σημαντικά από τα τρέχοντα επίπεδα τάσης μετά την αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου σε περίπου 1.700 μονάδες βάσης από κάτω των 900 την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι κίνδυνοι βιωσιμότητας του χρέους έχουν επίσης αυξηθεί με την πρόσφατη απότομη υποτίμηση του συναλλάγματος (σχεδόν το 80% του χρέους είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα) και μεγαλύτερο περιθώριο για επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και δημοσιονομική απόκλιση.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι στο πλαίσιο της SBA έχουν επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά η σύνθεση της προσαρμογής υπογραμμίζει τους κινδύνους ολίσθησης που αυξάνονταν ακόμη και πριν από το πρόσφατο μακροοικονομικό σοκ.
Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης του ελλείμματος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής μέσω της πραγματικής διάβρωσης των δαπανών λόγω του υψηλού πληθωρισμού (που θα καταστεί δυσκολότερο και θα μπορούσε να αναστρέψει λόγω αναδρομικής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής) και των εφάπαξ κεφαλαίων.
Οι φόροι επί των εξαγωγών δεν πληρούν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ οι ομοσπονδιακές συλλογές φόρων και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης συνεχίζουν να μειώνονται δραστικά σε πραγματικούς όρους στα τελευταία στοιχεία για τον Ιούλιο (-8% σε ετήσια βάση) και η τάση αυτή θα μπορούσε να ενταθεί εν μέσω περαιτέρω επιδείνωσης της ανάπτυξης άποψη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS