Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed, στο +0,19% ο Dow - Νέα αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων ΗΠΑ

Οριακές μεταβολές στη Wall με το «βλέμμα» στη Fed, στο +0,19% ο Dow - Νέα αντιστροφή της καμπύλης ομολόγων ΗΠΑ
Στην Ιταλία, ο πρόεδρος Mattarella πιέζει για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης
(upd) Με οριακές μεταβολές και μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα (22/8/2019) οι δείκτες της Wall Street, μετά από μια νευρική συνεδρίαση, με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στις κεντρικές τράπεζες, καθώς η νέα αντιστροφή στην καμπύλη ομολόγων ΗΠΑ εντείνει περαιτέρω τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.
Τα «βλέμματα» στρέφονται ειδικότερα στην ετήσια συνάντηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed) στο Jackson Hole, με τον πρόεδρο της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell, να αναμένεται να δώσει ομιλία αύριο (23/8).
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,19% κι έκλεισε στις 26.252,24 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,05% στις 2.922,95 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με απώλειες 0,36%, στις 7.991,39 μονάδες.

Image

Οι δείκτες της Wall Street είχαν ανοίξει με ήπια άνοδο, ωστόσο, γρήγορα έχασαν τα κέρδη τους, καθώς η καμπύλη αποδόσεων των ομολόγων ΗΠΑ αντιστράφηκε εκ νέου, για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να ξεπερνά εκείνη του 10ετούς -σε ένα ακόμη «καμπανάκι» για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ.
Image
Νευρικότητα στην αγορά των αμερικανικών ομολόγων πυροδότησαν οι δηλώσεις δυο κορυφαίων στελεχών της Fed, που έδειξαν να διαφωνούν με περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων.
Η πρόεδρος της Fed του Κάνσας, Esther George, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα δεν έπρεπε να είχε μειώσει τα επιτόκια τον περασμένο μήνα, τονίζοντας ότι, κατά την άποψή της, δεν απαιτούνταν από τις παρούσες συνθήκες.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed της Φιλαδέλφεια, Patrick Harker, εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει λόγος για νέα μείωση των επιτοκίων από τη Fed.
Αργότερα, ο πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Robert Kaplan, δήλωσε ότι θα ήθελε να αποφευχθεί μια νέα μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο του 2019, διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι εάν χρειαζόταν κάτι τέτοιο, θα το έβλεπε με «ανοιχτό μυαλό».
Χθες, η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημοσίευσε τα πρακτικά από τη συνεδρίαση του Ιουλίου, κατά την οποία είχε προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης.
Σύμφωνα με τα πρακτικά, η τράπεζα επιθυμεί να παραμείνει ευέλικτη στην εφαρμογή των αλλαγών της που σχετίζονται με τη νομισματική πολιτική.
Τα πρακτικά έδειξαν ότι τα στελέχη της Fed ήταν βαθιά διχασμένα σχετικά με το αν έπρεπε ή όχι να μειώσουν τα επιτόκια.
Δύο μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) ήταν υπέρ μιας μεγαλύτερης περικοπής στα επιτόκια, για να βοηθήσει την άνοδο του πληθωρισμού, ενώ άλλα μέλη δεν επιθυμούσαν καμία απολύτως αλλαγή.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα προβεί σε μία περαιτέρω μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, με τις πιθανότητες να διαμορφώνονται στο 93,5%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.
Το φετινό συμπόσιο της Fed πραγματοποιείται εν μέσω ανησυχιών για ύφεση, κυρίως λόγω του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Εν τω μεταξύ, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ μειώθηκαν περισσότερο από ό,τι αναμενόταν την περασμένη εβδομάδα, κατά 12.000, υποδηλώνοντας ότι η αμερικανική αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή, παρά την επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας και τις ανησυχίες για ύφεση.
Ωστόσο, η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου των ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Αύγουστο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια.
Ειδικότερα, ο ΡΜΙ της Markit για τον κλάδο της μεταποίησης διαμορφώθηκε στις 49,9 μονάδες τον Αύγουστο, από 50,4 τον προηγούμενο μήνα.

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Dow Jones:
Image

Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του S&P 500:
Image
Οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι και χαμένοι του Nasdaq:
Image
Πιέσεις στις ευρωαγορές

Με απώλειες έκλεισαν, νωρίτερα, τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των πρακτικών από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ το ενδιαφέρον παραμένει στραμμένο στην πολιτική κρίση της Ιταλίας και στο Brexit.
Τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος μετά τη νέα αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων των ΗΠΑ, που ενέτεινε περαιτέρω τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,4% κι έκλεισε στις 374,29 μονάδες.

Image

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,47% στις 11.747,04 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,87% στις 5.388,25 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 0,14% στις 20.816,99 μονάδες.
Την ίδια ώρα, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 1,05% κι έκλεισε στις 7.128,18 μονάδες, δεχόμενος πιέσεις από την ισχυρή άνοδο της στερλίνας.
Η στερλίνα ανήλθε σήμερα σε υψηλό τριών εβδομάδων, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Angela Merkel, ότι μπορεί να υπάρξει λύση στο θέμα του backstop έως τις 31 Οκτωβρίου 2019, την καταληκτική ημερομηνία για το Brexit.

Image
Όπως προκύπτει από τα πρακτικά της ΕΚΤ, ένα πακέτο δράσης το οποίο θα συνδυάζει τις μειώσεις επιτοκίων και τις αγορές περιουσιακών στοιχείων, έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από μεμονωμένες δράσεις.
Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή της η ΕΚΤ περιλαμβάνουν τις μειώσεις επιτοκίων, την αγορά περιουσιακών στοιχείων και τις αλλαγές στο guidance για τα επιτόκια.
Εν τω μεταξύ, τις ελπίδες για τη λήψη μέτρων στη Γερμανία μετρίασε η κεντρική τράπεζα της χώρας, Bundesbank, η οποία δήλωσε σήμερα πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ανάγκη για δημοσιονομική τόνωση.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, άνοδο κατέγραψε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο του 2019, με τα στοιχεία της Markit να αποδεικνύονται καλύτερα σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στην Ιταλία, κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις προκειμένου να διαπιστωθεί αν μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Giuseppe Conte, και την κατάρρευση της κυβέρνησης Salvini – Di Maio μπορεί να σχηματιστεί μια ισχυρή κυβέρνηση από την παρούσα Βουλή ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε λιγότερο από 2 χρόνια και πάλι σε εκλογές το ερχόμενο φθινόπωρο.
Άνοδο 1% σημείωσαν οι τραπεζικές μετοχές, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη κινήθηκαν υψηλότερα.

Ανοδικά οι αποδόσεις των ομολόγων στην Ευρωζώνη

Ανοδικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, με εξαίρεση την Ιταλία, μετά τα θετικά στοιχεία για την οικονομία του νομισματικού μπλοκ.
Ο τομέας των υπηρεσιών της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε, αλλά η μεταποιητική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για έβδομο συνεχόμενο μήνα, αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων υποχωρούν, εν μέσω προσδοκιών σχηματισμού νέας κυβέρνησης σύντομα.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου ανήλθε στο -0,641%, από -0,673% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας ενισχύθηκε στο 0,184%, από 0,130%, ενώ του αντίστοιχου ισπανικού ανήλθε στο 0,155%, από 0,102%.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας υποχώρησε στο 1,332%, από 1,337% χθες.

Image
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS