Μείωση ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και γενναία αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες προτείνουν επενδυτικοί οίκοι στον Χατζηδάκη

Μείωση ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ και γενναία αναδιάρθρωση δανείων από τις τράπεζες προτείνουν επενδυτικοί οίκοι στον Χατζηδάκη
Με τη μείωση του ΦΠΑ μειώνονται τα έσοδα στο δημόσιο, αλλά αυξάνονται τα έσοδα στον ισολογισμό της ΔΕΗ
(upd) Μείωση του ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ με στόχο να αυξηθεί έμμεσα το περιθώριο εσόδων της εταιρείας σε συνδυασμό με γενναία αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες, προτείνουν στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι τον έχουν συναντήσει.
Ενώ η τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,2 δισ. ευρώ νομοτελειακά θα υλοποιηθεί και θα αντληθούν 450 εκατ. ευρώ και ο σχεδιασμός για την πώληση του ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ (διανομή δικτύου), αποτελούν έναν πιο μεσοπρόθεσμο στόχο, η ΔΕΗ χρειάζεται άμεσες παρεμβάσεις για να τονωθούν τα έσοδά της.
Δύο τέτοιες λύσεις θα ήταν:
Πρώτον, να μειωθεί με κυβερνητική απόφαση o ΦΠΑ στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Με τη μείωση του ΦΠΑ μειώνονται τα έσοδα στο δημόσιο, αλλά αυξάνονται τα έσοδα στον ισολογισμό της ΔΕΗ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια έμμεση αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ.
Δεύτερον, να υπάρξει μια γενναία αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγήσει οι τράπεζες στη ΔΕΗ.
Τα συνολικά δάνεια μαζί με τους ευρωπαϊκούς φορείς προσεγγίζουν περίπου τα 3,8-4 δισ. ευρώ.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ θα μπορούσε να ξεκινήσει έναν νέο γύρο διαπραγμάτευσης, παρά την αρχική αρνητική αντίδραση των τραπεζών.

ΔΕΗ: Νέος CEO ο Γ. Στάσσης - «Θα αγωνιστώ για τη θέση της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας»

Την εκλογή του Γιώργου Στάσση στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των μετόχων της εισηγμένης.
Επίσης, εγκρίθηκε η εκλογή των πέντε νέων μελών στο διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ.
Ο κ. Στάσσης δήλωσε ότι θα αγωνιστεί με πάθος, ώστε η ΔΕΗ να δραστηριοποιείται επί ίσοις όροις στην ενεργειακή αγορά.
Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος της ΔΕΗ, Εμ. Παναγιωτάκης στην τελευταία ομιλία του ενώπιων των μετόχων, έκανε λόγο για λαμπρές προοπτικές της ΔΕΗ, παρά τα πρόσκαιρα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Ο κ. Παναγιωτάκης άφησε αιχμές κατά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τονίζοντας ότι η ΔΕΗ κάθε άλλο παρά στα πρόθυρα της κατάρρευσης είναι.
«Λυπάμαι πολύ και ανησυχώ όταν ακούγονται παρόμοιες δηλώσεις», τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Πέραν από την Pimco και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ

Ενώ το σχήμα Pimco – Qualco εδώ και ένα χρόνο έχει πλήρως προετοιμαστεί για την τιτλοποίηση των 2,2 δισεκ. ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς την ΔΕΗ….νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση έχει δείξει η αμερικανική J P Morgan και η Ιαπωνική Nomura.
Βέβαια από ότι φαίνεται το σχήμα Pimco και Qualco ζητάει να ομογενοποιηθεί όλη η τιτλοποίηση ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία και να ολοκληρωθεί μέσα στον Σεπτέμβριο 2019.
Από την τιτλοποίηση θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν 400-450 εκατ ενισχύοντας σημαντικά την ρευστότητα της ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ η J P Morgan και η Nomura προτείνουν τμηματοποίηση της τιτλοποίησης να σπάσει δηλαδή σε ανεξόφλητες και ενήμερες υποχρεώσεις καθώς όπως υπολογίζουν θα μπορούσε η ΔΕΗ να συγκεντρώσει έως και 50 εκατ περισσότερα από την ομογενοποίηση της τιτλοποίησης.
Ωστόσο εάν αποφασιστεί να υπάρξει τμηματική τιτλοποίηση θα είναι αδύνατο να υπάρξουν προσφορές άμεσα θα απαιτηθεί χρόνος για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Η αλήθεια πάντως είναι ότι η πρόταση της Pimco είναι άμεσα υλοποιήσιμη για την τιτλοποίηση της ΔΕΗ.
Εν τω μεταξύ το σχέδιο για τον ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή την πώληση στρατηγικού ποσοστού σε επενδυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με μεγάλη προσοχή αφενός γιατί θα πρέπει να ξεκινήσει από την ΔΕΗ μια διαδικασία αποτίμησης και στρατηγικής απόφασης για το εάν θα συμπεριληφθούν και άλλα περιουσιακά στοιχεία στην ιδιωτικοποίηση.
Με βάση την σημερινή του χρηματοοικονομική εικόνα το μέγιστο που θα μπορούσε να επιτευχθεί για το 51% του ΔΕΔΔΗΕ είναι 120 εκατ.
H κυβέρνηση θα ήθελε να υπάρξει μια γενναία επαναδιαπραγμάτευση της ΔΕΗ με τις δανείστριες τράπεζες ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση δανείων αλλά κάτι τέτοιο προσκρούει στην άρνηση των τραπεζών.

Υποσημείωση

Φαίνεται ότι το υπουργείο Ενέργειας δεν βλέπει με θετική ματιά τις κινήσεις συγκεκριμένου έλληνα επιχειρηματία με ισχυρή παρουσία στην ενέργεια.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS