Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία

Αγωνιώδεις διαβουλεύσεις Κεντροαριστεράς και Πέντε Αστέρων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στην Ιταλία
Εντατικές διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία
Αγωνιώδεις και αδιάκοπες είναι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κεντροαριστεράς (PD) και Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην Ιταλία για τον σχηματισμό κυβέρνησης,  πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας στις 27 Αυγούστου 2019.
Χωρίς συμφωνία για νέο κυβερνητικό συνασπισμό, ο πρόεδρος της Ιταλίας Sergio Mattarella θα ορκίσει μια προσωρινή κυβέρνηση, που θα οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ο Ιταλός πρόεδρος έχει δώσει προθεσμία μέχρι την Τρίτη (27/8) για επιτυχή ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τις εξελίξεις.  
Δυστοκία παρατηρείται στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων για το πρόσωπο του πρωθυπουργού ενώ η υποψηφιότητα του προέδρου της Βουλής Roberto Fico δεν φαίνεται πλέον να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.
Κοντά σε συμφωνία για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης βρίσκονται το Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας και το Κίνημα των 5 Αστέρων και την αποφυγή πρόωρων εκλογών, ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg.
Ο επικεφαλής των 5 Αστέρων Luigi Di Maio και οι Δημοκρατικοί έχουν λάβει προθεσμία ως την Τρίτη (27/8) από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Sergio Mattarella ώστε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνεργασίας.
Το Κίνημα των 5 Αστέρων πίεζε ώστε να παραμείνει πρωθυπουργός ο Giuseppe Conte, ενώ ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος, Zingaretti επέμεινε σε έναν νέο ηγέτη ως προϋπόθεση για την υποστήριξή του.
«Η Ιταλία χρειάζεται μια κυβέρνηση αλλαγής που να μην συμβαδίζει με το παρελθόν», δήλωσαν οι Δημοκρατικοί στο Συνέδριο του κόμματος το Σάββατο (24/8).
Ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός Giuseppe Conte παραιτήθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μετά την αποχώρηση του ηγέτη της Lega, Matteo Salvini από κυβερνητική συμμαχία που είχε με τα 5 Αστέρια τους τελευταίους 14 μήνες με στόχο να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές όσο οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να προηγείται σημαντικά από τους αντιπάλους του αν και τα ποσοστά του συρρικνώθηκαν μετά την αποχώρησή του από την κυβέρνηση
Μιλώντας στη Σύνοδο των G7 στο Biarritz, στη Γαλλία, ο Conte δήλωσε ότι δεν περίμενε να επιστρέψει ως πρωθυπουργός ενώ απαξίωσε τη συνεργασία του με τη Lega.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Scenari Politici για την εφημερίδα Il Sole 24 Ore, τα ποσοστά της Lega μειώθηκαν στο 33,7% στις 25 Αυγούστου, από 38,9% στις 30 Ιουλίου.

Αποδεκτός και από τις δύο πλευρές ο επόμενος πρωθυπουργός

Το πρόσωπο του Giuseppe Conte αποτελούσε το σημαντικότερο εμπόδιο στις συνομιλίες μεταξύ του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S) και του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
Τα δύο κόμματα, που διακατέχονται από αμοιβαία καχυποψία, ξεκίνησαν συνομιλίες την Παρασκευή (23/8), προκειμένου να καταλήξουν σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, αφού ο προηγούμενος κυβερνητικός συνασπισμός του Μ5S και της Lega κατέρρευσε, εξαναγκάζοντας σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte.
Την Πέμπτη (22/8), ο Ιταλός πρόεδρος Sergio Mattarella έδωσε χρονικό περιθώριο πέντε ημερών για την επίτευξη κυβερνητικής συμφωνίας και την αποφυγή των πρόωρων εκλογών.
Στην πρώτη συνάντησή του την Παρασκευή με τον αρχηγό του M5S Luigi di Maio, ο επικεφαλής του PD, Nicola Zingaretti,τόνισε, πως η οποιαδήποτε νέα κυβερνητική συμφωνία θα πρέπει να σηματοδοτήσει το τέλος της προηγούμενης περιόδου και σε αυτή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού.
«Τίποτα το προσωπικό», δήλωσε ο Zingaretti το Σάββατο.
Σε μεταγενέστερα σχόλια στο Facebook έγραψε ότι το κόμμα του είναι ανοιχτό σε κάθε είδους διάλογο σχετικά με έναν κατάλογο των προτεραιοτήτων πολιτικής που υπέβαλε το M5S.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε μια νέα πολιτική περίοδο», πρόσθεσε.
Η συμφωνία ανάμεσα στο M5S και το PD φέρνει στην Ιταλία μια πιο μετριοπαθή, φιλική προς την Ευρώπη κυβέρνηση και οδηγεί τη Lega στην αντιπολίτευση.

Berlusconi: Μία κυβέρνηση M5S - PD θα έφερνε μόνο φόρους και ύφεση

Εναντίον μία πιθανής κυβέρνησης του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων (Μ5S) τάχθηκε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Silvio Berlusconi με μήνυμά του στο Twitter.
Ένας κυβερνητικός συνασπισμός των δύο κομμάτων θα ευθυγραμμιζόταν με τις ιδέες του παλαιότερου, του πιο αποτυχημένου κόμματος κρατιστών (PD), σημείωσε ο επικεφαλής της Forza Italia.
Θα έφερνε στους Ιταλούς νέους φόρους, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών τους στοιχείων και την ύφεση, πρόσθεσε ο Berlusconi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης