Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Βουλγαρία - Παραμένει θετικό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «ΒΒΒ» η Βουλγαρία - Παραμένει θετικό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Βουλγαρίας από τη Fitch Ratings
Σε «ΒΒΒ» επιβεβαίωσε την αξιολόγηση για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Βουλγαρίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε θετικές τις προοπτικές (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι αξιολογήσεις της Βουλγαρίας υποστηρίζονται από τα υγιή εξωτερικά και δημόσια οικονομικά της, το αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που αποσκοπεί στη σταδιακή ένταξη στο ευρώ και τις σταθερές προοπτικές ανάπτυξης.
Αντίθετα, περιορίζονται από τα χαμηλά επίπεδα εισοδήματος.
«Η Βουλγαρία ξεκίνησε επίσημα τη διαδικασία ένταξης στον ERM II και την Τραπεζική Ένωση τον Ιούλιο του 2018.
Η Fitch πιστεύει ότι οι βουλγαρικές αρχές και οι Ευρωπαίοι εταίροι εξακολουθούν να δεσμεύονται να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι τα τέλη του 2019, με την υιοθέτηση του ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 το νωρίτερο», σχολιάζεται.
Ο Fitch προβλέπει μέση αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,3% την περίοδο 2019-2021.
Επί του παρόντος, οι συνεχείς μεγάλες εισροές κοινοτικών κονδυλίων (συμπεριλαμβανομένου του επόμενου κύκλου του προϋπολογισμού της ΕΕ) θα χρησιμεύσουν ως «μαξιλάρι» έναντι των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων, σημειώνεται.
«Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει μια σειρά διαρθρωτικών προκλήσεων προκειμένου να προωθήσει την ταχύτερη δυνατή ανάπτυξη (επί του παρόντος 3%) και να επιταχύνει τη σύγκλιση των εισοδημάτων με την ΕΕ.
Αυτές περιλαμβάνουν δυσμενή δημογραφικά στοιχεία, τις ελλείψεις δεξιοτήτων, τις ανεπαρκείς υποδομές και τη διακυβέρνηση.
Στα τέλη του 2018, το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης ήταν μόλις 50% του μέσου όρου της ΕΕ. (…)
Οι δυσμενείς συνθήκες του παγκόσμιου εμπορίου δεν έχουν ακόμη επηρεάσει τις έντονες εξωτερικές μετρήσεις της Βουλγαρίας.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών έφθασε τα 6,9% του ΑΕΠ τον Μάιο σε δωδεκάμηνη κυλιόμενη βάση.
Αν και η ανάπτυξη των εξαγωγών πρόκειται να χαθεί, αναμένουμε ότι η Βουλγαρία θα συνεχίσει να παρουσιάζει πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών το 2019-2021 κατά μέσο όρο 3,3% του ΑΕΠ.
Αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω βελτίωση της καθαρής θέσης του εξωτερικού πιστωτή της χώρας, σε 25,8% του ΑΕΠ έως το 2021 (…).
Η Fitch να προβλέπει ένα μέσο δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ το 2019-2021 (…) και μειωμένο δημόσιο χρέος στο 17,9% του ΑΕΠ το 2021.
Ο τραπεζικός τομέας παραμένει σταθερός, υποστηριζόμενος από επαρκή κεφαλαιοποίηση και ισχυρή ρευστότητα, ενώ η ποιότητα του ενεργητικού συνεχίζει να βελτιώνεται (ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε σε 7,4% το 1ο τρίμηνο 2019, το χαμηλότερο επίπεδο σε σχεδόν μια δεκαετία)».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης