Κίνα και πωλήσεις fund μέσω BofA, HSBC παρέσυραν τράπεζες έως -6% και ΧΑ -1,60% στις 831 μον. χαμηλά ο πήχης για Moody's - Προσοχή την νέα εβδομάδα

Κίνα και πωλήσεις fund μέσω BofA, HSBC παρέσυραν τράπεζες έως -6% και ΧΑ -1,60% στις 831 μον. χαμηλά ο πήχης για Moody's - Προσοχή την νέα εβδομάδα
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,54%, χάνοντας όλα τα χθεσινά του κέρδη - Ισχυρές πιέσεις σε Alpha Bank -5,86%
(upd18) Ισχυρές τραπεζικές πιέσεις καταγράφηκαν στην χρηματιστηριακή αγορά, με επίκεντρο τις απώλειες -5,86% στην δεικτοβαρή Alpha Bank με χαμηλό ημέρας -9,31%, ενώ στις δημοπρασίες οι υπόλοιπες τράπεζες περιόρισαν τις απώλειες με τις συναλλαγές να παραμένουν σε μέτρια επίπεδα.
Να σημειωθεί ότι η επιβολή δασμών της Κίνας 75 δισεκ. δολαρίων, σε αμερικανικά προιόντα προκάλεσε νευρικότητα στις διθνείς αγορές επηρεάζοντας έτσι και το εύθραυστο κλίμα στην ρηχή ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Εν τω μεταξύ πωλητές σήμερα στις τράπεζες είναι η Bank of America Merill Lynch και η HSBC ειδικά σε Alpha bank και Eurobank.
Με βάση πληροφορίες αμερικανικό fund πουλάει τράπεζες ενόψει και της αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI στις 27 Αυγούστου.

Επίσης εάν σήμερα 23/8 η Moody's δεν αναβαθμίσει τις προοπτικές της Ελλάδος σε θετικές από ουδέτερες και με δεδομένες τις εκροές λόγω MSCI στις 27 Αυγούστου και τα στάσιμα κέρδη α΄ 6μήνου των τραπεζών... η επόμενη εβδομάδα χρήζει προσοχής το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης και έχοντας απομακρυνθεί από την πρώτη ισχυρή αντίσταση την ζώνη των 850-860 μονάδων..
Ειδικότερα, στις τράπεζες, καταγράφηκαν ισχυρές πιέσεις ενδοσυνεδριακά ενώ στις δημοπρασίες περιόρισαν τις απώλειες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -5,86% και ακολούθησαν Eurobank -2,99% με χαμηλό ημέρας -6,12%, Πειραιώς -1,79% με χαμηλό ημέρας -9,18%, Εθνική -1,47% με χαμηλό ημέρας -7,12% ενώ η Attica Bank υποχώρησε στο -3,57%.
Επίσης, πιέσεις ασκήθηκαν στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, όπως ΔΕΗ -4,18%, Jumbo -3,76%,Ελλάκτωρ -3,56%...
Το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στην σημερινή αναβάθμιση της Moody’s  – κατά το πιθανότερο σενάριο – στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από ουδέτερες σε θετικές.
Να σημειωθεί ότι δεν αναμένεται αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος αλλά μόνο των προοπτικών της.
Σύμφωνα, με την δημοσίευση έκθεσης της Moody’s αναφέρεται στη αβεβαιότητα των μεσοπρόθεσμων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και πως το πιστωτικό προφίλ στηρίζεται από μία μέτρια δυναμική της ανάπτυξης.
Σημειώνεται ότι η Fitch δεν αναβάθμισε τις προοπτικές στις 2 Αυγούστου αλλά η Moody’s αναμένεται στις 23 Αυγούστου να υλοποιήσει την κίνηση της.
Την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 27 Αυγούστου θα εκτελεστούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στους δείκτες MSCI, όπου αναμένονται εκροές έως 30 εκατ. ευρώ  από το ελληνικό χρηματιστήριο λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας.
Επίσης, στις 29 Αυγούστου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2019 της Εθνικής και της Alpha Bank ενώ στις 30 Αυγούστου της Πειραιώς και της Eurobank
Εν τω μεταξύ, θετικά ήταν τα μηνύματα ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό ταξίδι του πρωθυπουργού με την ελπίδα να συνεχιστεί το ίδιο κλίμα στο Βερολίνο και στη Χάγη που θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες όπου θα προσπαθήσει την γερμανίδα Καγκελάριο A. Merkel να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από 3,5% σε 2,5% ή 3%. .
Από την άλλη, ενδείξεις ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο ισχυρή όσο εμφανίστηκε αρχικά, άφησαν τόσο ο επικεφαλής της Lega, Matteo Salvini όσο και ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Luigi Di Maio ενώ προθεσμία 5 ημερών, έως την ερχόμενη Τρίτη 27/8 έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης
Αυτό αποδεικνύεται και από την πορεία των ιταλικών ομολόγων, που κινούνται σταθεροποιητικά με το 10ετές στο 1,31% και το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,95% πλησίον στο ιστορικό χαμηλό 1,938%.
Στα CDS το ελληνικό διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης και της Αργεντινής που βρέθηκε στο επίκεντρο στις 2781 μονάδες βάσης από 2842 μονάδες βάσης.

 Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,66% και τον Γενικό Δείκτη +0,17%
Λίγο μετά της 15:30 κοριφώθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα  στην Πειραιώς -9,18%, Alpha Bank -9,31% .. και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -7,53% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη στο -2,79%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε ΄στις 690,83 μονάδες με πτώση -3,54%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,60% στις 831 μονάδες έχοντας υψηλό στις 848,39 μονάδες και χαμηλό στις 821,68 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 54,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 29,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,1 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 709 χιλ. ευρώ και όγκου 75 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΠΑΠ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 831 μονάδες πλησίον της πρώτης στήριξης των 830 μονάδων και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 800 μονάδων ενώ έχει απομακρυνθεί από την πρώτη ισχυρή αντίσταση την ζώνη των 850-860 μονάδων και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 900 μονάδες.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε  στις 690 μονάδες, στην ζώνη της πρώτης στήριξης των 680 -690 μονάδων και ακολουθούν οι 650 μονάδες ενώ έχει απομακρυνθει από την πρώτη αντίσταση την ζώνη των 700-720 μονάδων και ακολουθούν οι 750 και οι 800 μονάδες

Τραπεζικά νέα

Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες στις 29 και 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση τους σχεδιασμούς η Εθνική και η Alpha bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 29 Αυγούστου και η Πειραιώς και Eurobank στις 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση ενδείξεις τα συμπεράσματα του α΄ 6μήνου 2019 στις  οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνοψίζονται στα εξής
1)Με όρους τελικών αποτελεσμάτων το β΄ τρίμηνο θα είναι σχεδόν επανάληψη του α΄ τριμήνου 2019.
Π.χ. η Eurobank πέτυχε κέρδη 19,7 εκατ το α΄ τρίμηνο και οι επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο θα είναι παραπλήσιες.
2)Τα επαναλαμβανόμενα – τακτικά – κέρδη θα εμφανίσουν σημάδια σταθεροποίησης εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχει κόπωση στο σύστημα.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ κάνουν μεγάλη ζημία στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών καθώς τα περισσότερα από τα 98 δισεκ., υγιή δάνεια συνδέονται με το Euribor 3 μηνών.
Το margin μειώνεται στις τράπεζες όπως και το NII το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Η αύξηση των προμηθειών είναι πλέον οριοθετημένη δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αυξήσεις ενώ και στις καταθέσεις τα επιτόκια επειδή είναι πολύ χαμηλά δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
3)Κάποιες τράπεζες π.χ. η Εθνική θα εμφανίσουν αύξηση από τα έκτακτα έσοδα δηλαδή από τα ομόλογα τα οποία όμως δεν είναι επαναλαβανόμενα.
Και η Alpha bank θα έχει αύξηση και χαμηλές επιδόσεις η Πειραιώς λόγω μικρότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
4)Να σημειωθεί ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω όσο επιλύεται το ζήτημα των NPEs καθώς οι τράπεζες λιγιστικοποιούν τόκους από προβληματικά δάνεια που δεν εισπράττουν.
5)Με βάση ενδείξεις η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη μεταξύ 40-46 εκατ η Πειραιώς 40 εκατ – χωρίς τα έκτακτα – η Alpha bank περίπου 65 εκατ και η Εθνική 75 εκατ με αυξημένα έκτακτα.

Η επικαιρότητα

Θετικά αποτιμούν το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου και ευελπιστούν ότι το ίδιο κλίμα θα επικρατήσει στο Βερολίνο και στη Χάγη που θα ταξιδέψει τις επόμενες ημέρες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε από το Παρίσι με σημαντικά μηνύματα στις «αποσκευές» του ενώ η συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο έγινε σε πολύ καλό κλίμα
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον Γάλλο πρόεδρο για τη νέα αρχιτεκτονική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, τον ενιαίο προϋπολογισμό.
Στο τραπέζι τέθηκε η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, οι κοινές δράσεις στους τομείς της άμυνας, του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής ενώ ο έλληνας πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα.
Προθεσμία 5 ημερών, έως την ερχόμενη Τρίτη 27/8 έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να διαβουλευτούν και να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ προχωρούν οι διαπραγματεύσεις Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων, ωστόσο καταγράφεται προσπάθεια από την Lega να μην εγκαταλείψει την δημιουργία μιας νέας συμμαχίας με το Κίνημα των 5 Αστέρων με τον Matteo Salvini να υποστηρίζει ότι «εάν θέλουν να κάνουμε restart της χώρας, είμαστε έτοιμοι».
Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και θα καταστεί σαφές αν και ποιοι προτίθενται και μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση ή η Ιταλία θα οδηγηθεί σε μια ακόμα πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Απόλυτα αμετανόητος εμφανίστηκε, για μία ακόμη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, αναφορικά με τις γεωτρήσεις της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο και φυσικά τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.
Σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με τον πρωθυπουργό του ψευδοκράτους, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τη διερεύνηση των πόρων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με θετικά πρόσημα οι ασιατικές αγορές

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι αγορές της Ασίας με τους επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τόσο τις εμπορικές διαμάχες μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών της περιοχής, όσο και την ετήσια συνάντηση της Federal Reserve η οποία ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,40%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο +0,49% στις 2897,43 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +0,48% στις 26175 μονάδες.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή νέων δασμών στις εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, ύψους 75 δισ. δολ.
Την ίδια ώρα, οι επενδυτές βρίσκονται εν αναμονή της ομιλίας του διοικητή της Fed, Jerome Powell στο Jackson Hole και των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,10%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,40%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,20% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με κέρδη +0,40%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,20%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq με απώλειες -0,65% ενώ το ETF GREC κινείται στο -1,88% (8,85 δολ)

Ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Απώλειες -6% για την Alpha Bank

Ισχυρές πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Alpha Bank ενώ οι υπόλοιπες περιόρισαν τις ισχυρές απώλειες στις δημοοπρασίες..
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,2840 ευρώ με πτώση -1,47% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,4770 ευρώ με πτώση -5,86% με όγκο 5,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,74 ευρώ με πτώση -1,79% με όγκο 2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6975 ευρώ με πτώση -2,99%  με όγκο 8,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,64 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 732 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4050 ευρώ με πτώση -3,57%, με όγκο 824 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 187 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,86 ευρώ με πτώση -1,98% και κεφαλαιοποίηση 275 εκατ. ευρώ

Με απώλειες και οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πιέσεις -4% στην ΔΕΗ

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, Jumbo, Ελλάκτωρ....
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή και ΕΧΑΕ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,64 με πτωση -0,80% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,04 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,00 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 5,76 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,66 ευρώ με πτώση -4,18% και αποτίμηση 617 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,15 ευρώ με πτώση -2,71% και κεφαλαιοποίηση 499 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,37 ευρώ με πτώση -0,85% και αποτίμηση 3,01 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 19,00 ευρώ με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,18 ευρώ με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 2,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,10 ευρώ με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,98 ευρώ με πτώση -1,96% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ με πτώση -3,76% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3660 ευρώ με πτώση -1,73% και κεφαλαιοποίηση 260 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,30 ευρώ με πτώση -1,85% και με κεφαλαιοποίηση στα 275 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1372 ευρώ με πτώση -3,38% και κεφαλαιοποίηση 129 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,95% - Η Ιταλία στο 1,31%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην Ιταλία με τις πολιτικές εξελίξεις να είναι ραγδαίες αλλά τα ιταλικά ομόλογα ανακάμπτουν.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,95% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,31%
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 64 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 178 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Ορισμένοι υπό όρους θεωρούν ότι το ελληνικό 10ετές με ποσοτική χαλάρωση σε ένα χρόνο από σήμερα θα βρίσκεται στο 1,20% με 0,80%.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,52 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,73% με απόδοση αγοράς 0,76% και απόδοση πώλησης 0,70%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,69 μονάδες βάσης και απόδοση 0,91%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,33 μονάδες βάσης και απόδοση 1,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 0,99%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 110,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,33% με το ιστορικό χαμηλό 1,25% στις 24 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 101,47 μονάδες βάσης και απόδοση 1,65%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 114,81 μονάδες βάσης και απόδοση 1,84% με απόδοση αγοράς 1,87% και απόδοση πώλησης 1,81%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 116,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,93% με απόδοση αγοράς 1,95% και απόδοση πώλησης 1,91%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 25 Ιουλίου 2019 στο 1,91%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 117,76 μονάδες βάσης και απόδοση 2,34%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 117,78  μονάδες βάσης και απόδοση 2,71%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 121,55  μονάδες βάσης και απόδοση 2,88%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 258 μονάδες βάσης από 262 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 276 μονάδες βάσης με πρόσφατο χαμηλό 231 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 2781 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,76% ή 276 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα χρεόγραφα της Νοτίου Ευρώπης – Σταθεροποίηση στην Ιταλία στο 1,31%

Σταθεροίηση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης μετά το πρόσφατο ράλι
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 για να υποχωρήσει σήμερα στο 1,31% στις 23 Αυγούστου.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/8/2019 στο -0,65% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο -0,727%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση -0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,15% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,31% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,39%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019 στο 0,326%.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS