Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι θα προτείνουν οι φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Οι προτάσεις των τραπεζών για καλύτερα αποτελέσματα

Τι θα προτείνουν οι φορείς για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό - Οι προτάσεις των τραπεζών για καλύτερα αποτελέσματα
Μέσα Σεπτεμβρίου θα κατατεθούνοι προτάσεις προς έγκριση από τους θεσμούς
Φουλάρουν τις μηχανές τράπεζες και επιμελητήρια προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους σχετικά με τις αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι αλλαγές αυτές εκτιμάται πως θα καταφέρουν να προσελκύσουν στη συγκεκριμένη πλατφόρμα αρκετές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι εκείνες οι οποίες έχουν τον πιο σκληρό πυρήνα χρέους  τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο.
Στις 16 Σεπτεμβρίου που οι θεσμοί θα είναι παρόντες και θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την τέταρτη μεταμνημονιακή έκθεση, οι φορείς, τράπεζες και επιμελητήρια, θα έχουν έτοιμες τις προτάσεις τους σε ότι αφορά τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.
Οι προτάσεις αυτές θα συζητηθούν με τους θεσμούς και επειδή το πλαίσιο είναι μνημονιακό, οι θεσμοί θα είναι και αυτοί που θα δώσουν και το τελικό ok  για το τι μπορεί να αλλάξει επί της διαδικασίας ώστε αυτή να απλουστευτεί και να προσελκύσει και άλλους όσες το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις.
Οι προτάσεις που θα κατεθούν από τους φορείς θα αναπτύσσουν δύο νέες σημαντικές παραμέτρους που θα αλλάξουν το εξωδικαστικό συμβιβασμό:

- Tα βασικά κριτήρια που θα υποστηρίξουν έναν αλγόριθμο για κούρεμα οφειλών σε τράπεζες και δημόσιο. Ο αλγόριθμος αυτός θα χρησιμεύσει ώστε να αναπτυχθεί ένα software που θα κουρεύει τις οφειλές χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση και επομένως χωρίς ο ιδιωτικός ή ο δημόσιος υπάλληλος να κινδυνεύει δυνητικά με απιστία.
Τα κριτήρια μένει να αξιολογηθούν από την κυβέρνηση και τους δανειστές για να προσαρμοστούν σε μια ρουτίνα την οποία θα υιοθετήσει το νέο σύστημα του εξωδικαστικού που εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο στο τέλος του Σεπτεμβρίου

-Την απλούστευση της διαδικασίας με λιγότερα δικαιολογητικά (ήδη έχουν μειωθεί σε 11 από 27) θεωρούνται ωστόσο και πάλι πολλά.

Προκειμένου να γίνει αυτό θα πρέπει να λαμβάνονται ευκολότερα οι πιστοποιήσεις και να γίνει πιο τυποποιημένο το πλάνο βιωσιμότητας της επιχείρησης. Μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να μειώσει και το κόστος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις για την υποστήριξη της διαδικασίας σε ειδικά γραφεία.
Ολα τα παραπάνω θα έρθουν να συμπληρωθούν από αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα που θα διενεργήσει το Υπουργείο Ανάπτυξης σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις όπως ήδη έχει προαναγγελθεί.
Η διαδικασία μείωσης του ιδιωτικού χρέους είναι μείζωνος σημασίας για να μπορέσουν να επαναναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις αλλά και προκειμένου να καταφέρει να δράσει αποτελεσματικότερα η δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων σημειώνουν έγκυροι παράγοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης