Εκροές 30 εκατ λόγω MSCI στις 27/8 και α΄ 6μηνο 2019 των τραπεζών επιδρούν στο ΧΑ

Εκροές 30 εκατ λόγω MSCI στις 27/8 και α΄ 6μηνο 2019 των τραπεζών επιδρούν στο ΧΑ
Λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας αναμένονται εκροές έως 30 εκατ από το ελληνικό χρηματιστήριο στην συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου.
Εκροές 30 εκατ λόγω MSCI στις 27/8 και α΄ 6μηνο 2019 των τραπεζών επιδρούν στην χρηματιστηριακή αγορά
Στις 27 Αυγούστου θα εκτελεστούν οι αλλαγές που έχουν σημειωθεί στους δείκτες MSCI.
Λόγω της αύξησης των ειδικών βαρών της Κίνας και της Σαουδικής Αραβίας αναμένονται εκροές έως 30 εκατ από το ελληνικό χρηματιστήριο στην συνεδρίαση της 27ης Αυγούστου.

Χωρίς εκπλήξεις το β΄ τρίμηνο 2019 των ελληνικών τραπεζών – Στάσιμα τα τακτικά έσοδα, αύξηση στα έκτακτα λόγω ομολόγων

Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις στα αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2019 που θα ανακοινώσουν οι ελληνικές τράπεζες στις 29 και 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση τους σχεδιασμούς η Alpha bank θα ανακοινώσει αποτελέσματα 29 Αυγούστου και η Πειραιώς και Eurobank στις 30 Αυγούστου 2019.
Με βάση ενδείξεις τα συμπεράσματα του α΄ 6μήνου 2019 στις  οικονομικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών συνοψίζονται στα εξής
1)Με όρους τελικών αποτελεσμάτων το β΄ τρίμηνο θα είναι σχεδόν επανάληψη του α΄ τριμήνου 2019.
Π.χ. η Eurobank πέτυχε κέρδη 19,7 εκατ το α΄ τρίμηνο και οι επιδόσεις στο β΄ τρίμηνο θα είναι παραπλήσιες.
2)Τα επαναλαμβανόμενα – τακτικά – κέρδη θα εμφανίσουν σημάδια σταθεροποίησης εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχει κόπωση στο σύστημα.
Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ κάνουν μεγάλη ζημία στα επιτοκιακά έσοδα των τραπεζών καθώς τα περισσότερα από τα 98 δισεκ., υγιή δάνεια συνδέονται με το Euribor 3 μηνών.
Το margin μειώνεται στις τράπεζες όπως και το NII το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο.
Η αύξηση των προμηθειών είναι πλέον οριοθετημένη δεν μπορεί να υπάρξουν άλλες αυξήσεις ενώ και στις καταθέσεις τα επιτόκια επειδή είναι πολύ χαμηλά δεν μπορούν να μειωθούν περαιτέρω.
3)Κάποιες τράπεζες π.χ. η Εθνική θα εμφανίσουν αύξηση από τα έκτακτα έσοδα δηλαδή από τα ομόλογα τα οποία όμως δεν είναι επαναλαβανόμενα.
Και η Alpha bank θα έχει αύξηση και χαμηλές επιδόσεις η Πειραιώς λόγω μικρότερου χαρτοφυλακίου ομολόγων.
4)Να σημειωθεί ότι τα επιτοκιακά έσοδα θα μειωθούν περαιτέρω όσο επιλύεται το ζήτημα των NPEs καθώς οι τράπεζες λιγιστικοποιούν τόκους από προβληματικά δάνεια που δεν εισπράττουν.
5)Με βάση ενδείξεις η Eurobank θα εμφανίσει κέρδη μεταξύ 40-46 εκατ η Πειραιώς 40 εκατ – χωρίς τα έκτακτα – η Alpha bank περίπου 65 εκατ και η Εθνική 75 εκατ με αυξημένα έκτακτα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS