Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Δημοκρατικών και 5 Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία - Ο Roberto Fico νέος πρωθυπουργός

tags :
Συμφωνία Δημοκρατικών και 5 Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία - Ο Roberto Fico νέος πρωθυπουργός
Ο επόμενος πρωθυπουργός είναι ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Roberto Fico ο οποίος προέρχεται από τα 5 Αστέρια
Θέμα χρόνου είναι η συμφωνία μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας και του Κινήματος των 5 Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης και την αποφυγή πρόωρων εκλογών.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, τα δύο κόμματα φέρονται να έχουν συμφωνήσει ήδη και στο πρόσωπο του επόμενο πρωθυπουργού ο οποίος αναμένεται να είναι ο εκπρόσωπος του Κοινοβουλίου Roberto Fico, ο οποίος προέρχεται από τα 5 Αστέρια.
Η κίνηση αυτή θα αφήσει μετέωρο των ισχυρό άνδρα της Λέγκας Matteo Salvini ο οποίος αν και απολαμβάνει υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις θα παραγκωνιστεί από τη νέα συμμαχία.
Ο 44 χρονος Roberto Fico, απολαμβάνει τη στήριξη του επικεφαλής των Δημοκρατικών Nicola Zingaretti, ώστε α ηγηθεί ενός νέου κυβερνητικού συνασπισμού, όπως αναφέρουν οι εφημερίδες Corriere della Sera και la Repubblica.
Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Luigi Di Maio και οι Δημοκρατικοί έχουν λάβει προθεσμία ως την Τρίτη (27/8) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Το γεγονός ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν στο πρόσωπο του επόμενου πρωθυπουργού ανοίγει την πόρτα για το σχηματισμό κυβέρνησης καθώς αυτό αποτελούσε μέχρι τώρα το «αγκάθι» στις συνομιλίες τους.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων πίεζε ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός ο Giuseppe Conte, ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Zingaretti επέμεινε σε έναν νέο ηγέτη ως προϋπόθεση για την υποστήριξή του.
«Η Ιταλία χρειάζεται μια κυβέρνηση αλλαγής που να μην συμβαδίζει με το παρελθόν», δήλωσαν οι Δημοκρατικοί στο Συνέδριο του κόμματος το Σάββατο (24/8).
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Giuseppe Conte παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ηγέτη της Λέγκας, Matteo Salvini από κυβερνητική συμμαχία που είχε με τα 5 Αστέρια τους τελευταίους 14 μήνες με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται σημαντικά από τους αντιπάλους του αν και τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση
Μιλώντας στη Σύνοδο των G7 στο Biarritz, Γαλλία, ο Conte δήλωσε ότι δεν περίμενε να επιστρέψει ως πρωθυπουργός ενώ απαξίωσε τη συνεργασία του με τη Λέγκα του Βορά.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Scenari Politici για την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τα ποσοστά της Λέγκας μειώθηκε στο 33,7% στις 25 Αυγούστου, από 38,9% στις 30 Ιουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης